Savjeti stručnjaka
MLADI UČITELJI | ZAŠTO SU SVI ONI PROTIV MENE?
Sukob u zbornici: iskustvo protiv ambicije
objavljeno: 16. travnja 2018.

Novi su učitelji poput likova u serijama ili filmovima – mladi i potpuno neiskusni ili pak kreativni, moderni i sposobni. Diplomandi pedagoških sveučilišta u školu stižu različiti. No imaju nešto zajedničko: svima im predstoji razdoblje prilagodbe, ne samo na učenike, već i na odrasle kolege.

Jeste li se ikad zapitali kolika je dob prosječnog učitelja? Većina, njih 35 posto, u dobi su između 40 i 50 godina, gotovo četvrtina ima više od 50 godina, a 17 posto nastavnika su umirovljenici. Ispada da u dobnu kategoriju nastavnika ispod 40 godina spada samo 23 posto njih.

■   ZAŠTO SU SVI ONI PROTIV MENE?  ■

Glavni razlozi nezadovoljstva novog učitelja:

1)  Malo iskustva. Novi učitelj ima samo iskustvo s pedagoške prakse. I to je sve. No, čak je i iskusni učitelj nekad bio početnik. Roditelji i iskusni učitelji ne bi to trebali zaboraviti.

2) A ako ostavi razred prije kraja godine.  Roditelji i kolege strahuju da novi učitelj neće privesti razred kraju godine i da će ostaviti učenike usred polugodišta. Ali ni učitelj s 40 godina iskustva ne daje vam takvu sigurnost niti jamči ostanak u razredu.

3) Nema autoritet. Iskusni učitelji i angažirani roditelji žale se na mladog razrednika zbog popustljivosti i prijateljskog odnosa s učenicima. No možda će i takav pristup dati dobre rezultate.

4) Izgleda neozbiljno. Što ako učitelj ima šareno obojanu kosu, nestandardnu frizuru, tetovažu ili piercing, izgleda previše mladoliko? Koliko povoda za tračanje! No, ne smijemo zaboraviti da izgled nije karakteristika ličnosti ni stručnjaka.

5) Poučava koristeći drukčije metode. „Kakvo je to online ispitivanje i vremenske crte? Bolje bi bilo da djecu poučava služeći se datumima i kartama.” Otprilike tako reagiraju kolege na inovacije novog učitelja. Ali iskusni učitelji zaboravljaju da se osposobljavanje učitelja danas i ono otprije 10, 20, 30 ili 40 godina razlikuju. Danas se preuzimaju pozitivna iskustva iz inozemstva i od toga se ne može pobjeći.

VAŽNO: Mnogi se roditelji boje novog učitelja ili razrednika koji predaje osnovne predmete. No takav učitelj ima važne prednosti pred predstavnicima stare škole.

  • Ne boji se tehnologije, vlada IKT alatima.
  • Na istoj je valnoj duljini s vašom djecom, razumije što ih zanima.
  • Nije se stigao umoriti od poučavanja, pun je entuzijazma i mladenačkog poleta.

Nije potrebno paničariti i otežavati situaciju, već mu treba dati priliku da normalno radi.

■   ŠTO BRINE NOVE UČITELJE?  ■

Novi učitelji sami odgovaraju na pitanje što im je prvih tjedana i mjeseci rada u školi bilo najteže. Na što se žale mladi učitelji na forumima i društvenim mrežama?

  • Veliko opterećenje poslom

Ivan, 27 godina, učitelj informatike:

„Ja sam i razrednik i kapetan školskog tima, administrator školskog internetske stranice, dizajner plakata za sport, zabavu, obrazovne aktivnosti za učitelje. Uza sve sam to i administrator školskoga računalnog sustava. Vikendom sam često postavljao opremu za svoje kolege. Katkad sam čak pomagao bravaru i obavljao sitne vodoinstalaterske radove. A kada ću živjeti?”

  • Mala plaća

Dmitrij, 28 godina, učitelj engleskog:

„Novi, mladi učitelj ima malu plaću. Nema dodatak na godine staža i druge dodatke. I vođenje razreda malo je koji ravnatelj spreman dati početnicima. Engleski se jezik predaje od prvog do jedanaestog razreda i plaća bi trebala biti ravnomjerno raspoređena. U stvarnosti iskusni učitelji pred mirovinu primaju najviše, zatim slijede oni s 50 i više godina, a na kraju nama ostaju samo mrvice. Smiješno je bilo gledati lica nadređenih kada sam ih obavijestio o otkazu. Ja imam obitelj o kojoj moram skrbiti.”

  • Omalovažavajući stav kolega

Diljara, 25 godina, učiteljica biologije i geografije:

„Zanimljivo. Ja se svim kolegama obraćam imenom, i u zbornici i privatno. A oni meni: ‘Dijete moje, Diljara!’ Čak i pred djecom. Pa je li to moguće?”

■   PRAVILA PREŽIVLJAVANJA ZA NOVE UČITELJE U ŠKOLI  ■

Ako tek počinjete raditi u školi, poslušajte savjete iskusnih kolega i psihologa.

BUDITE DIPLOMAT. U komunikaciji s kolegama, učenicima, roditeljima, nadređenima mirno primajte primjedbe, zapamtite da ne kritiziraju vas kao osobu već vaš rad.

NE PRIKAZUJTE SE BOLJIMA. Trud i natjecanje su dobri, no ne trudite se da u prvim mjesecima rada prestignete iskusnog učitelja, preuzimajući sav teret posla.

RAZVIJTE SMISAO ZA HUMOR. U komunikaciji s roditeljima, starijim kolegama, učenicima zapamtite da optimizam, pozitivan stav i primjerena šala mogu brže i učinkovitije doprijeti do osobe nego polusatni monolog.

ŠKOLA NIJE ZATVOR. To je samo radno mjesto sa svojim prednostima i nedostatcima.

NEMOJTE STAJATI NA MJESTU. Želite li steći autoritet među kolegama, postanite dobar učitelj. Posjećujte besplatne radionice, upoznajte nove trendove u pedagogiji, uključite se u zajednicu kako biste mogli posjećivati webinare i pristupiti online tečajevima. Želite biti bolji? Onda postanite bolji.

BUDITE JAKA OSOBNOST.  Vaše hobije, interese i poglede na život nitko vam neće oduzeti. Rock-melodija na mobilnom telefonu ili primjerene fotografije s putovanja na društvenim mrežama samo će vam podići ugled u očima učenika i kolega.

Uvjereni smo da i novi i iskusni učitelji imaju što reći o ovoj temi. Upravo vaši komentari i iskustva pomažu učiteljima svih generacija pronaći zajednički jezik.

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com