Iz školskog svijeta
GLAZBENA ŠKOLA U VARAŽDINU
Ovacije varaždinskim učenicima na koncertu u Ravensburgu
objavljeno: 11. travnja 2018.

Nakon mjeseci priprema u svojim gradovima, mladi su glazbenici proteklih nekoliko dana zajedno uvježbavali izvedbu „Genesis suite” engleskog skladatelja Tolge Kashifa. Odzvanjali su crkvom u srcu Ravensburga, varaždinskoga grada prijatelja, zvuci obrade pjesama grupe The Genesis – The Ripples, Mad Man Moon, Land of Confusion i brojnih drugih, koje su, uobličene u višestavačnu suitu za simfonijski orkestar i zbor izveli učenici glazbenih škola Varaždina i Ravensburga.

„Rekao bih da je ovaj koncert ostvarenje snova kako nas profesora tako i učenika. Predivna je atmosfera ovih dana vladala tijekom priprema u Ravensburgu, sklapali su učenici nova prijateljstva, mi profesori razmjenjivali iskustva, a ovaj je koncert potvrda da, kada je riječ o glazbi i suradnji koja je uistinu divna, ni kilometri udaljenosti nisu nikakav problem. Naši su učenici vježbali sa svojim profesorima proteklih mjeseci u Varaždinu, baš kao i njihovi kolege u Ravensburgu. Nakon proba po sekcijama koje su počele odmah nakon dolaska u Ravensburg učenici su takoreći kliknuli i probe su protjecale u odličnom raspoloženju”, priča ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

„Budući da se u Ravensburgu održava i Classic kamp, ovo je bila i prigoda za naše učenike da upoznaju i kolege iz drugih glazbenih škola. Briljirali su u izvedbi ovoga grandioznog djela, a i sam je naziv suite Postojanje vezan za našu obljetnicu i sve je proteklo u slavljeničkom tonu 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin. Kompozicija je iznimno zahtjevna i bila bi izazov i za profesionalne glazbenike, tako da smo još ponosniji što je ostvaren ovaj uspješni glazbeni projekt”, naglasio je ravnatelj Matačić. Proteklih su mjeseci mlade varaždinske glazbenike, puhače i gudače pripremali njihovi mentori. Profesorica Glazbene škole Dada Ruža uvježbavala je mješoviti zbor i gudače, profesor Nikola Novak puhačke dionice, a u izvedbi stavka Ripples pridružio se i donedavni učenik Glazbene škole, a sada student Muzičke akademije u Zagrebu, mladi pijanist Julijan Martinčević.

Među brojnim posjetiteljima koncerta, uz gradonačelnika Ravensburga Daniela Rappa i njegovih suradnika, bio je i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar.

„S gradom Ravensburgom Varaždin već godinama njeguje prijateljstvo i suradnju, a kako uvijek možemo reći da na mladima svijet ostaje, tako mi je drago što je došlo do ove glazbene suradnje mladih i škola. Varaždinska glazbena škola ime Varaždina preko svojih je učenika pronijela širom svijeta, a nesumnjivo da će i ovaj koncert ostati zapisan kao još jedna sjajna ostvarena suradnja i zalog za nove zajedničke projekte koje planiramo, kako bismo što više i bolje surađivali sa svojim prijateljima u Ravensburgu”, istaknuo je zamjenik Avar.

U ime Varaždinske županije učenicima je na odličnom nastupu čestitala Vlasta Cindrić, izaslanica varaždinskog župana i županijska vijećnica, te članica Školskog odbora koja je istaknula: „Uistinu je bilo divno slušati mlade glazbenike u izvedbi ovog dijela i mogu reći da smo svi ovdje iz Varaždina i danas mogli biti iznimno ponosni na ove mlade glazbenike, učenike Glazbene škole koja slavi svoj 190. rođendan. Pred njima je sigurno svijetla glazbena budućnost i ne preostaje drugo nego im čestitati na ovakvom divnom koncertu i s veseljem očekivati uzvratni posjet u Varaždinu idućeg tjedna.”

Veliku podršku u organizaciji ovoga varaždinskog gostovanja u Ravensburgu i realizaciji koncerta pružio je Koncertni ured Varaždin. „S gradom Ravensburgom sudjelovali smo na nekoliko zajedničkih kulturnih projekata, ali ovakvo gostovanje i projekt bio je veliki ‘zalogaj’ za sve. Više od 60 učenika i profesora iz Varaždina proteklih je dana u Ravensburgu finaliziralo ovaj glazbeni projekt. Znamo da kultura najbolje spaja, a kada se tome pridruže i mladi, budućnost suradnje između Varaždina i Ravensburga sigurno će biti svijetla”, rekao je Raymond Rojnik, v. d. ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin.

U izvedbi Genesis suite učenicima iz Ravensburga i Varaždina pridružili su se i kolege iz gradova prijatelja Ravensburga – Mollet de Valles iz Katalonije i Rhondda Cynon Taff iz Walesa, tako da se publici predstavilo gotovo 160 mladih glazbenika.

Domaćini su za svoje varaždinske goste pripremili i izlete kao odmor od napornih proba, a druženja i prijateljstva nastavit će već za nekoliko dana u Varaždinu. Nakon koncerta učenici Glazbene škole vraćaju se u domovinu, a u četvrtak im u uzvratni posjet stižu kolege iz Ravensburga. Zajedno će Genesis suitu izvesti na glavnom varaždinskom gradskom trgu u subotu 14. travnja u 18.30. Bit će to pravi spektakl uz posebnu rasvjetu tijekom kojeg će se publika baš kao i u Ravensburgu opustiti i uživati uz predivne melodije u izvedbi mladih glazbenika iz prijateljskih gradova. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr  ]