Zanimljivosti
OŠ VLADIMIRA NAZORA, PAZIN
Škola za matematičke sveznalice privukla 38 učenika
objavljeno: 16. travnja 2018.

Svrha je projekta popularizacija matematičkih i srodnih sadržaja te kvalitetno provođenje dijela proljetnog odmora za dio učenike naše škole. Prvobitni je plan bio okupiti dvadesetak nadarenih učenika od četvrtog do osmog razreda za matematičko područje, no interes učenika bio je mnogo veći. Prijavilo se 38 učenika kojima je omogućeno sudjelovanje u radu proljetne škole.

Radionice su vodile učiteljice škole Melita Stanić Šepić, Milica Fabris-Šilić, Nika Katerina Zidarić, Gordana Hrvatin i Livija Žufić.

Učenici su tijekom tri dana bili uključeni u rad 12 radionica, a posjetili su i Astronomski centar u Rijeci.

Prvog su dana svi učenici rad počeli origamijem. Starom japanskom tehnikom izrađivali su fleksagon, žabu, psa, novčanik i pticu, pri čemu su se koristili geometrijskim znanjem. U vođenju radionice za više razrede sudjelovala je i učenica šestog razreda Lana Berković.

U pojedinim radionicama rješavali su zadatke višestrukog izbora, upoznali program dinamičke geometrije GeoGebru te osnove Vedske matematike. GeoGebra nudi brojne mogućnosti, a učenici su naučili kako nacrtati geometrijske objekte u ravnini i prostoru.

Vedska je matematika pradavni matematički sustav koji potječe iz drevnih indijskih spisa pod nazivom Vede, koje datiraju iz vremena otprije više od 5000 godina. Riječ Veda na sanskrtu, svetom jeziku hindusa u Indiji, znači znanje.

Navečer je u sportskoj dvorani održano natjecanje u kuglanju na matematički način.

Drugog su dana učenici nastavili rješavati zadatke višestrukog izbora i problemske zadatke. Izrađivali su jednostavne programe koristeći micro:bitove (ispis teksta, crtanje slika, mjerenje temperature zraka, simulacija srca koje kuca i pedometra). U popodnevnim satima učenici su bili u „Potrazi za blagom” pomoću QR kodova. Dan je zaključen posjetom Astronomskom centru u Rijeci, gdje je za učenike organiziran kviz znanja iz astronomije te projekcija filma „Povratak na Mjesec” u digitalnom planetariju.

Trećeg dana pridružili su nam Darko Suman, voditelj radionice M-bot, i Nada Ćakić Dinić koja je za učenike pripremila fizikalne pokuse. Tog je dana također održano ekipno natjecanje u rješavanju zadataka višestrukog izbora i radionica o Dirichletovu principu (principu golubinjaka). „Škola za matematičke sveznalice 2018.” završena je evaluacijom rada i podjelom prigodnih nagrada. [ IZ DRUGIH IZVORA | pazin.hr ]