Školstvo u medijima
PRILIČNO SRETNA UČITELJICA
Devet razloga zbog kojih je treći razred – najbolji
objavljeno: 6. travnja 2018.

Kada me ljudi pitaju kojim se poslom bavim, ja ponosno kažem: „Poučavam učenike trećeg razreda osnovne škole!” Često mi kažu: „Ne znam kako možeš to raditi cijeli dan! Ja to nikad ne bih mogla!” Da, potrebna je nadljudska volja da bi netko bio učitelj – bilo kakav učitelj – ali ja sam prilično sretna. Poučavala sam u drugom, trećem i četvrtom razredu i mogu reći da je treći razred – najbolji. Evo zašto!

1)  UČENICI TREĆEG RAZREDA SU SAMOSTALNI.

Za razliku od vrtićke djece, prvašića te čak i učenika drugog razreda, trećašima ćete rijetko kada morati vezati cipele, zakopčavati kapute, oblačiti rukavice ili slično. U jednoj od rijetkih prilika kada sam morala vezati cipelice jednom učeniku trećeg razreda automatski sam to pretvorila u domaću zadaću za taj dan. Učitelj ne veže cipele učenicima u trećem razredu!

2) IMATE BESKRAJNU ZALIHU SMIJEŠNIH PRIČA.

Učenici su skloni podijeliti s vama baš sve! „Tata je rekao ovo o maminoj novoj frizuri…” Međutim, informacija poput činjenice da nečiji tata spava gol nije nešto što bi trebalo podijeliti s ostatkom razreda! (Samo pokušajte izbaciti tu sliku iz glave kasnije.) Da, nema toga što nisam čula, a moji kolege obično umiru od smijeha kada im prepričavam ove šaljive zgode.

3) ONI ŠIRE BLAGDANSKU RADOST.

„Da, Ana, Djed Božićnjak je zaista stvaran.” Većina njih još vjeruje. Uvijek postoji nekoliko učenika koji kažu da ne vjeruju, ali na njihovim licima možete vidjeti da žele vjerovati, a vi im i dalje možete pomoći da iskuse tu čaroliju. Oni također često donose zaista ukusne božićne slatkiše i kolačiće, prekrasne male znakove pažnje i toliko drugih raznih sitnica da biste bez problema mogli otvoriti dućan s poklonima.

4) ONI MOGU ČITATI!

Učenici trećeg razreda više ne uče čitati, oni čitaju da bi naučili. Naravno, ne svi od njih. Razvoj vještine čitanja kod učenika često varira. Međutim, općenito govoreći, u trećem razredu djeca počinju razvijati svoje vještine razumijevanja i tečnog čitanja toliko da mogu zaista početi razmišljati o sadržaju. Više se ne moraju usredotočiti samo na slova i zvukove koji tvore riječi. Počinju povezivati, predviđati i donositi zaključke koji nadilaze sami tekst. Predivno je vidjeti ih kako su uzbuđeni zbog svog čitanja!

5) ONI RAZUMIJU PRAVEDNOST.

„To nije pošteno!” Učenici trećeg razreda imaju jak smisao za pravdu i moral – i to se može vidjeti bilo gdje: na igralištu, u učionici, u kantini. Oni također vole tužiti svoje kolege, ali to obično uključuje prenošenje detalja nečega što smatraju nepravdom koja je nanesena nekome drugom. Treći razred je početak njihove svjesnosti da nije sve crno ili bijelo, a da ipak postoji toliko mnogo jednostavnosti u njihovu svijetu, u kojem se riječ „zašuti!” i dalje smatra psovkom.

6) SVAKODNEVNA DOZA HUMORA VEZANOG ZA ODLAZAK NA WC.

Učenici trećeg razreda vole pričati o ovim stvarima i uvijek će prasnuti u smijeh ako netko kaže nešto neprimjereno u učionici ili, nedajbože, ne stigne na vrijeme do školskog WC-a. Vrijeme s učenicima trećeg razreda naučilo me kako se opustiti i odbaciti uštogljenost koju zrela dob podrazumijeva. Slobodno se smijte s njima, to je sasvim u redu!

7) NAUČIT ĆETE MNOGO NOVIH ŠALA

„Kuc-kuc. Tko je tamo?” Učenici trećeg razreda stručnjaci su za pričanje viceva. Dobro, ne zaista. Oni misle da jesu i ovo je dob u kojoj počinju iskušavati razne igre riječima, pošalice i zagonetke. Često pričaju mnogo loših viceva, ali ja uvijek imam vic dana i dopuštam im da i oni podijele sa mnom po jedan vic. Razumijevanje igara riječima vještina je više razine te čak i ako im moram objasniti neki vic to ih izlaže suptilnostima humora u jeziku.

8) NAUČIT ĆETE VOLJETI BITI LJEPLJIVI.

Je li netko rekao šljokice? Učenici trećeg razreda vole izrađivati stvari, pogotovo koristeći ljepilo i šljokice. Njihova nesposobnost da se suzdrže u količinama materijala koji koriste znači da bi se sve moglo pretvoriti u veliki nered, ali vrlo je važno poticati njihovo stvaralaštvo i dati im slobodu da istraže i izraze sebe kroz umjetnost.

9) POSTAT ĆETE ROCK-ZVIJEZDA!

Učenici trećeg razreda još uvijek jako vole svoje učitelje. Oni će vam davati komplimente zbog vašeg nakita, odjeće i frizure. Bit će suosjećajni kada vam se dogodi nešto loše, donosit će vam vaše omiljene slatkiše. Slučajno će vam se obratiti s „mama”. Vi imate nevjerojatnu moć pozitivno utjecati na njihovo iskustvo učenja te je, za neke od njih, vrijeme provedeno s vama najboljih šest sati u njihovu danu. Učenici trećeg razreda su puni ljubavi!

  • Slažete li se s time da je treći razred najbolji? Ili vam je neki drugi razred draži? Podijelite s nama svoje mišljenje u komentarima.

………………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor tekst i foto: weareteachers.com