Pljesak molim
OŠ ANTUNA MIHANOVIĆA KLANJEC I PŠ LUČELNICA
Riječ dana i Rječnik hrvatskoga jezika
objavljeno: 26. ožujka 2018.

Prije nego što su učenici pristupili kvizu, imali su priliku čuti priču o nama vrlo dragom Rječniku hrvatskoga jezika, radu Ivana Broza i Franje Ivekovića, objavljenom 1901. godine u dva  sveska u Zagrebu, u izdanju Štamparije Karla Albrechta.

Ivan Broz i Franjo Iveković rođeni su u Klanjcu i bili su učenici naše škole. „U knjizi Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti, izašloj 1925., ostalo je zapisano da je Franjo Iveković pučku školu završio u Klanjcu.  [175. godina javnog školstva u Klanjcu, Klanjec, 2016.]

Ivan Broz završio je u Pučkoj školi u Klanjcu tri razreda, a četvrti je završio u Varaždinu. Za života je prikupio više od sto tisuća ceduljica rječničke građe, a tu je građu nakon njegove smrti preuzeo njegov ujak i stric Otona Ivekovića, zagrebački kanonik Franjo Iveković. Iveković ju je obradio i objavio pod naslovom Rječnik hrvatskoga jezika. Skupili i obradili dr. F. Iveković i dr. Ivan Broz.

Sjetivši se marljivih i znamenitih učenika naše škole, nastavili smo natjecanje u kojem su u kategoriji 7. I 8. RAZREDA pobjedu odnijele Lana KAJBA u PŠ Lučelnici i Petra LEPEJ u OŠ Antuna Mihanovića Klanjec te u kategoriji 5. I 6. RAZREDA Paula DRČIĆ (drugoplasirana Ela Rumiha) te Karlo DOMITER.

Na satu je bila i ravnateljica Melita Ulama, a komisiju su činile stalne članice, učiteljice Dragica Gajšak i Barbara Beronja, te učitelj Igor Papić i učiteljica Nataša Burić Mlakar.

Naši slavni jezikoslovci uživali bi u tako dobrom poznavanju ljubljenoga hrvatskog jezika naših učenika.

Sve čuvare riječi, tragače riječi, skupljače i, posebno, pamtitelje riječi hrvatskog jezika potičemo da i dalje otvaraju Rječnik hrvatskoga jezika i da nastave s riječima rasti, bogatiti svoj leksik i širiti svoje vidokrugove.

…………

Marica LOJEN, OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec