Pljesak molim
PRVA RIJEČKA HRVATSKA GIMNAZIJA, RIJEKA
Joel Aničić osvojio prvo mjesto na EuroMathu
objavljeno: 16. ožujka 2018.

Ciparsko matematičko udruženje i fondacija Thales u suradnji s Matematičkim udruženjem jugoistočne Europe organizatori su Europske konferencije mladih matematičara EuroMath, koja je ove godine održana od 7. do 11. ožujka u Krakowu u Poljskoj. Konferencija se održava već desetu godinu zaredom, a mogu sudjelovati učenici u dobi od devet do 18 godina. Konferencija se sastoji od radionica i predavanja te od natjecanja u četiri kategorije (MATHPresentation, MATHFactor, MATHeatre i MATHPoster Design Competition).

Natjecanja se odvijaju u dvije faze. Učenici prijavljuju svoje radove putem interneta, komisija pregledava i valorizira pristigle radove te ako zadovolje kriterije pozivaju učenike da ih predstave pred međunarodnom komisijom i ostalim pozvanim sudionicima iz cijele Europe.

Na natjecanje u kategoriji MATHPresentation Competition kao skupina su pozvani učenici 2. d razreda Patrik Aleksić, Patricia Baroš, Natali Marinković, Božena Marković i njihova mentorica prof. Anita Grgurić s istraživačkim projektom „Rubik’s cube” te učenici 3. b i c razreda Karlo Andlovec i Virna Nilović s istraživačkim projektom „The monty hall paradox” i Joel Aničić s istraživačkim projektom „The mathematical way of winning at monopoly” te njihova mentorica prof. Zlatka Miculinić Mance.

Učenici su na engleskom jeziku predstavili svoje radove, a ocjenjivala se kvaliteta samog rada, prezentacijske vještine i služenje engleskim jezikom. Na natjecanju je sudjelovalo oko 400 učenika iz Europe, a ove su se godine pridružili i učenici iz Libanona, Meksika i Koreje.

Izrada projekata kao i njihovo prezentiranje pred međunarodnim auditorijem predstavlja učenicima dragocjeno iskustvo, a svakako je korisno i druženje s vršnjacima iz cijele Europe koji vole matematiku. Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji koja je sufinancirala odlazak naših učenika na natjecanje. [ IZ DRUGIH IZVORA | gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr ]