Zanimljivosti
GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA, ŠIBENIK
Šibenski gimnazijalci najviše znaju o novcu i putuju u Bruxelles
objavljeno: 23. ožujka 2018.

… koji je održan prošlog petka putem online platforme Kahoot! i YouTube kanala.
Dvojica učenika iz toga pobjedničkog tima u pratnji nastavnika otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018. U Bruxellesu će se natjecati oko 60 europskih nacionalnih finalista iz tridesetak zemalja. 
Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018. u 13 sati pristupila su 262 tima i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske.
Drugo je mjesto pripalo učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba, a treće mjesto podijelili su timovi Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova i Gospodarske škole iz Varaždina. Četvrto je mjesto osvojio tim učenika Osnovne škole „Gustav Krklec” iz Maruševca – Područna škola Druškovec, a peto mjesto zauzeo je tim 1. razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena.
Kviz je održan povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Za natjecanje su prijavljeni učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole te prvih razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja. Iako je želja što bolji plasman na natjecanju, najvažnije je da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.
„Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja pitanja, a prema točnim odgovorima svih razreda i timova vidljivo je da su se naši učenici dobro pripremali za kviz i da učenje o novcu nije blisko prvenstveno učenicima ekonomskih usmjerenja već i svim ostalim školarcima, neovisno o tome koji su smjer školovanja odabrali. Mladi žele učiti i steći financijske vještine o novcu, ako im to predstavimo na moderan te jednostavan način i u natjecateljskom okruženju”, smatra direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, dodatno naglasivši da predstoji priprema naših najboljih natjecatelja za europsko finale.
„Vjerujemo da imamo priliku biti u utrci za najbolji rezultat, jer vidimo velik entuzijazam i želju mladih Šibenčana da uz najvišu razinu znanja predstave našu zemlju u što boljem svjetlu”, naglasio je Adrović. [ IZ DRUGIH MEDIJA | sibenski.slobodnadalmacija.hr  ]