ŽELE OČUVATI DUGOSELSKE STARE BUNARE

Velika inicijativa djece iz DV Dugo Selo

četvrtak, 8. ožujka 2018.

Djeca iz Dječjeg vrtića Dugo Selo u Gradskoj su se vijećnici susrela s gradonačelnikom Nenadom Panianom, njegovim zamjenicima Jasminkom Kokot Bambić i Nikolom Tomincem te pročelnikom Upravnog odjela za društvenu djelatnost Veljkom Bertakom.

Velika inicijativa djece iz DV Dugo Selo

Susret je bio dogovoren zbog dječjeg pisma inicijative u svrhu očuvanja dugoselskih bunara kao važnog dijela kulturne baštine. Na taj su način djeca konkretnom aktivnošću dobila priliku za razvoj građanskih kompetencija i stjecanja iskustva kako, iako su mali, mogu dati doprinos u aktivnostima zajednice i očuvanju kulturne baštine. Djeca su iznijela svoje zahtjeve kako da se obnove stari bunari, čuvaju takvi izvori vode u svrhu racionalnoga korištenja vode i pazi na sigurnost bunara, tj. da bunari imaju poklopce ili ogradu kako u njih ne bi upali ljudi ili životinje (posebno mačke). Gradonačelnik je svojom duhovitošću i razigranošću ostavio odličan dojam na djecu, a tako i domaćini u Gradskoj vijećnici, što je i poticaj za nastavak suradnje i daljnje angažiranje djece u aktivnostima za dobrobit našega grada i zajednice.
Šećući gradom, djeca su uočila mnogo starih bunara. Svojom ljepotom privukao ih je bunar u Parku grofova Drašković iz 1928. godine. U gradu su istražujući pronašli više bunara iz tog razdoblja s inicijalima AH…, za koji još nismo uspjeli pronaći odgovor tko bi to bio, imamo samo pretpostavke da se radi o graditelju bunara iz tog razdoblja. Zainteresirao ih je i mehanizam za podizanje kante iz bunara, čime su se djeca bavila u vrtiću u suradnji s roditeljima izrađujući bunare od raznih materijala. U suradnji sa studenticama s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta istraživali smo prirodni dotok vode u bunare i filtriranje vode kroz slojeve zemlje. Spoznali smo da voda iz bunara nije za piće, ali se može upotrebljavati za druge svrhe, poput zalijevanja cvijeća, vrta, pranje auta… Istraživali smo i kako pronaći mjesto za kopanje bunara pomoću rašlji ili traženjem vode viskom. To nam je pokazao poseban suradnik koji i posjeduje te vještine.
Surađujući s lokalnom zajednicom prikupili smo razne zanimljive informacije o povijesti bunara. Knjižničar u Gradskoj knjižnici pronašao je u arhivi „Dugoselske kronike” zanimljivu priču o „Vatrenom zdencu iz Ježeva”. Braća Haleuš pri kopanju zdenca naišli su na izvor plina, zdenac se rasplamsao pa su dugoselski vatrogasci imali najneobičniju intervenciju u povijesti vatrogastva. Taj rasplamsali zdenac rasplamsao je dječju maštu i nastala je slikovnica „Vatreni bunar”, za koju su djeca sama nacrtala ilustracije. Slikovnicu smo izložili na dječjem odjelu Gradske knjižnice.

Igra i istraživanje bunara u gradu i okolici već dulje traje, nastao je projekt koji smo nazvali „Stari bunari”. Takav naziv odražava starinu i težinu samog izgleda dotrajalih bunara, a s obzirom na to da je to dječja ideja dopustili smo si kreativnu slobodu.

Aktivnosti i istraživanja o temi bunara brižljivo smo dokumentirali u našoj knjizi „Velika knjiga malih istraživača starih bunara”. Knjiga je ostavila odličan dojam na gradonačelnika pa je predložio da od nje napravi brošura o starim bunarima u svrhu očuvanja kulturne baštine.
Šetnjama gradom i u suradnji s roditeljima prikupljali smo fotografije bunara iz grada i okolice. Skupili smo veliku zbirku fotografija i izradili kartu bunara Dugog Sela, ali smo i uočili mnogo starih dotrajalih bunara. Djecu je rastužila takva spoznaja, stoga smo odlučili senzibilizirati zajednicu da se poduzmu aktivnosti u svrhu očuvanja bunara kao vrijednog i lijepog dijela kulturne baštine.

Sve aktivnosti i istraživanja u vrtiću i organiziranje posjeta ostvarivali smo u suradnji s ravnateljicom i pedagoginjom vrtića. Tako je nastalo i pismo dječje inicijative upućeno Gradskoj upravi, a ravnateljica i pedagoginja dogovorile su nam susret s gradskim čelnicima kako bi djeca dala svoj doprinos za očuvanje kulturne baštine – starih bunara te ojačala svoje građanske kompetencije.

Iako smo mali, i mi smo svoj glas za očuvanje kulturne baštine dali. Zahvaljujemo gradskim čelnicima na suradnji. Dječji vrtić Dugo Selo [ IZ DRUGIH IZVORA | dugoselo.hr

Vezani članci
Školski portal: Ne dopustiti da djeca budu daljinski upravljana

Ne dopustiti da djeca budu daljinski upravljana

[ Napisale: Antonia RADELJAK GUDELJ, magistra pedagogije  i Mirjana ŠIROVIĆ,…

Školski portal: Prvo planinarenje djece vrtića „Mitnica”

Prvo planinarenje djece vrtića „Mitnica”

Svrha je projekta navikavati djecu na boravak na otvorenome, bez…

Školski portal: PRVI U HRVATSKOJ: dobili AVD uređaj od udruge „Veliko srce malom srcu”

PRVI U HRVATSKOJ: dobili AVD uređaj od udruge „Veliko srce malom srcu”

… koji na brz i jednostavan način omogućuje reanimaciju osobe…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za sigurnu školu

Za sigurnu školu

Sindikat PREPOROD i učiteljske grupe s…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…