Zanimljivosti
OŠ PUJANKI, SPLIT
Učiteljice na Erasmus KA1 seminaru u Berlinu
objavljeno: 5. travnja 2018.

 Dio je to projekta škole Erasmus KA1, kojemu je učiteljica Šundov koordinatorica. Ovim su putovanjem ostvarene dvije od ukupno osam planiranih mobilnosti učitelja koje financira EU putem Agencije za mobilnost koja je odobrila financiranje projekta. Seminar je pohađalo 17 nastavnika iz Europe (Makedonije, Cipra, Španjolske, Poljske).

Sve je počelo uvodnim predavanjem o samom pojmu PBL (Project Based Learning), koje treba razlikovati od projektnog učenja.  

Uslijedila su predstavljanja svih nazočnih, radionice, rasprave i dijeljenja međusobnih iskustava. Temeljne su odrednice PBL-a postavljanje ključnog pitanja („driving question”) kojim se postavlja krajnji cilj i rezultat projekta, koji potom učenici istražuju tako da ne mogu pronaći odgovor na internetu već to iziskuje učenikov angažman i kritičko razmišljanje. Prilikom ovakvog načina rada u kojem je učitelj samo vodič, a učenici aktivni sudionici nastavnog procesa učitelj treba napraviti temeljitu pripremu i planiranje projekta i postaviti jasne ishode. Jako je važno vrjednovanje, ne samo na kraju, već cijelim trajanjem projekta.

Budući da je krovna tema ovog projekta razvijanje poduzetničkih kompetencija kod učenika, Šundov i Koprčina osmislile su poduzetnički eTwinning projekt s kolegicama iz Makedonije u kojem će učenici istraživati o uskrsnim običajima, izrađivati uskrsne ukrase s roditeljima koje će potom prodavati, a prikupljeni će novac biti namijenjen za kupnju nekoliko tableta za kvalitetniju i zanimljiviju nastavu. Seminar je zaključen u veselom tonu, podjelom certifikata i brojnim novim prijateljstvima i mogućnostima za suradnju na budućim projektima.

…………….

Marijana ŠUNDOV, učiteljica RN mentorica | OŠ Pujanki, Split