Školstvo u medijima
ZDRAVLJE UČITELJA
Kojim vas bolestima može „nagraditi” rad u školi
objavljeno: 26. ožujka 2018.

   PET NAJČEŠĆIH UČITELJSKIH BOLESTI   

NEUROZE. Na kraju polugodišta učitelj može vrlo lako zaplakati ili zaurlati na učenike zbog olovke koja ne piše ili nedostatka krede. U životu svakog učitelja događalo se da je provjerio i ponio sve radove od kuće, ali je zaboravio ugasiti svjetlo ili isključiti peglu, završiti šminkanje, skinuti sve uvijače s kose ili je pak došao do autobusne stanice u papučama. Sve je to zbog pretjeranog naprezanja živčanog sustava.

UPALNI PROCESI NAZOFARINKSA [upale grla, faringitis, laringitis itd.]. Ako ujutro uoči prvog sata nastavnik pozdravlja veselim glasom, onda će pred kraj petoga sata već pomalo šaptati. Nije stvar samo u umoru, već i u suhoći sluznice i stalnom naprezanju govornog aparata.

SKOLIOZA. Koji učitelj ima radno mjesto opremljeno ortopedskom uredskom foteljom? Mogu li se one naći u svakoj učionici? Bojim se da ne. Učitelj mora sjediti u zgrčenom položaju, potom se mora grbiti nad bilježnicama ili radovima i nadati se da će zauvijek imati zdravu kralježnicu. U najmanju ruku – optimistično.

INFARKTI I ISHEMIJA. Sedmaši su se potukli usred nastave, maturanti uopće nisu došli u školu iako su krenuli od kuće, četvrtaši su se odlučili spuštati stepenicama na torbama… I to je samo dio svakodnevnoga školskog stresa za odrasle. Ako tome dodate nezadovoljne roditelje i zahtjevnu upravu, ne čudi što srce strada, a lijekovi za smirenje odavno su se „uselili” u torbice.

EMOCIONALNO IZGARANJE. Ovo je stanje tipično za predstavnike društvenih zanimanja. Ništa vas više ne raduje, stvaralaštvo prestaje, a misli su okrenute samo jednome: ići kući. Emocionalno izgaranje učitelja karakteriziraju razdražljivost, ranjivost, ljutnja, smanjena učinkovitost, nemogućnost kreativnosti i koncentracije.

   ZAŠTO UČITELJI OBOLIJEVAJU?   

Liječnici prepoznaju nekoliko uzroka specifičnih učiteljskih bolesti:

POVEĆANO OPTEREĆENJE GOVORNOG APARATA. Prosječna osoba dnevno izgovori 16 215 riječi. Učitelji svakodnevno premašuju ovaj broj, tu normu prelaze već od prvih riječi „dobar dan, izvadite bilježnice” pa do posljednjih „zapišimo domaću zadaću”. Ako je za učenika to samo zvuk, za učitelja je to stalno naprezanje glasnica i grla.

VISOKA RAZINA STRESA I EMOCIONALNI STRES. Učitelj u prosjeku na dan ima četiri nastavna sata. Neka svaki razred ima po 25 djece. Dakle, učitelj svakodnevno kontaktira sa stotinu djece. Tome možete dodati još nastavno vijeće, roditeljski sastanak, dodatne aktivnosti, dopunsku nastavu. Svaki je čovjek sazdan od jedinstvenih misli, emocija i doživljaja koje učitelj svakodnevno propušta kroz sebe. Nije ni čudo kada se čovjek nakon takve „poplave” osjeća opustošenim.

FIZIČKA NEAKTIVNOST. Jednostavno rečeno, to je niska razina kretanja. Ne računamo dionicu „kuća – zbornica – razred – zbornica – kuća”. Učitelj na nastavi sjedi ili stoji i zbog toga počinje i stagnacija krvi u venama u nogama.

NEDOSTATAK SVJEŽEG ZRAKA. Priznajte, nakon izmjene učenika u učionici, otvarate li prozor radi provjetravanja? Ima li ovlaživača zraka u učionici i zbornici? Učitelji se često boje propuha ili zaboravljaju provjetriti. Zbog toga imamo zatvorenu sobu s velikom koncentracijom mikroba i niskom vlažnošću.

KRONIČNO NAPREZANJE OČIJU. Koliko zdravlja odnosi noćno ispravljanje radova i razaznavanje dječjih škrabotina, to znaju samo učitelji. Nije čudno što vid učitelja slabi kako se približavaju četrdesetoj, a naočale su sve češći „modni dodatak”. 

  KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE UČITELJA?   

Ne pokušavamo predložiti mijenjanje posla i napuštanje škole. No, preporučamo da slijedite preporuke razrađene posebno za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja. Učitelj treba:

SPAVATI NAJMANJE OSAM SATI. Ako treba ocijeniti radove, bolje je otići na spavanje u 22 sata, a ujutro ustati ranije.

PAZITI NA RAVNOTEŽU VODE U ORGANIZMU. Prosječni učitelj pije najmanje tri šalice čaja ili kave na dan. A koliko vode? Dnevna je norma za odraslu osobu od litre i pol do dvije litre. Ako pijete potrebnu količinu vode, sluznica će se manje sušiti, rizik od bolesti će se smanjiti, a radna će sposobnost ostati na visokoj razini.

SVAKI DAN POJESTI BAREM JEDNO SVIJETLO VOĆE. Jabuka, banana, mandarina, suhe marelice. Kao prvo, tako se opskrbljujete vitaminima i mineralima. A kao drugo, narančaste i žute boje raspršuju jesensku melankoliju i depresiju.

BORITI SE PROTIV STRESA. Kupite ili isprintajte s interneta antistresnu bojanku. Nakon napornog sastanka nastavničkog vijeća, počnite bojati. Vi ćete se malo isključiti, a stres će pomalo nestajati.

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com
  • Photo by Zhen Hu on Unsplash