Školstvo u medijima
THE GUARDIAN PREDSTAVLJA ZANIMLJIVI PROJEKT
Wales: škola koja njeguje ljubav prema pisanoj riječi
objavljeno: 17. travnja 2018.

U osnovnoj školi Jenner Park u Walesu učenici u dobi između sedam i devet godina pišu pisma stanovnicima lokalnoga staračkog doma. Ova je inicijativa pokrenuta da bi povezala djecu i starije građane s kojima se dopisuju te razmjenjuju informacije o svojim životima, pomažući izgraditi odnose između generacija te istodobno steći razumijevanje vrijednosti pisanja pisama rukom – aktivnosti koja danas polako nestaje.

Projekt je pokrenuo starački dom SPRINGBANK radi povezivanja generacija, a sada škola Jenner Park također naglašava važnost pisanja pisama olovkom, što vježbanje rukopisa istodobno čini „značajnim i stvarnim iskustvom za djecu”.

Laura JOHNSON, učiteljica koja koordinira ovu inicijativu u školi Jenner Park, kaže da je primijetila kako njezini učenici razvijaju empatiju i razumijevanje prema starijima.

„Ovo je dopisivanje učenicima omogućilo fokus te učinilo samu aktivnost pisanja uzbudljivijom i zanimljivijom”, kaže Johnson. „Djeci se sviđa to što mogu pisati starijim osobama i podijeliti s njima svoja iskustva.” Proces je također koristan za učenje pisanja u različite svrhe, dodaje Johnson.

Sličan se projekt pisanja pisama provodi u osnovnoj školi Franche u gradu Kidderminster, u suradnji s dva lokalna staračka doma.

„Ima nešto posebno u čitanju rukom pisanog pisma, nešto što nedostaje kada čitate tiskanu ili elektroničku verziju”, kaže Katie SINCLAIR, voditeljica kreativnoga kurikuluma. „Postoji nešto uzbudljivo u dešifriranju nečijeg rukopisa i saznanja da je ta osoba sjela za stol i napisala ove riječi samo za vas – to je vrlo osobno. To je razlog zbog kojeg je pisanje pisama veliki dio onoga što radimo u školi.”

Djeca su također pisala pisma svojim idolima, poput Davida ATTENBOROUGHA, koji im je odgovorio također rukom pisanim pismom.

„Svako pisanje ima neku svrhu. To je ključno da biste pridobili djecu da počnu cijeniti rukopis”, kaže Sinclair. Ako djeca znaju da postoji publika – da će netko čitati njihovo pismo, bez obzira na to radi li se o roditelju ili drugoj djeci – to je uvijek popraćeno određenim osjećajem ponosa. „Pišem da bi bilo čitano, ponosan sam na ono što sam napravio.”

Osjećaj ponosa koji prati pisanje rukom može biti usađen djeci od rane dobi. U osnovnoj školi Hydesville Tower u gradu Walsall djeca predškolske dobi svakog tjedna izrađuju vlastita pisma na kreativne načine, koristeći se bojanjem rukama, pijeskom ili markerima. „Ima nešto iskreno i izvorno u dopuštanju djeci da istražuju i cijene pisanje pisama”, kaže ravnatelj Warren HONEY.

Škola godinama promiče pisanje, od satova krasopisa do kaligrafskoga kluba za starije učenike. Honey kaže da nečitljiv rukopis „može utjecati na učeničku sposobnost da isprave, samoreguliraju i razumiju vlastito razmišljanje i ideje”.

Škola je osmislila „dozvolu za kemijsku olovku”. To, naime, dopušta mlađim učenicima da s obične olovke prijeđu na kemijsku kada dosegnu određeni standard. „Djeca su vrlo uzbuđena kada dobiju dozvolu za uporabu kemijske olovke”, kaže Honey.

Honey smatra da učenicima pomaže cijeniti važnost neke vještine kada imaju cilj. „Dio rada koji će obavljati temeljit će se na pisanju olovkom ili kemijskom, zbog toga što djeca trebaju istraživati i iznova griješiti, a naglasak na rukopisu omogućuje da to postane prirodni dio onoga što se događa u učionici.”

Katie Sinclair dodaje da je razvijanje rukopisa učenika na ovaj način važno za njihov život nakon škole: „Važno nam je stvoriti građane budućnosti sa životnim vještinama koje će ih voditi do uspjeha.”

Dominantnost tehnologije u današnje je doba svakako izazov za nas edukatore, priznaje Sinclair, ali također vjeruje da i rukopis i tehnologija imaju svoje mjesto i svrhu. „Očito je da se kontinuirano natječemo s tehnologijom”, kaže Sinclair. „I znam da postoje ljudi koji kažu da se ne trebamo truditi oko rukopisa zbog toga što imamo tehnologiju koja ga čini zastarjelim. Međutim, u našoj školi to uopće ne smatramo natjecanjem. Učenike pokušavamo potaknuti da shvate da postoji mjesto i vrijeme za rukopis i da to nikad ne smiju zaboraviti.”

………………

NAPOMENA

  • The Guardian su britanske dnevne novine osnovane 1822. godine, a izdaje ih Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com