Zanimljivosti
DEMONSTRIRALI KAKO SE TREBA PONAŠATI NA SUDU
Učenici Medicinske i Graditeljske ponovo se „sporili” na sudu
objavljeno: 4. travnja 2018.

Jedan je od ishoda učenja ovog predmeta osposobiti učenike da budu aktivni građani koji znaju i koriste se svojim pravima, odgovorno djeluju u svojoj zajednici i promiču vrijednosti tolerancije i cjeloživotnog učenja.

Upravo su to profesorice Jadranka Težački (Medicinska škola Varaždin) i Danijela Strmečki (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin) imale na umu pripremajući nekoliko tjedana svoje učenike da bi na smotri, prilikom simulacije zadanog fiktivnog sudskog slučaja (Kazneni postupak protiv Andreje Rogan), tumačili uloge tužitelja, okrivljenice, svjedoka, sudskog vještaka i odvjetnika. Učenici su demonstrirali kako se treba ponašati na sudu – kako iznijeti uvodnu i završnu riječ, ispitivati svjedoke, obraćati se sutkinji, poštivati sudski protokol te tumačiti izjave svjedoka.

Osim što su se učenici ovih dviju varaždinskih škola već nekoliko godina zaredom „sudski spore” s konkurentskim školama iz Šibenika, Blata, Maruševca, Trogira i Rijeke, sudjelovanjem na državnoj smotri razvijaju svoje građanske kompetencije, stječu nova prijateljstva, šire vidike i odlično se zabavljaju, što je i cilj moderne škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr  ]