Zanimljivosti
PROJEKT POZITIVNOG RAZVOJA DJECE I MLADIH, JAVITE SE NA NATJEČAJ
Neka „Ljubav u pokretu” pokrene i vašu školu
objavljeno: 19. ožujka 2018.

… kojim jačamo socijalne i životne vještine djece i mladih kao najjači faktor prevencije nepoželjnih oblika ponašanja.

Temelji se na visokoprofesionalnoj edukaciji stručnjaka koja je za kolege besplatna.

ŠTO JE PP „LJUBAV U POKRETU”?

  • nova vrsta rekreacije / slobodne aktivnosti
  • profesionalna integrativna ekspresivna metoda poticanja svih potencijala: emotivnih, intelektualnih, socijalnih, fizičkih i duhovnih kroz posebno ugodnu vrstu osobnog razvoja i rekreacije
  • igra i smijeh, opuštanje, razvoj kreativnosti
  • ulaganje u svoje zdravlje
  • vrijeme za sebe
  • otpuštanje stresa
  • kvalitetno, opušteno i zabavno druženje.

Program se provodi od 2014. godine diljem Hrvatske, odnosno u brojnim školama i županijama, i to najsuvremenijim metodama rada kao što su tehnike iz art-terapije, terapije plesom i pokretom te psihodrame, i to u edukativno-kreativnim radionicama.

Edukaciju stručnjaka za provođenje programa u školama provode ugledni hrvatski stručnjaci te djeca ovim metodama uče na drukčije, dokazane učinkovite načine, kako ističe autorica programa Gordana GALETIĆ, mag. ped. soc, stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom rada kao školska socijalna pedagoginja, koordinatorica školskih preventivnih programa te certificirana psihoterapeutkinja (ECP).

Što učenici i kolege kažu o projektu pogledajte u kratkom videospotu, koji je snimljen u našoj partnerskoj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog.

 

  • Dio PP u nazivu PP „Ljubav u pokretu” ili PP LJUP znači puni potencijal ili kako smo ga prije zvali Preventivni program „Ljubav u pokretu”.

Programom PP „Ljubav u pokretu” želimo poticati zdrav razvoj i razvoj potencijala djece.

Kroz psihosocijalni, edukativno-kreativni grupni rad razvijaju se potencijali kao što su samopoštovanje, samopouzdanje, ovladavanje tremom i uspješan javni nastup, nošenje sa stresom, učinkovito rješavanje problema i sukoba, svijest o kvalitetnom slobodnom druženju mladih i odupiranju negativnim vršnjačkim pritiscima.

  

Prva generacija grupe PP „Ljubav u pokretu” u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama
(a sada se provodi već treću godinu)

 Program PP „Ljubav u pokretu” svoje uporište za provedbu ima u sljedećim programima i propisima Ministarstava znanosti i obrazovanja:

  • ZDRAVSTVENI ODGOJ I OBRAZOVANJE kroz teme iz modula Živjeti zdravo zaštitom mentalnog zdravlja te teme iz modula Prevencija nasilnog ponašanja i teme iz modula Prevencija ovisnosti
  • PREVENTIVNI PROGRAMI kroz Prevenciju nasilnog ponašanja učenika te Prevenciju zloporabe sredstava ovisnosti
  • GRAĐANSKI ODGOJI OBRAZOVANJE koji povezujeteme koje se odnose na donošenje pravila; socijalne vještine kao što su upravljanje emocijama, timski rad, dostojanstvo i samopoštovanje, društvena dimenzija kao tematsko područje.

Pedagoginja OŠ Dore Pejačević iz Našica kaže: „U samom nacrtu programa prepoznala sam kreativni duh u kojem djeca doista na drukčiji, iskustven način izražavaju svoje emocije te u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama već treću godinu provodimo ovaj program. Na koji način?

Imali smo prilike graditi strojeve, glumiti drvo u oluji, izgraditi skulpturu samopoštovanja te pokretom i stavom pokazati kako izgleda čovjek koji ima samopoštovanja. Pričali smo na izmišljenom jeziku jiburishu te zaključili koliko nam je važna neverbalna komunikacija. Sve to uz zabavnu glazbu i pokret, za koji smo naučili da je toliko važan jer djeluje na naš um i ako pokrenemo tijelo pokrenut ćemo i um, ali i obrnuto. Zato naziv PP ‘Ljubav u pokretu’. To je doista program koji je u samoj srži dječje spontanosti i prirode.”

 Kako izgraditi skulpturu samopoštovanja

 KAKO SE MOŽETE UKLJUČITI VI I VAŠA ŠKOLA?

 U tijeku je Javni poziv za besplatnu visokovrijednu edukaciju za stručnog suradnika iz tehnika integrativnih ekspresivnih pristupa (art-terapija, terapija pokretom i plesom, psihodrama) i sudjelovanje u programu PP „Ljubav u pokretu”.

Rok za prijavu je 20. ožujka 2018. godine, a sve informacije o načinu prijave pročitajte na našoj internetskoj stranici:

http://centarsreca.hr/pp-ljubav-u-pokretu-nacionalni-program/

Odajemo veliko priznanje svim našim partnerima, školama i dosadašnjim financijerima:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo socijalne politike i mladih

Vlada Republike Hrvatske

Primorsko-goranska županija

Ured za suzbijanje zlouporabe droga

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo socijalne politike i mladih

Veselimo se vašim prijavama!

 

…………………..

Koordinatorica projekta:

Lea Liović, magistra pedagogije i magistra edukacije nastave filozofije

Voditeljica projekta:

Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije i psihoterapeutkinja