Školstvo u medijima
10 STVARI KOJE FRUSTRIRAJU UČITELJE
Male ulizice, zadaća koju su napisali roditelji…
objavljeno: 16. travnja 2018.

1) DRSKO PLAGIRANJE

Postoji mnogo načina na koje učitelji mogu provjeriti je li rad plagijat ili ne, ali je iznimno iritirajuće kada vidite da se učenici nisu ni potrudili ukloniti linkove ili naziv stranice. To frustrira, jer učenici očigledno nisu zadatak shvatili dovoljno ozbiljno da bi zavrijedio barem minimalan trud. Neki su učenici toliko lijeni da plagiraju bilješke koje im je dao sam učitelj i vraćaju ga u obliku rada!

2) ZADAĆA KOJU SU NAPISALI RODITELJI

Vrlo je lako utvrditi tko je izvršio zadatak ili projekt, osobito kad su u pitanju mlađi učenici. Njihovi zadatci i projekti obično nisu toliko dorađeni kao kod odraslih. Zato, kada učitelj zatraži maketu sunca i dobije 20 maketa više-manje sličnog stupnja dorade i tri ili četiri makete koje izgledaju kao da ih je izradio arhitekt, tada mu „krv zakuha”. Učenik je taj koji je trebao izraditi maketu upravo zato da bi on bolje svladao modeliranje, a ocjena se daje za ono što učenik zna o modelu, a ne za to kako dobro izgleda!

3) ODGOVORI KOJI SU TOLIKO KREATIVNI DA VAS OD NJIH BOLI GLAVA

Ispravljanje ispita može istodobno biti treniranje strpljenja i zabava. Učitelji katkad naiđu na toliko kreativne odgovore da se zapitaju zašto učenik ne iskoristi svoju očitu inteligenciju na kvalitetno i odgovarajuće napisan i promišljen rad.

4) MALE ULIZICE ZLOSTAVLJAČI

Od nekih vam se učenika katkad zaista diže kosa na glavi. Znate da su zločesti i da maltretiraju drugu djecu, ali su toliko lukavi i dobro se ponašaju kad zatreba da ih ne možete uhvatiti ni za što.

5) RODITELJI KOJI ODBIJAJU SLUŠATI

Na roditeljskim sastancima većina roditelja zainteresirano sluša učitelja, jer im je stalo da čuju što rade njihova djeca i kako im oni mogu pomoći da napreduju. Ali neki roditelji odbijaju povjerovati da se učitelj usudio kritizirati njihovo dijete ili čak predložiti alternativni put za napredak i učenje. Učitelj je taj koji zna poučavati, ne roditelj!

6) UČENICI KOJI GNJAVE UČITELJA ZA BOLJU OCJENU

Neki učenici imaju sposobnost napredovati s trojke na četvorku čistom snagom volje, gnjaveći učitelja za bolju ocjenu sve dok ne popusti, jer je umoran od prepiranja. Ocjene bi se trebale davati na temelju onoga što učenik pokaže na ispitu ili u zadatcima!

7) UČENICI KOJI TRAŽE DA IDU NA WC ČAK I KAD NEMAJU POTREBU

Jedna je od najčešćih stvari koje ometaju nastavu kad učenici opetovano traže da ih se pusti na WC. Ne možete učeniku odbiti zahtjev da ode na WC (to je pomalo nehumano, a i kako se može utvrditi postoji li doista potreba ili ne), ali je isto tako frustrirajuće kada učenici marširaju u učionicu i iz nje, ometajući učitelju nastavu.

8) „GRUPNI RAD”

Razlog zbog kojeg je ovo u navodnicima činjenica je da svaki učitelj zna što djeca zapravo žele kada traže da im se dopusti rad u skupini. To je samo izgovor za brbljanje s učiteljevim dopuštenjem. Nije da učitelj ima nešto protiv toga da učenici razgovaraju i zabavljaju se, ali zašto ne bi jednostavno otvoreno zatražili pauzu umjesto da se skrivaju pod krinkom rada, a na kraju ništa ne naprave?

9) UČENICI KOJI NEMAJU POŠTOVANJA

Učitelji ne očekuju da učenici budu servilno poslušni niti da se iskrive od poštovanja i poniznosti. Međutim, očekuju od učenika da se primjereno ponašaju i pokažu barem minimum poštovanja, ne samo prema odraslima, već i drugim učenicima. Učenik koji dosljedno pokazuje nedostatak poštovanja i ometa razred testira učiteljevo strpljenje i granice.

10) KREATIVNE ISPRIKE ZA IZBJEGAVANJE RADA

Bilo da se radi o nenapisanom domaćem radu, odbijanja sudjelovanja u aktivnostima, loše napisanom ispitu, kreativne isprike nisu toliko zabavne kada ih upotrebljava dijete koje je nemotivirano i lijeno ili se samo pokušava izvući od rada iz čistog hira. Još je više frustrirajuće kada učitelj zna da je dijete sposobno i inteligentno, a buni se bez razloga. Inteligencija i kreativnost imaju svoje mjesto u školi, ali ne kada se radi o predavanju domaće zadaće, zadataka, pisanju ispita itd. Isprike su uvijek smiješne sve dok ne prestanu biti smiješne.

………………

NAPOMENA

  • The Teachers Digest – indijski online magazin namijenjen isključivo učiteljima.
  • Izvor: theteachersdigest.com