Zanimljivosti
U DUGOSELSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA I VRTIĆIMA
U tijeku edukacija o odvajanju otpada
objavljeno: 16. ožujka 2018.

…EU sufinanciranje projekta iznosi nešto više od tri milijuna kuna. Grad Dugo Selo dobio je sredstva na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.
Edukacije provode Amalija Koren iz Grada te Stanko Ivaniček iz DKPC-a. Djecu se, igrom i razgovorom, na zabavan način poučava znaju li gdje koji otpad spada. Edukacijom su obuhvaćeni učenici od prvog do četvrtog razreda i predškolci, a provodit će se cijeli ožujak. Ideja je potaknuti kreativnost kod djece kao i svijest o čistom okolišu. Upravo su oni ti koji će postati edukatori u svom domu. Kako se moglo čuti i vidjeti, djeca već i sada mnogo znaju o razdvajanju otpada kao i o prenamjeni otpada i starih stvari u nešto novo.

„Dojmovi su odlični.Djeca znaju mnogo, znanje donose od doma. Učili su mnogo i u školi i u dječjim vrtićima, što je dokaz da se s njima radilo i da su spremni čuvati okoliš”, kazala je Koren. Osim o recikliranju, na ovim se edukacijama govori o kompostiranju, načinu na koji se može iskoristiti otpad kao i o lokacijama kontejnera i zelenih otoka. Što se tiče malo starijih koji plaćaju račune, uz račune za otpad u iduća tri mjeseca bit će priloženi i edukativni materijali te informacije o fazama izgradnje reciklažnog dvorišta, naveo je Stanko Ivaniček. Naglašeno je kako će građani u reciklažno dvorište otpad moći dovesti besplatno, uz predočenje osobne iskaznice i odrezak posljednjega plaćenog računa. Više o načinima razvrstavanja i vrstama otpada moguće je doznati na DKPC-ovoj stranici.

 

Na kraju edukacije djeca dobivaju zadatak – u malim skupinama crtaju viziju svoga čistoga Grada Dugog Sela. Didaktičku opremu te materijal za likovno izražavanje osigurao je korisnik projekta Grad, a ona ostaje razredu. Svi ovi radovi bit će izloženi, a sva djeca nagrađena. Datum otvorenja velike skupne izložbe kreativnih, malih Dugoselaca planiran je pred kraj travnja, u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje. [ IZ DRUGIH IZVORA | dugoselo.hr