Školstvo u medijima
OBRAZOVANJE U PROBLEMIMA
Zbog YouTubea četvrtina učenika „zaboravi” domaću zadaću
objavljeno: 7. ožujka 2018.

Anketiranje provedeno u sklopu studije također je pokazalo da postoje manji izgledi da će učenici u privatnim školama završiti svoje domaće zadaće na vrijeme za razliku od njihovih vršnjaka koji pohađaju javne škole.

Studija je obuhvatila više od 2000 učenika u dobi između 11 i 15 godina te ispitala njihove navike u vezi s pisanjem domaće zadaće.

Na pitanje o tome koji je najvjerojatniji razlog za odgađanje pisanja domaće zadaće, najpopularniji je odgovor bio: „YouTube”, to je izjavila gotovo četvrtina učenika (24 posto).

S DRUGE STRANE,

  • 18 posto učenika reklo je da televizija snosi najviše krivnje za odvlačenje njihove pažnje, dok je sličan omjer učenika kao razlog naveo aplikaciju za dijeljenje slika Snapchat. Nadalje,
  • 12 posto učenika reklo je da je Facebook razlog njihova odgađanja domaće zadaće, a
  • 6 posto učenika za primjer je navelo Instagram.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, postaje sve popularniji među djecom i tinejdžerima kao alternativa gledanju tradicionalnih televizijskih programa.

Prošle je godine YouTube najavio ukidanje videa koji prikazuju popularne dječje TV likove u nasilnim i zastrašujućim scenama nakon što se pokazalo da na YouTubeu postoje stotine ovakvih videa. Najavljeno je stoga da će neprikladna upotreba likova iz obiteljskih emisija biti ograničena na odrasle.

Istrage su otkrile mnoštvo bizarnih videa koji prikazuju dječje likove u morbidnim situacijama na YouTubeu i na aplikacijama koje su namijenjene samo za djecu. Videomaterijali tog tipa uključuju „Praščića Peppu” u zastrašujućim situacijama, poput konzumiranja izbjeljivača ili vađenja zuba kod zubara.

Također postoje razni videoisječci koji uključuju Elsu iz Disneyjeva filma Frozen i Spidermana kako se bore protiv drugih likova u animiranim isječcima, dok neki imaju i seksualno sugestivne teme.

Prema YouTubeovim trenutačnim pravilima, takvi videomaterijali smatrat će se dobno neprikladnima, bit će izbrisani s aplikacije YouTube Kids te blokirani za neprijavljene korisnike i one koji su mlađi od 18 godina.

Prošlog su ljeta anonimni članovi YouTubeova tima „Trusted Flaggers”, volonteri koji nadziru stranicu u potrazi za štetnim materijalom, tvrdili da YouTube „SUSTAVNO NE USPIJEVA” zaštititi djecu. YouTube kaže da njihovu glavnu stranicu ne bi trebale koristiti osobe mlađe od 13 godina.

Odvojeni izvještaj o karijernim aspiracijama današnje djece otkrio je da bi djeca radije bila YouTube zvijezda nego pop-pjevač ili glumac.

Autori izvještaja rekli su da njihova otkrića pokazuju „pomak u dječjim aspiracijama” za koji smatraju da je uvelike izgrađen na novim komunikacijskim metodama i rastu online igranja te igranja na konzolama.

Izvještaj također kaže: „Slavne online ličnosti i YouTube „vloggeri” zauzeli su mjesto omiljenih televizijskih i filmskih zvijezda među djecom i mladima.”

…………………..

NAPOMENA

  • The Telegraph je nacionalni britanski dnevnik i multimedijski portal za vijesti, posvećen analizi, perspektivi, mišljenjima i uvidima koje njegovi novinari pružaju svojoj raznolikoj i širokoj publici.
  • Izvor: telegraph.co.uk