Zanimljivosti
GIMNAZIJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA, RIJEKA
Na natjecanju robotičara u SAD-u riječki gimnazijalci jedini iz Hrvatske
objavljeno: 22. ožujka 2018.

… jedini su predstavnici Republike Hrvatske prijavljeni na Međunarodnom natjecanju FIRST „Robotics Competition”.

Riječ je o natjecanju u robotici, koje se od 1989. godine održava u SAD-u sa svrhom poticanja interesa mladih ljudi prema znanosti i tehnologiji.

Natjecanje se održava svake godine u nekoliko etapa, a svrha je izrada robota koji obavlja zadatke na zadanom tematski definiranom poligonu, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u GAM-u, na kojoj su uz učenike članove tima sudjelovali ravnatelj Henry PONTE, mentori Patricija NIKOLAUS i Gorana BONETU te pročelnica UO-a za odgoj i obrazovanje Edita STILIN.

Učenici su uspješno prošli prvu fazu projekta – prijavu za sudjelovanje uz 6000 dolara pomoći Primorsko-goranske županije. Slijedila je dostava osnovnih dijelova za sastavljanje robota iz SAD-a. Iako je rok predviđen za sastavljanje robota šest tjedana, zbog poteškoća prilikom dostave dijelova tim je na raspolaganju imao samo tri tjedna, unutar kojih je robot sastavljen.

Ravnatelj Henry Ponte zahvalio je Županiji, Ini i anonimnom donatoru na podršci te je istaknuo kako se nada da će se naći donatori koji će omogućiti timu odlazak na natjecanje.

Predstavivši rad robota, začetnik ideje učenik Borna Massari pojasnio je da je riječ o inženjerskom zadatku, odnosno tim je od dostavljenih dijelova sam morao sastaviti robota.

Mentorica tima Patricija Nikolaus rekla je da je FIRST osnovan u Manchesteru kao neprofitna organizacija koja osmišljava dostupne, pristupačne i inovativne programe koji potiču mlade da upisuju fakultete iz STEM područja. Natjecanje okuplja najkvalitetnije mlade robotičare srednjoškolce (od 14 do 18 godina) iz SAD-a, kao i ostalih zemalja svijeta. Natjecanje FIRST, kakvo postoji danas, započelo je 1992. godine kao natjecanje 28 ekipa u srednjoj školi u New Hampshireu. Danas oko 400 tisuća mladih godišnje sudjeluje u natjecanju.

Pročelnica UO-a za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknula je da je počašćena što se nalazi u društvu uspješnih učenika. „Od velikog broja zahtjeva za odlazak na natjecanja, Primorsko-goranska županija prepoznala je ovaj projekt i bila prva koja ga je podržala s 40 tisuća kuna. To je na neki način bio i motivacijski moment drugima da se pridruže i omoguće ovoj divnoj djeci odlazak na natjecanje”, rekla je Stilin. [ IZ DRUGIH MEDIJA | fiuman.hr ]