PROJEKT „TRI ŠKOLE VI-VU” – PROMOCIJA HARMONIKE

Učenici triju slavonskih škola pokazali strast za zajedničkim sviranjem

petak, 13. travnja 2018.

Učenici harmonike Glazbenog odjela pri OŠ Dragutina Tadijanovića dobili su poziv za radionicu harmonikaškog orkestra Projekt „Tri škole Vi-Vu”, održanog u Glazbenoj školi „Jan Vlašimsky”…

Učenici triju slavonskih škola pokazali strast za zajedničkim sviranjem

… a u kojem su, osim vukovarskih škola i škole domaćina, sudjelovali i učenici vinkovačke GŠ Josipa Runjanina. Idejna je voditeljica projekta Beatrica Šušak, pročelnica harmonikaškog odjela, a predavači i dirigenti orkestra Blanka Brlić, Trajko Iljovski i Beatrica Šušak.

Spajajući učenike iz različitih gradova, zajedničkim učenjem i sviranjem zadatak je bio potaknuti druženje i kolektivno izražavanje kroz zajedničke kompozicije, kao i kroz različite karaktere skladbi upoznati različite izvedbe i razne tehničke zahtjeve. Kako bi potaknuli raznovrsnost, orkestrom su dirigirala tri dirigenta da učenici upoznaju metodiku rada svakog od njih.

Svrha je, među ostalim, i zajednički cjelovečernji koncert polaznika, održan u Kazalištu Virovitica. Nije isključena ni mogućnost da se u svibnju ponovi koncert u Vinkovcima i Vukovaru, što će pridonijeti javnoj prezentaciji i popularizaciji harmonike u sva tri grada i međusobnom druženju učenika, nastavnika te suradnji škola, ističe Trajko Iljovski.

– Bilo je to neprocjenjivo iskustvo i za članove orkestra i za nas voditelje. Tri dana vrlo aktivnih proba krasilo je i divno druženje i nova prijateljstva koja se ne zaboravljaju. Uime Glazbene škole iz Vinkovaca, članova orkestra i u svoje zahvaljujem ravnatelju Damiru Mihaljević i dirigentici Beatrici Šušak na prekrasnom gostoprimstvu, savršenoj organizaciji i ideji koju su uspješno realizirali – kaže Blanka Brlić, dodajući:

– Mislim da je dovoljno ponoviti pitanje djece pri povratku kući: „Kad idemo opet?”

Beatrica Šušak kao voditeljica projekta sretna je i zadovoljna jer su kroz projekt dobili spoj gradova u kojima je klasična harmonika pomalo podcijenjena, spoj učenika koji su pokazali strast za zajedničkim sviranjem, odričući se slobodnog vremena na praznicima te učitelje, voditelje radionice s voljom i entuzijazmom da sve to ujedine.

Tri orkestra spojena su u jedan koji su činile harmonike, violine, bas-gitara, bubnjevi, klavir, saksofon i klarinet, a uz tri dirigenta pomagali su i kolege učitelji Slavica Serenčeš na klaviru, Nikola Šujica na harmonici, Darko Kujundžić na bas-gitari i Aleksandra Stočko na violini.

– U tri dana radionice marljivim je sviranjem ostvareno i više nego što se planiralo, jer se program rada od devet zadanih skladbi proširio na 11, a to je moguće samo uz učenike željne zajedničkog druženja uz sviranje. Naravno da ideja ne bi bila ostvarena bez podrške ravnatelja Mihaljevića, koji je od početka podržao projekt i omogućio svu tehničku logistiku. Simfonija dobrih i pozitivnih vibracija kulminirala je cjelovečernjim koncertom, koji su učenici odradili kao profesionalni glazbenici, a brojna je publika bila oduševljena programom poznatih tema od Libertanga, preko Pink Pantera, Loonely tunesa, Muppet showa do skladbi Michaela Jacksona. Time smo postigli svrhu – razbiti predrasudu o harmonici kao isključivo narodnom instrumentu i popularizirati ju kao instrument neizmjernih mogućnosti – dodaje Beatrica Šušak.

I Trajko Iljovski smatra da je projekt pokazao veliku pozitivnu energiju, a naporna tri dana ispunjena su bila glazbom i sviranjem harmonike:

– Bez dvojbe sam ušao u ovaj veliki projekt i želim zahvaliti domaćinima, kolegama, ravnateljima i učenicima. Velika je to promocija harmonike na ovim prostorima i mislim da polako dobiva pravo mjesto. Nadam se da će se ova priča nastaviti koncertima u Vukovaru i Vinkovcima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr  ]

Vezani članci
Školski portal: Kad bi drveće hodalo – izložba Hrvatskoga školskog muzeja

Kad bi drveće hodalo – izložba Hrvatskoga školskog muzeja

Izložba prvi put široj javnosti predstavlja sačuvanu književnikovu ostavštinu, dokumente,…

Školski portal: Prvašići kod doktorice dentalne medicine

Prvašići kod doktorice dentalne medicine

Doktorica je djeci pokazala kako ispravno održavati higijenu zubi te…

Školski portal: Paketići za vukovarske mališane

Paketići za vukovarske mališane

Paketići su osim slatkiša i igračaka sadržavali i školski pribor,…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Je li „izgaranje” učitelja zarazno?

Je li „izgaranje” učitelja zarazno?

Studija je pokazala važnu povezanost između…

Školski portal: Kad bi drveće hodalo – izložba Hrvatskoga školskog muzeja

Kad bi drveće hodalo – izložba Hrvatskoga školskog muzeja

Izložba prvi put široj javnosti predstavlja…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…