Jučer-danas-sutra
SREDNJA ŠKOLA IVANEC
Otvorena učionica budućnosti vrijedna gotovo milijun kuna
objavljeno: 15. ožujka 2018.

Učionica je opremljena vrhunskom informatičko-komunikacijskom tehnologijom – s 25 prijenosnih računala koja rade na bežičnom principu, bežičnim 3D printerom, skenerom i kopirnim aparatom, velikim interaktivnim zaslonima, virtualnim naočalama, setovima za robotiku, kamerom i fotoaparatom.

Prema konceptu razrađenom u Bruxellesu, učionica je podijeljena u šest zona učenja namijenjenih razvijanju različitih načina učenja uz naglasak na interakciji, razvoju, kreiranju, istraživanju, prezentaciji i suradnji. 

Opremljena je i posebnim interaktivnim stolcima koji omogućuju različite aktivnosti u isto vrijeme i modularnim namještajem pomoću koji podržava brzo formiranje skupina i timskog rada. Novim metodama učenja uz integraciju najsuvremenije komunikacijske i informatičke tehnologije, kojim je stvoreno suvremeno motivirajuće okruženje za učenje, dosadašnja pedagoška uloga nastavnika mijenja se na način da on postaje tek organizator nastave – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec mr. sc. Lidija KOZINA predstavljajući učionicu budućnosti.

Ukupna je vrijednost investicije 970 tisuća kuna, od čega je 640 tisuća uloženo u radove, a 330 tisuća u opremu.

Početna sredstva od 144 tisuća kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, na čiji se natječaj Srednja škola javila putem svog osnivača, Varaždinske županije. Nadalje, 110 tisuća kuna izdvojila je Srednja škola, a većinu sredstava od gotovo 720 tisuća kuna osigurala je Županija.

Otvaranju učionice nazočili su i ravnatelji škola te nastavnici informatike/računalstva iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije koji su nakon svečanosti u njoj održali svoj stručni skup.

Na svečanosti otvaranja skupu se obratio varaždinski župan Radimir Čačić, a potom je županijski pročelnik za prosvjetu i kulturu Miroslav Huđek održao prezentaciju tematski vezanu za tehničke standarde informatičkih učionica u školama Varaždinske županije.

Učionicu budućnosti su, simboličnim postavljanjem ploče s njezinim nazivom na ulazna vrata, otvorili zamjenik župana Tomislav Paljak i ravnateljica škole Lidija Kozina.

Skupu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, predsjednik Županijske obrtničke komore Mario Milak, pročelnik za školstvo Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić i dr. [ IZ DRUGIH IZVORA | ivanec.hr ]