Jučer-danas-sutra
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
Među četiri najbolje županije po izdvajanju za obrazovanje po stanovniku
objavljeno: 10. travnja 2018.

… koji objašnjava koliko županije ulažu u obrazovanje, ali i u koje svrhe. Prema proračunskim podatcima dostupnima putem aplikacije Otvoreni proračun, županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po stanovniku izdvajaju najviše za obrazovanje ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. Na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja osvrnuo se virovitičko-podravski župan Igor ANDROVIĆ.

– U posljednjih devet godina izgradili smo više od 30 novih škola, pet novih sportskih dvorana. Na razini Hrvatske imamo najveći porast broja visokoobrazovnih osoba, s visokim školama u Virovitici i Orahovici. Puno ulažemo u modernizaciju školstva, energetsku obnovu, bolje uvjete učiteljima i učenicima. Jedini smo od hrvatskih županija razvoj u STEM području pokrenuli već u petom razredu. Sufinanciramo i nabavu udžbenika učenicima prvih razreda, no ni to neće biti sve – naglasio je među ostalim Andrović.

Programi u koje županije najviše ulažu tiču se financiranja prijevoza učenika, kapitalnih ulaganja u školske objekte, nabave opreme, kreditiranja i stipendiranja studenata, ali i sudjelovanja u projektima Europske unije. No, svaka se županija ističe različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Na primjer, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u centre izvrsnosti kao oblik dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Nadalje, Osječko-baranjska županija svim je osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice kod pripreme tih obroka od obiteljskih su poljoprivrednih gospodarstva s područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati bitan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnoga obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih. Ove primjere, ali i primjere iz drugih županija možete pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun.

Podsjetimo, putem aplikacije Otvoreni proračun županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Stoga aplikacija na unificiran način donosi proračune svih županija omogućujući tako lakšu usporedbu. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu. [ IZ DRUGIH IZVORA | vpz.hr | Fotografija: Kristijan Toplak ]