Iz školskog svijeta
DJEČJI VRTIĆ UTRINA, ZAGREB
Večer predpisačkih i predčitačkih aktivnosti
objavljeno: 10. travnja 2018.

…  i početak organizacije ovog oblika suradnje s djecom i roditeljima.

Kad se male ruke slože! ■ Budući da smo u svemu još novi i rastemo, možemo se pohvaliti zavidnim odazivom djece i roditelja, kao i vrlo pozitivnim dojmovima i komentarima naših roditelja, koji nisu krili oduševljenje kreativnošću odgajateljica kod osmišljavanja i izrade različitih igara za razvoj predpisačkih i predčitačkih vještina.

Igre su bile razvojne, djeci zanimljive, pa čak izvedive i mlađoj djeci, a za one zahtjevnije, pripremili smo i razne mozgalice koje su djeca mogla rješavati usput, dok su se stubištem penjala do glavne prostorije u kojoj se sve održavalo. Za tu prigodu otvorili smo i vrata jedne sobe, u kojoj borave djeca naše najstarije skupine, kako bi roditelji vidjeli da se kroz sve kutiće u sobi igra može organizirati tako da se dodatno potiču spomenute vještine.

Sve igre izradile su odgajateljice mlađih, srednjih i starijih skupina. Trebalo nam je dosta vremena i truda da prikupimo ideje, materijale i realiziramo sve što smo djeci naumile ponuditi. Od igara sa slovima u vidu pokrivaljki, križaljki, taktilnih labirinata koji vode od slike do početnog slova, vježbi za pincetni hvat, sviranje na ksilofonu čije smo tipke označili slovima (do, re, mi…), raznim društvenim igrama, interaktivnim plakatima, slikopričama… Koristili smo se malenim pomponima, kamenčićima, drvenim špatulama, staklenim oblutcima, plastičnim čepovima, autićima, elastičnim gumicama, čavlićima, kukuruznom krupicom, drvenim kvačicama, autićima, slovima od tijesta, vunom…

Sve što je djeci zanimljivo i čime vole raditi.

Ono što se svima najviše svidjelo bilo je šivanje iscrtanog slova na stiropornoj plitici. U tome su uživala ne samo djeca, već i njihovi roditelji. Neki su nam se pohvalili da su već idući dan kupili plastične igle za šivanje. Još je jedan dokaz i potvrda da vrtić nije samo „čuvalište” djece, već se svi u njemu trude, od tehničkog osoblja do ravnatelja, da timskim radom i dobrom voljom pridonesu podizanju razine znanja i dodatno pripreme djecu za školu, ali i za sve ono što život nosi. Ponajprije nam treba više ovakvih oblika zajedničkog druženja djece i roditelja, koje je još k tome kvalitetnije i dobiva na težini ako s takvih druženja dijete ponese i djelić onoga što je tamo naučilo i doživjelo.

………….

Josipa VAĐIĆ, odgajateljica | Foto: Ljiljana ORBANIĆ