Zanimljivosti
PŠ "TINA UJEVIĆA" SALINOVEC
O nekadašnjim kućnim obrtima ivanečkoga kraja
objavljeno: 30. ožujka 2018.

Prema riječima organizatorice Valentine Posavec Kovač, projekt je proveden s ciljem upoznavanja mladih s bogatom kulturnom baštinom našega kraja te tradicionalnim obrtima koji su nekad bili dio svakodnevice i kojima je narod osiguravao svoju egzistencijalnu osnovu. 

Neki od njih još egzistiraju, dok su neki na rubu izumiranja pa stoga valja učenike upoznati s njihovom namjenom i vrijednošću te možda neke od njih potaknuti da se njima nastave baviti i da ih sačuvaju, pa makar kao hobi.

Učenici su tijekom cijeloga nastavnog dana imali prilike pratiti priče lokalnih majstora koji su im predstavili stare kućne obrte. 

Tako im je Vinko Čiček Lepoglavec predstavio pintarski (bačvarski) obrt, Ivan Lončar  izradu tradicionalnih instrumenata, Stjepan Kraš izradu škrinja, Marko Hranić kovački zanat, Stjepan Petak izradu košara od šibe, a način izrade lončarskih proizvoda pokazao je Dragutin Stančić.

Stjepan Friščić donio je proizvode iz mlina u Prigorcu, a Slavko Hranić  učenike je upoznao s načinom proizvodnje drvenog ugljena u vuglenicama. Učenici su svoje goste i intervjuirali i pripremili film koji je prikazan na završnoj manifestaciji. 

Priredili su i izložbu fotografija „Retrospekcija kroz objektiv sadašnjosti”, a projekt je završen priredbom na domaćem govoru, koju je glazbom uljepšao dječji tamburaški sastav Varaždinske glazbene udruge. [ IZ DRUGIH IZVORA | ivanec.hr ]