Iz školskog svijeta
16. FESTIVAL ZNANOSTI
Novih šest dana otkrivanja znanosti
objavljeno: 12. travnja 2018.

Ovogodišnji 16. Festival znanosti održava se u znaku teme OTKRIĆA, a tradicionalno se nude i druge teme iz različitih znanstvenih područja.

  • Znanstvena otkrića mijenjaju svijet.

Činjenica je to kojoj svjedočimo kamo god usmjerimo oko, na što god položimo ruku, što god dotaknemo mislima. Sav napredak civilizacije i naš svakodnevni komfor od električne struje, alata i strojeva koji nam služe, prometala, računala, dostupnosti informacija do lijekova koji nam spašavaju i olakšavaju živote, čitav naš svijet počiva na znanstvenim otkrićima i tehnološkim izumima. Od najstarijih vremena otkrića vatre, kotača i pisma, Arhimedov uzvik „Heureka!” odzvanja kroz vjekove u svakom naporu genija i mislilaca do novijih vremena i fantastičnih otkrića poput rendgenskog zračenja, penicilina, plastike, strukture DNK ili gravitacijskih valova.

No, „Heureka!”, otkrio sam, riješio sam, razumio sam, izračunao sam, shvatio sam ZAŠTO, dosjetio sam se KAKO, uzvik je koji također odzvanja i u našim glavama, u svim trenutcima naših malih osobnih otkrića, pomaka i pobjeda u razumijevanju svijeta.

Otkrića mijenjaju naše vidike, poglede, obzore, svjetonazore te smo im zato posvetili 16. Festival znanosti i pripremili bogat i raznovrstan program u 22 hrvatska grada: Bjelovaru, Čabru, Dubrovniku, Malom Lošinju, Karlovcu, Klani, Našicama, Ogulinu, Opatiji, Osijeku, Otočcu, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu.

Nacionalni program festivalskih događanja dostupan je OVDJE! 

Festival znanosti dokazao se u proteklih 15 godina kao jedan od najkvalitetnijih programa popularizacije rada znanstvene zajednice i znanosti općenito, a u program je uključeno oko 1000 sudionika .

Javnost, a osobito učenici i studenti jako dobro su prihvatili zanimljiv, pristupačan, interaktivan i zabavan način prezentacije uloge i dostignuća znanosti i tehnologije, kakav je prisutan na Festivalu. Svrha je Festivala znanosti poticanje i poboljšanje dijaloga znanstvene zajednice i javnosti.

Ovogodišnji 16. Festival znanosti također se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u kreiranju kvalitetnog programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti.

  • Ove godine obilježavamo i godišnjice rođenja Franje Hanamana (1878. – 1941.), Ferdinanda Kovačevića (1838. – 1913.) i Marina Getaldića (1568. – 1626.).

Festival znanosti u Zagrebu tradicionalno je mjesto s jednim od najopsežnijih programskih sadržaja u kojem sudjeluje više od dvjesto sudionika koji su pripremili osam izložbi, 46 predavanja, 55 prezentacija, 109 radionica… Glavnina programa održava se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a osim toga program će se održavati na još sedam različitih gradskih lokacija.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla Festival će biti otvoren za posjetitelje od ponedjeljka 16. travnja do subote 21. travnja 2018., od 10 do 20 sati.

SVI SU PROGRAMSKI SADRŽAJI BESPLATNI ZA POSJETITELJE

SVE PRATITE OVDJE