Školstvo u medijima
UZ DAN HRVATSKOG JEZIKA
Hrvatski školarci imaju najmanju satnicu materinskog jezika
objavljeno: 20. ožujka 2018.

Ne trebamo se čuditi što nam učenici pokazuju loše rezultate u čitalačkoj pismenosti kada materinski jezik uče četiri do pet sati na tjedan, u strukovnim školama nerijetko i samo tri. Finci, primjerice, imaju 14 sati, a Francuzi 10. Problem zbog nedovoljno sati hrvatskoga osjeti se i u kasnijim godinama.
Studenti nažalost nedovoljno poznaju hrvatski jezik, to im stvara velike probleme i u ostalim nastavnim predmetima i velik im je problem kada trebaju napisati određene tekstove, kao što su doktorati, kaže Tamara Gazdić Alerić s Učiteljskog fakulteta.
Profesorica Marijana Togonal s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta smatra da bi se mnogi problemi riješili razdvajanjem predmeta na književnost i jezik. Kao i mnogi kolege, razočarana je što u novom kurikulumu nema kvalitetnih pomaka vezano za hrvatski jezik.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže: „Pričekajmo da vidimo što će pokazati eksperimentalna provedba reforme”. Cijeli VIDEOPRILOG pogledajte ovdje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr  ]