Školstvo u medijima
TED GOVORNICI
Ovo bi svaki učitelj trebao pogledati
objavljeno: 13. veljače 2019.

Za vas smo izabrali 12 najpopularnijih i najzanimljivijih TED razgovora u obrazovnoj zajednici:

1. SVAKO DIJETE TREBA ZAŠTITNIKA – Rita PIERSON

Rita PIERSON učiteljica je sa 40-godišnjim iskustvom. Jednom je čula kolegu kako kaže: „Ne plaćaju me da volim djecu.” Odgovorila mu je: „Djeca ne uče od ljudi koje ne vole.” Njezin je govor poziv na buđenje učiteljima koji vjeruju u svoje učenike te s njima izgrađuju odnose na ljudskoj, osobnoj razini. 

2. KAKO POBJEĆI IZ OBRAZOVNE „DOLINE SMRTI” – Sir Ken ROBINSON

Sir Ken ROBINSON objašnjava tri principa ključna za napredak ljudskog uma i opisuje kako današnja obrazovna kultura radi protiv tih principa. Zabavno i uzbudljivo, Robinson objašnjava kako izići iz obrazovne „doline smrti” u kojoj smo zaglibili te kako odgojiti najmlađe generacije u poticajnom ozračju.

3. KLJUČ USPJEHA? USTRAJNOST – Angela Lee DUCKWORTH

Ostavivši dobro plaćeni posao, Angela Lee DUCKWORTH zaposlila se kao učiteljica matematike sedmog razreda u državnoj školi u New Yorku. Ubrzo je shvatila da kvocijent inteligencije nije jedina stvar koja razdvaja uspješne učenike od manje uspješnih. U ovom videu Angela objašnjava svoju teoriju „ustrajnosti” kao preduvjeta uspjeha.

4. KAKO VELIKI VOĐE POTIČU DJELOVANJE – Simon SINEK

Simon SINEK ima jednostavan, ali moćan model za inspirativno vodstvo, a sve počinje od zlatnoga kruga i pitanja – zašto. Njegovi primjeri uključuju Apple, Martina Luthera Kinga i braću Wright.

5. ZAGONETKA MOTIVACIJE – Dan PINK

Karijerni analitičar Dan PINK istražuje zagonetku motivacije, počevši od činjenice koju sociolozi znaju, ali ne i većina menadžera: tradicionalne nagrade nisu uvijek poticajne kao što mislimo. Poslušajte taj govor i otkrijte kako motivirati svoje učenike.

6. UČIONICA MOŽE BITI ČAROBNO MJESTO – Christopher EMDIN

Što rap-glazba i nedjeljna misa imaju zajedničko? Christopher EMDIN kaže da oboje znaju kako očarati i poučiti u isto vrijeme – a to je vještina koju često ne poučavamo učitelje. Dugogodišnji učitelj i zagovornik znanstvenog pristupa obrazovanju, Emdin nudi savjete koji će vam pomoći da oživite svoju učionicu.

7. ZNANOST UČINITE ZABAVNOM – Tyler DeWITT

Srednjoškolski učitelj prirodnih znanosti Tyler DeWITT bio je vrlo uzbuđen zbog svoje lekcije o bakterijama – i razočaran što se nije svidjela njegovim učenicima. Problem je bio u udžbeniku: bilo ga je nemoguće razumjeti. DeWitt učiteljima prirodnih znanosti poručuje stoga da odbace znanstveni žargon i ekstremnu preciznost te da svojim učenicima znanost približe pričama i primjerima.

8. NASTAVI MATEMATIKE POTREBNA JE POTPUNA PREOBRAZBA – Dan MEYER

Današnji matematički kurikulum djecu ne poučava vrlo važnoj vještini – formuliranju problema. Dan MEYER govori o prokušanim matematičkim vježbama koje učenike potiču da stanu i razmisle.

9. TRI PRAVILA ZA POTICANJE UČENJA – Ramsey MUSALLAM

Za Ramseyja MUSALLAMA istinska je uloga učitelja svodi na poticanje i njegovanje znatiželje. U ovom zabavnom i osobnom govoru Musallam nudi tri pravila za poticanje mašte i učenje o tome kako svijet funkcionira.

10. UČITELJ KOJI UZGAJA POVRĆE USRED GRADA – Stephen RITZ

Stephen RITZ učitelj je u New Yorku, gdje on i njegovi učenici uzgajaju voće i povrće u zelenim vrtovima usred jednog od lošijih njujorških četvrti – Južnog Bronxa. Poslušajte njegov govor o uzgajanju nade u četvrti koju su mnogi otpisali.

11. DJEVOJKA KOJA JE ZAHTIJEVALA ŠKOLU – Kakenya NTAIYA

Kakenya NTAIYA sa svojim se ocem dogovorila da će obaviti tradicionalni ritual plemena Maasai – žensko obrezivanje ako joj dopusti da upiše srednju školu. Ntaiya donosi svoju neustrašivu priču o odlasku na fakultet te o suradnji s poglavicama u svom selu u izgradnji škole za djevojčice.

12. KAKO UČITI IZ POGREŠAKA – Diana LAUFENBERG

Diana LAUFENBERG dijeli tri iznenađujuće stvari koje je naučila o poučavanju – uključujući ključno razmišljanje o učenju iz pogrešaka.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Portal Educational Technology and Mobile Learning učiteljima nudi besplatne obrazovne mrežne alate i mobilne aplikacije, a vodi ga tim predanih učitelja iz Kanade.
  • Izvor: educatorstechnology.com