VIZUALNI PRIKAZ UČESTALOSTI POJAVLJIVANJA RIJEČI

Najbolji alati za izrađivanje „oblaka riječi” za učitelje

ponedjeljak, 16. travnja 2018.

„Oblak riječi” vizualni je prikaz učestalosti pojavljivanja riječi u nekom tekstu. Učitelji mogu upotrijebiti oblake riječi za razne stvari, od stvaranja razrednih skupina koristeći se imenima učenika do osvrtanja na planove lekcija.

Najbolji alati za izrađivanje „oblaka riječi” za učitelje

Ovaj članak prikazuje više od sto kreativnih načina na koje možete upotrijebiti oblake riječi s učenicima u razredu. Sada kad imate dojam o obrazovnom i pedagoškom potencijalu oblaka riječi u poučavanju, evo nekih od naših omiljenih web alata i iPad aplikacija koje možete iskoristiti kako biste lako izradili i podijelili oblake riječi.

 Wordle

Wordle je alat za stvaranje oblaka riječi iz željenog teksta. Oblaci naglašavaju riječi koje se češće pojavljuju u izvornom tekstu. Vi možete urediti svoje oblake raznim fontovima, rasporedima i bojama. Slike koje stvarate s alatom Wordle vaše su i možete ih upotrijebiti na koji god način želite. Možete ih isprintati ili ih snimiti na svoje računalo.

 TagCrowd  

Ovaj internetski alat za stvaranje oblaka riječi nudi vam tri načina na koje možete izraditi oblake riječi: 1) zalijepite adresu internetske stranice da biste vizualizirali njezin tekst; 2) učitajte običnu tekstualnu datoteku da biste je vizualizirali; 3) utipkajte tekst u tekstualni okvir da biste izradili oblak riječi. Ovaj vam alat također nudi niz načina na koje možete svoje oblake učiniti vizualno privlačnijima.

 Tagul

Tagul je online generator oblaka riječi koji vam omogućava da izradite prekrasne i jedinstvene oblake riječi bez mnogo truda. Rezultati profesionalne kvalitete mogu se postići vrlo brzo, čak i kad se radi o korisnicima koji ne znaju ništa o grafičkom dizajnu. Najbolje je od svega što je ovaj alat posve besplatan za osobnu uporabu.

 WordItOut

WordItOut je besplatan generator oblaka riječi koji ne zahtijeva registraciju. Njime se možete koristiti za izrađivanje oblaka riječi od rečenica, cijelih dokumenata ili tablica. Također možete prilagoditi izgled vaših oblaka riječi tako da odaberete tlocrt, primijenite različite boje, dodate fontove i veličine. Kada ste gotovi, možete podijeliti svoj završeni proizvod s drugima putem koda za ugrađivanje ili ga skinuti i napraviti kopiju u obliku slikovne datoteke.

 Tagxedo

Ovaj alat pretvara riječi – poznate govore, vijesti, slogane i teme, čak i vaša ljubavna pisma – u vizualno zadivljujuće oblake riječi, u kojima su riječi različitih veličina kakio bi se naglasila učestalost njihova pojavljivanja u tekstu.

 Word Cloud Generator

Ovo je Google Docs dodatak kojim se možete služiti da biste brzo procijenili koja je vaša tema, zatim najbolje kategorizirali svoj dokument ili, ako se radi o tuđem dokumentu, pronašli temu dokumenta bez čitanja. Alat također nudi razna svojstva poput kontrole broja riječi, uljepšavanje oblaka, izbacivanje riječi i uključivanje tablice za brojanje riječi u dokument.

APLIKACIJE ZA IPAD

 Wordsalad

Ovaj alat izrađuje odlične „salate riječi” iz dokumenata koji su vam važni. WordSalad također vam omogućuje izradu prekrasnih oblaka riječi, u kojima možete prilagoditi fontove, boje i tlocrte.

 CloudArt

Pokažite svoju kreativnost izrađujući prekrasne oblake riječi na svom iPadu. Cloudart vam omogućuje da prebacite tekst s internetske stranice ili zalijepite tekst u aplikaciju i ona će vam automatski izraditi vizualno jedinstvene oblake riječi. Zatim svoj oblak možete prilagoditi po želji i podijeliti ga s prijateljima.

 TagCloud

Izradite prekrasne oblake putem svog iPhonea i iPada. Izradite oblak riječi iz internetske stranice, prilagodite tekst, tabelarni prikaz ili iskušajte primjere oblaka koji su uključeni u aplikaciju.

 Word Collage

Izradite jedinstvene kolaže riječi putem svog iPhonea i iPada. Napravite kolaž od svog teksta (ili internetske adrese), isprobajte različite tlocrte riječi, fontove i boje. Počnite tako da kliknete na gumb „tekst”. Dodajte neki tekst ili ubacite internetsku adresu. Odaberite boju i font u „Settings”. Odaberite orijentaciju „Landscape” ili „Portrait”. Word Collage vam čak dopušta da zumirate sliku.

 Word Clouds by ABCya

Ovo je jednostavna i jednostavna aplikacija koja vam omogućuje da izradite i podijelite prekrasne oblake riječi. Milijuni učenika koristili su se ovom aplikacijom online. Sada je možete skinuti na iPad.

…………………

NAPOMENA

  • Educational Technology and Mobile Learning internetska je stranica koju vodi tim učitelja u Kanadi. Svrha je stranice obrazovnoj zajednici omogućiti platformu na kojoj mogu pristupiti najboljem sadržaju vezanom za obrazovnu tehnologiju. Većina objava sastoji se od recenzija obrazovnih internetskih alata i mobilnih aplikacija, obrazovnih dijagrama, plakata, vodiča, videomaterijala i savjeta o integraciji tehnologije u obrazovanje.
  • Izvor: educatorstechnology.com
Vezani članci
Školski portal: Lome se koplja oko četiri kurikuluma

Lome se koplja oko četiri kurikuluma

Naime, prema svim najavama iz studenog, svaki čas se očekuje…

Školski portal: Nedopustivo je umanjivati pedagoški autoritet nastavnika

Nedopustivo je umanjivati pedagoški autoritet nastavnika

… koja se godinama bavi obrazovnim sustavom i čije sveučilište…

Školski portal: Bez kriterija za nagrađivanje – otvorena vrata manipulaciji

Bez kriterija za nagrađivanje – otvorena vrata manipulaciji

…u prosvjetnoj javnosti izazvao je dosta komentara i negodovanja. Primjedbe…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Lome se koplja oko četiri kurikuluma

Lome se koplja oko četiri kurikuluma

Naime, prema svim najavama iz studenog,…

Školski portal: Sad možete gledati kako astronauti čitaju dječje knjige iz svemira

Sad možete gledati kako astronauti čitaju dječje knjige iz svemira

... neprofitna organizacija Global Space Education…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…