Iz školskog svijeta
PROJEKT „TRI ŠKOLE VI-VU” – PROMOCIJA HARMONIKE
Učenici triju slavonskih škola pokazali strast za zajedničkim sviranjem
objavljeno: 13. travnja 2018.

… a u kojem su, osim vukovarskih škola i škole domaćina, sudjelovali i učenici vinkovačke GŠ Josipa Runjanina. Idejna je voditeljica projekta Beatrica Šušak, pročelnica harmonikaškog odjela, a predavači i dirigenti orkestra Blanka Brlić, Trajko Iljovski i Beatrica Šušak.

Spajajući učenike iz različitih gradova, zajedničkim učenjem i sviranjem zadatak je bio potaknuti druženje i kolektivno izražavanje kroz zajedničke kompozicije, kao i kroz različite karaktere skladbi upoznati različite izvedbe i razne tehničke zahtjeve. Kako bi potaknuli raznovrsnost, orkestrom su dirigirala tri dirigenta da učenici upoznaju metodiku rada svakog od njih.

Svrha je, među ostalim, i zajednički cjelovečernji koncert polaznika, održan u Kazalištu Virovitica. Nije isključena ni mogućnost da se u svibnju ponovi koncert u Vinkovcima i Vukovaru, što će pridonijeti javnoj prezentaciji i popularizaciji harmonike u sva tri grada i međusobnom druženju učenika, nastavnika te suradnji škola, ističe Trajko Iljovski.

– Bilo je to neprocjenjivo iskustvo i za članove orkestra i za nas voditelje. Tri dana vrlo aktivnih proba krasilo je i divno druženje i nova prijateljstva koja se ne zaboravljaju. Uime Glazbene škole iz Vinkovaca, članova orkestra i u svoje zahvaljujem ravnatelju Damiru Mihaljević i dirigentici Beatrici Šušak na prekrasnom gostoprimstvu, savršenoj organizaciji i ideji koju su uspješno realizirali – kaže Blanka Brlić, dodajući:

– Mislim da je dovoljno ponoviti pitanje djece pri povratku kući: „Kad idemo opet?”

Beatrica Šušak kao voditeljica projekta sretna je i zadovoljna jer su kroz projekt dobili spoj gradova u kojima je klasična harmonika pomalo podcijenjena, spoj učenika koji su pokazali strast za zajedničkim sviranjem, odričući se slobodnog vremena na praznicima te učitelje, voditelje radionice s voljom i entuzijazmom da sve to ujedine.

Tri orkestra spojena su u jedan koji su činile harmonike, violine, bas-gitara, bubnjevi, klavir, saksofon i klarinet, a uz tri dirigenta pomagali su i kolege učitelji Slavica Serenčeš na klaviru, Nikola Šujica na harmonici, Darko Kujundžić na bas-gitari i Aleksandra Stočko na violini.

– U tri dana radionice marljivim je sviranjem ostvareno i više nego što se planiralo, jer se program rada od devet zadanih skladbi proširio na 11, a to je moguće samo uz učenike željne zajedničkog druženja uz sviranje. Naravno da ideja ne bi bila ostvarena bez podrške ravnatelja Mihaljevića, koji je od početka podržao projekt i omogućio svu tehničku logistiku. Simfonija dobrih i pozitivnih vibracija kulminirala je cjelovečernjim koncertom, koji su učenici odradili kao profesionalni glazbenici, a brojna je publika bila oduševljena programom poznatih tema od Libertanga, preko Pink Pantera, Loonely tunesa, Muppet showa do skladbi Michaela Jacksona. Time smo postigli svrhu – razbiti predrasudu o harmonici kao isključivo narodnom instrumentu i popularizirati ju kao instrument neizmjernih mogućnosti – dodaje Beatrica Šušak.

I Trajko Iljovski smatra da je projekt pokazao veliku pozitivnu energiju, a naporna tri dana ispunjena su bila glazbom i sviranjem harmonike:

– Bez dvojbe sam ušao u ovaj veliki projekt i želim zahvaliti domaćinima, kolegama, ravnateljima i učenicima. Velika je to promocija harmonike na ovim prostorima i mislim da polako dobiva pravo mjesto. Nadam se da će se ova priča nastaviti koncertima u Vukovaru i Vinkovcima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr  ]