Školstvo u medijima
PET PRINCIPA
Kako učenike poučiti zahvalnosti
objavljeno: 14. ožujka 2018.

Važno mi je da se osvrnemo na to što nam je važno, kao pojedincu i kao skupini. To nam pomaže izgraditi razrednu zajednicu, ali i pomaže učenicima izgraditi svijest o vlastitoj vrijednosti i osvrnuti se na stvari ili ljude u njihovu životu na kojima bi trebali biti zahvalni svakog dana. Poučavanje, modeliranje i vježbanje zahvalnosti stvara zajednicu zahvalnih pojedinaca.

ZA VRIJEME NAŠIH OSVRTA PODSJEĆAMO SE NA SLJEDEĆIH PET NAČELA:

1)      Rođenjem nemamo pravo ni na što.

2)     Imamo pravo na ono za što radimo i što zaradimo.

3)     Svaki dan je dar.

4)     Zahvalni smo na svim preprekama, jer iz njih učimo.

5)     Pokazivanje zahvalnosti dobro je za naše srce i našu dušu.

OSAM CITATA O ZAHVALNOSTI

Život je toliko užurban i ispunjen svakodnevnom bitkom da nam je potrebna mala pomoć kako bismo se sjetili biti zahvalni i izraziti zahvalnost. Objavljujemo ove citate koji, u našoj učionici, izražavaju zahvalnost, a dolaze od inspirativnih ljudi.

Moramo naći vremena da zastanemo i zahvalimo ljudima koji unose promjenu u naš život.

John F. KENNEDY

Zahvalnost je unutarnji osjećaj primljene ljubavi. Zahvalnost je prirodni impuls za izražavanje tog osjećaja. Dan zahvalnosti slijedi taj impuls.

Henry van DYKE

Mnogo puta na dan shvatim koliko je moj život izgrađen naporima mojih bližnjih i kako se ozbiljno moram potruditi da bih mogao dati koliko sam primio.

Albert EINSTEIN

Ako se koncentrirate na ono što je dobro u svakoj situaciji, otkrit ćete da vam je život iznenada ispunjen zahvalnošću, osjećajem koji njeguje dušu.

Harold KUSHNER

Uspravimo se i budimo zahvaln,i jer ako danas nismo naučili mnogo, naučili smo malo, a ako nismo naučili malo, barem se nismo razboljeli, a ako smo se i razboljeli, barem nismo umrli, zato budimo zahvalni.

BUDA

Toliko je toga na čemu možemo biti zahvalni i toliko je načina na koje možemo izraziti zahvalnost. Uključite nekoliko reflektivnih aktivnosti kao razred ili pojedinačno, podsjetite učenike da svi imamo na mnogo čemu biti zahvalni, uključujući vlastite poteškoće s kojima se borimo. Upravo nas naša iskustva čine osobom kakva jesmo i kakva ćemo biti sutra.

Poučavanje učenika zahvalnosti i davanje primjera kako izraziti zahvalnost oblikuje ih u zahvalne odrasle osobe i građane.

  • Na koji način vi poučavate svoje učenike da budu zahvalni i izraze zahvalnost?

………………

NAPOMENA

  • For The Love of Teachers – blog Christine WEIS, učiteljice u osnovnoj školi koja je poučavala u redovitim razredima i razredima za darovitu djecu u državnim školama.
  • Izvor: fortheloveofteachers.com