Jučer-danas-sutra
REZULTATI NATJEČAJA „NAJMLAĐI ZA VODE HRVATSKE 2017./2018.”
Za zdravlje i sreću svakog bića – VODA je više od pića!
objavljeno: 28. ožujka 2018.

Na natječaj je pristigla 121 prijava škola, od kojih u kategoriji edukativni materijal – 30 radova; istraživački projekti ili edukativne radionice – 14 radova; likovni radovi – 69 prijava; slogani i pjesmice – 44 prijava; poruka ili kratki spot – 18 radova. Prvi je put u natječaju sudjelovala i osnovna škola izvan Republike Hrvatske, iz susjedne BIH, Područni odjel Vir – OŠ Franice Dall’era (blizina Imotskog).

Mnoštvo veselih dječjih crteža i pjesmica, kreativnih kalendara, društvenih igara i slikovnica, odlično osmišljenih istraživačkih projekata, zanimljivih i poučnih kratkih spotova, predstavili su svu dječju ozbiljnost, ali i zaigranost te želju da konkretnim projektima pridonesu široj zajednici. Ovim putem pohvaljujemo svaki pristigli rad, trud i volju učenika i mentora, koji su svoje znanje i kreativnost pokazali radovima posvećenima vodi. Poruke o očuvanju voda i prirode pojavljivale su se na razne načine u svim radovima, čime je ispunjena i osnovna svrha natječaja posvećenog ovogodišnjem Svjetskom danu voda.

Povjerenstvo nije imalo lagan zadatak, jer je iz mnoštva lijepih i poučnih projekata trebalo izabrati ponajbolje i originalne. Budući da nije bilo moguće izabrati sve radove, povjerenstvo je nakon pregleda radova u kategorijama napravilo uži izbor, kako bi si olakšalo ovaj težak zadatak. Koje su škole ušle u uži izbor, možete saznati OVDJE.

Nakon dugo vijećanja i usuglašavanja stavova, povjerenstvo je izabralo radove koji su bili „korak ispred” ostalih, što zbog tehnike i izvedbe, poruke koju su poslali, uključenosti učenika i zajednice, ideje koja je bila malo drukčija od ostalih ili ostavila trag u svojoj okolini i zajednici.

1. U KATEGORIJI EDUKATIVNI MATERIJAL – JEDAN NAGRAĐENI PROJEKT:

OŠ Zvonimira Franka, S. S. Kranjčevića 2, Kutina – ručno izrađena 3D taktilna slikovnica namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci

– učenici 7. razreda, mentorica knjižničarka Ana Demut

2. U KATEGORIJI ISTRAŽIVAČKI PROJEKTI ILI EDUKATIVNE RADIONICE – JEDAN NAGRAĐENI PROJEKT:

OŠ „Josip Pupačić”, Trg kralja Tomislava 1, Omiš – „Procjena sanitarne ispravnosti morske vode i školjkaša u Omiškoj gradskoj luci”

– šest učenika 8. razreda, mentorica Tamara Banović

3. U KATEGORIJI LIKOVNI RADOVI – JEDAN NAGRAĐENI RAD:

OŠ Draškovec – tuš – akvarel

učenik Nikola Sokač, 8. razred, mentorica Ivana Beti

4. U KATEGORIJI SLOGANI I PJESMICE O VODI – DVA NAGRAĐENA RADA

SLOGAN: Osnovna škola Vladimira Nazora, Zagrebačka 28, Nova Bukovica – Područna škola Miljevci

– učenik Stjepan Sobol, 3. razred, mentorica Jasminka Stošić

PJESMICA: Osnovna škola Josipa Kozarca, Trg Stjepana Radića 3, Kruševica, Slavonski Šamac;

– učenik Fabijan Vođinc, „Voda čista, zdravlje blista”, 6. razred, mentor Josip Galović

5. U KATEGORIJI PORUKA ILI KRATKI SPOT – JEDNA NAGRAĐENA ŠKOLA:

OŠ kralja Tomislava, Ulica Matice Hrvatske 1, Našice

– učenici 4. i 5. razreda, mentorica Jelena Šimunović Antunović

6. NAJORIGINALNIJI PROJEKT ŠKOLA PREMA IZBORU POVJERENSTVA – JEDAN NAGRAĐENI PROJEKT:

OŠ Jakovlje, Stubička 2, Jakovlje – kalendar na platnu dugačak oko osam metara, tehnika grafičkog otiska na platnu

– učenici 7. i 8. razreda, mentorica Ivana Mikić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u ožujku ove godine, Hrvatske vode nagradit će pobjednike svih kategorija bogatim istraživačkim i edukativnim kompletima, o čemu će biti naknadno obaviješteni.

Čestitamo dobitnicima nagrada i zahvaljujemo svim osnovnim školama na sudjelovanju u natječaju, a posebno učenicima i voditeljima projekata. Velik broj pristiglih radova pokazao je da se u našim školama, provodeći zanimljive i inovativne projekte o potrebi očuvanja prirodnih resursa, iznimno vodi briga o odgoju i obrazovanju mladih generacija.

Zahvaljujemo svim ravnateljima, učiteljima i nastavnicima na njihovu dodatnom radu na projektima, kojima su pokazali koliko je važno kod djece razvijati osjećaj odgovornosti i brige za naša prirodna bogatstva i s koliko ljubavi oni to čine. Uz moto „Važno je sudjelovati, ne pobijediti!”, nadamo se da su učenici i mentori uživali u provedbi svojih projekata, stekli i proširili znanja o vodi i očuvanju prirode te dobili dodatni poticaj i ideje na koji način mogu pridonijeti zaštiti i održivom korištenju prirodnih resursa. U rujnu najavljujemo objavu novog natječaja, pa je pravo vrijeme promisliti o novim projektima, idejama i osmisliti predivne kreacije iz dječje mašte. Zajednički možemo promijeniti naš svijet, kako bi bio ugodnije i ljepše mjesto za život! [ IZ DRUGIH IZVORA | voda.hr ]