Jučer-danas-sutra
PROGLAŠEN JE POBJEDNIK IZBORA „NAJČITATELJA GODINE”
Najčitatelj Bartol KADIĆ lani pročitao čak 154 knjige
objavljeno: 26. ožujka 2018.

„Ne mogu zamisliti dan bez čitanja, čitam kad idem u školu ili na izvanškolske aktivnosti, nakon što napišem zadaću, a najviše vikendom”, rekao je laureat na proglašenju Najčitatelja, koje od 2001. organiziraju Knjižnice grada Zagreba.

Voli čitati sve žanrove, ali najviše fantastiku, jer ga, kaže, vodi u stvarni i nestvarni svijet te stripove i kratke duhovne priče iz biblioteke Salesiana i Glas Koncila koje mu pokazuju kakav bi čovjek trebao biti.

Najdraže su mu knjige „Kronike Imaginaria Geographia” Jamesa Owena, „Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela” Michaela Scotta, „Kronike iz Narnije” C. S. Lewisa, Tolkienov „Gospodar prstenova” i Biblija u stripu.

Trenira triatlon, druži se s prijateljima, vozi bicikl, romobil i skejtbord, svira klasičnu gitaru, pjeva i svira u dječjem crkvenom zboru, pohađa radionice programiranja, a želja mu je i baviti se fotografijom.

Najčitatelj Bartol KADIĆ 

……………………………..

Omiljeni su mu predmeti kemija, biologija, tjelesni i glazbeni. Nakon osnovne škole planira upisati Prirodoslovnu gimnaziju Vladimira Preloga, a kada naraste svoje znanje želi dijeliti s mladima.

Posebnu člansku iskaznicu za besplatno korištenje usluga u svim knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života uručila mu je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, izrazivši nadu da će svojim primjerom biti uzor drugoj djeci.

„Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine već sedamnaestu godinu zaredom, sa svrhom poticanja zanimanja za knjigu i čitanja kod djece starije osnovnoškolske dobi, od dvanaest do četrnaest godina”, podsjetila je Natalija Dragoja, suradnica na projektu.

Objasnila je kako se djecu koja su pročitala najviše knjiga pronalazi putem informatičkog sustava Knjižnica grada Zagreba, prema statistici posudbe svake knjižnice u mreži. To je ujedno dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji mnogo čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige”, dodala je.

Svaka knjižnica ima svog pobjednika o kojemu u svom prostoru izlaže infoplakat – pobjednici iz svih knjižnica, njih četrdeset, uvrštavaju se na ljestvicu, a na vrhu je Najčitatelj godine.

Dragoja je istaknula kako je u proteklom razdoblju projekt, kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, polučio veliki uspjeh, pobudio interes medija i društva, obogatio knjižne fondove i ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi.

Među dosadašnjim Najčitateljima bilo je 12 djevojčica i petorica dječaka kojima su u prosjeku trebala dva do tri dana da pročitaju jednu knjigu.

  • Više od 43 tisuće djece besplatno upisano u knjižnice

„U projektu Ja čitam, koji se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom sa svrhom razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju od najranije dobi, prošle se godine u knjižnice besplatno upisalo više od 43 tisuće djece do 15 godina, a njih čak trinaest tisuća prvi put”, istaknula je ravnateljica Višnja Cej.

  • U prošloj je godini u Knjižnice grada Zagreba, koje djeluju na 42 lokacije, bilo učlanjeno 146 865 korisnika – svaki peti Zagrepčanin.

Cej je dodala i kako su knjižnice dnevno imale jedanaest tisuća posjetitelja, odgovoreno je na 1,6 milijuna informacijskih upita te je priređeno više od 23 tisuće događanja za djecu, od kutaka za čitanje, preko kvizova, do velikih projekata.

Od prosinca prošle godine do veljače ove na prvih pet mjesta najčitanijih knjiga za djecu bile su redom:

  1. 1.      „Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja” Jefa Kinneya,
  2. 2.      „Tom Gates: sve je super (više-manje)” Liz Pichon,
  3. 3.      „Mali milijarder” Davida Williamsa
  4. 4.     „Drugi dnevnik Pauline P.”
  5. 5.      „Skijaški dnevnik Pauline P.” Sanje Polak.

Mladi su najviše u tom razdoblju čitali knjigu „Harry Potter i kamen mudraca” J. K. Rowling, potom „Čudo” Raquel Jaramillo Palacio, „Harry Potter i ukleto dijete: prvi i drugi dio”, „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu” Ransoma Riggsa i „Kći Lotrščaka” Marije Jurić Zagorke. [ HINA | Foto HINA | Zvonimir KUHTIĆ ]