Zanimljivosti
OTVORENO 29. NOVIGRADSKO PROLJEĆE I ŠKOLA STVARALAŠTVA
Stiglo tristotinjak darovite djece iz cijele zemlje
objavljeno: 11. travnja 2018.

U ime domaćina prisutne u dvorani i sve sudionike programa na pozornici pozdravila je zamjenica gradonačelnika Novigrada Sonja Šikanić, kojoj se pozdravima, u ime Istarske županije, pridružila zamjenica župana Giuseppina Raico. Nositelji i sudionici svečanosti otvaranja bili su učenici koji su inspirirani ovogodišnjom službenom temom škole Četiri godišnja doba izveli scenski program kroz pjesmu, ples, stih te dramski nastup mladih glumaca, a sama kostimografija i odabrana glazbena kulisa svih numera dočarala je kojem je godišnjem dobu posvećena.

Na oduševljenje prisutnih izmjenjivale su se plesne tehnike od „bijelog baleta” do suvremenog plesa, dijalektalna poezija i monolog Jana Čara iz Osnovne škole Brajda iz Rijeke koji je privukao posebnu pozornost. Međutim, reakcije sveprisutne publike kazuju da je vrhunac večeri ostvaren nastupom mlade pjevačice Medee Market Sindik, za koju su učenici iz novinarske radionice s Novigradskog proljeća napisali: „Njezin je slavan pjevački put zacrtan umjetničkim imenom koji nosi i impresivnim rasponom glasa.”

Mlada je glazbena zvijezda publiku oborila s nogu, jer su se zanjihale ruke prisutnih u ritmu glazbe, škljocale bljeskalice, a kapnula i poneka suza prilikom izvedbe skladbe „I will always love you”. Sam čin otvorenja manifestacije najavio je početak rada s još jednim nepresušnim izvorom mladih talenata kojoj ova jedinstvena škola u Hrvatskoj omogućava da u punoj dimenziji izraze svoju kreativnost.

Nakon što je tajnik državnog povjerenstva Miroslav Mićanović proglasio ovogodišnje Novigradsko proljeće otvorenim, svi voditelji radionica i učenici zajedno su na pozornici zapjevali himnu Novigradskog proljeća za koju je tekst napisao Josip Prudeus, a solist bio Sergej Božić, polaznik radionice pjevanja.

Ove će godine svi sudionici i učitelji stvarati i educirati se uz stručno vodstvo voditelja kroz 21 kreativnu radionicu, a Škola će potrajati sve do petka, 13. travnja, kada je predviđeno svečano zatvaranje u istoj dvorani, za novigradsku i ostalu publiku. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]