Zanimljivosti
OŠ ĐURO ESTER, KOPRIVNICA
Obilježili Dan frankofonije
objavljeno: 10. travnja 2018.

Tim povodom izveli su igrokaz „La Confusion Historique” odnosno na hrvatskom „Povijesna zbrka”. Radi se o zabavnom susretu više povijesnih osoba na dvoru Luja 14. Život na dvoru dočarali su učenici četvrtih razreda koji su se zabavljali pjevajući pjesmicu „Lundi matin”. Sudjelovali su: Fran Antolić 4. c, Miroslav Bajrić 4. c, Hana Bijelić 4. c, Stela Granđa 4. c, Mislav Hadun 4. b, Jurica Ivić 4. b, Korina Kvakarić 4. b, Jana Marić 4. c, Josip Marković 4. b, Neven Novak 4. b, Hana Pelesk 4. a, Karlo Radošević 4. a, Luka Sabolić 4. a, Helena Suknaić 4. c, Zora Teufel 4. b i Lucija Turk 4. a. Kroz pjesmicu su ponavljali dane u tjednu i učili nove riječi.
Vanda Žauhar Henezi iz8. d odigrala je ulogu Luja 14., a Dora Kuretić iz 8. b ulogu Marije Antoanete. Nera Teufel i Fabijan Perošić iz 6. a glumili su njihove dvorjane, a Matija Nemec, Filip Žagar, Roko Petrović i David Mišić igrali su uloge dvorskih stražara. Gustavea Eiffela odigrao je Adi Stajku iz 8. a, Leonarda da Vincija Hrvoje Horvat iz 8. a, Ivanu Orleansku Ana Krupski iz 8. a i Marie Curie Rajna Đurić iz 8. a. Kraljicu su zabavljali i dvorski plesači koje su nam prikazali učenici 5. b razreda Dunja Bajrić, Alegra Hammoud, Tara Petrović, Marija Slobođanac i Bartol Vuljak. Posjetitelje na dvoru bubnjem je najavljivala Mihaela Lončar iz 6. c.
Učenici su odlično odigrali svoje likove te dokazali kako imaju sposobnosti i za jezično zahtjevnije uloge. Ovakav oblik rada pokazao se vrlo zahvalnim, jer su se učenici, usvajajući francuski jezik i međukulturna znanja, istodobno zabavili i uživali u transformacijama u osobe iz raznih povijesnih razdoblja. To ozračje kraljevskog dvora teško bismo dočarali da nam u pomoć nije priskočio HNK Varaždin sa svojim kostimima kojima su jednako bili oduševljeni mali, ali i veliki gledatelji.
Učenici su već sada pokazali motivaciju za pripremu programa za frankofoniju sljedeće godine pa se veselimo novim, zajedničkim aktivnostima. [ IZ DRUGIH IZVORA | koprivnica.hr ]