Pljesak molim
OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ, VIROVITICA
Pamtitelji riječi: najbolja je bila Dora Bralić
objavljeno: 14. ožujka 2018.

… koji je osmislila školska knjižničarka Ida Bogadi, a koji se provodi pod pokroviteljstvom Školske knjige.

Učenici obje smjene svaki su dan dolazili u školsku knjižnicu kako bi u Rječniku hrvatskoga jezika nasumično odabrali riječ dana. Aktivnost se jako svidjela učenicima pa su nakon prvoga sata jurili u knjižnicu kako bi baš oni izabrali riječ dana.

Riječi su se gomilale i nakon puna tri mjeseca prikupilo ih se čak 108. Sve su riječi, sa svojim značenjima, izložene na panou pored knjižnice. Učenici koji su odabirali riječi za dvije su riječi dobili titule tragača, od tri do devet skupljača i titulu čuvara riječi za prikupljenih deset i više riječi.

Zainteresirani su učenici naučili četrdeset odabranih riječi pa je u školskoj knjižnici održan Skup pamtitelja riječi. Nakon pisanog ispita kojemu je pristupilo sedmero učenika, proglašene su najbolje pamtiteljice. Treće je mjesto osvojila Klara Kovačić, a drugo Nina Rajnović.

  • Najbolje poznavanje značenja riječi pokazala je Dora BRALIĆ, koja je nagrađena školskim rječnikom hrvatskoga jezika.

Nagrađena su i trojica učenika koji su prikupljanjem riječi dana stekli titulu čuvara riječi. To su Lovro Ladović (deset riječi), Matija-Petar Rončević (trinaest riječi) i Marko Vinak (šesnaest riječi). Projekt je učenicima (i knjižničarkama) bio jako zanimljiv i svakako će se provoditi i dogodine.

………………….

Vesna Zvečić, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica