Zanimljivosti
OŠ BRAĆA RADIĆ, KOPRIVNICA
Učenici 7. e najuspješniji u školskom projektu Krimi tjedna
objavljeno: 17. travnja 2018.

…tijekom kojeg su kroz igre, zadatke i zabavu stjecali i proširili znanja o ovom mnogima omiljenom filmskom žanru. Na satima Hrvatskoga govorilo se o početcima kriminalističkog romana, najpoznatijim piscima krimića u svijetu i Hrvatskoj te su se rješavali brojni kvizovi i zagonetke. Čitali su se ulomci iz romana Arthura Conana Doylea, Agathe Christie i Pavla Pavličića te gledala televizijska serija Poirot.

Sve to je bio uvod u zabavan i poučan projekt kojem je svrha povezivanje i druženje učenika te buđenje njihove originalnosti, lukavosti, znatiželje, maštovitosti i spretnosti.

Sredinom prošlog mjeseca u svakom je razredu izabran voditelj koji je dobio kriminalistički paketić s uputama za svoj razred. Paketić je sadržavao igru asocijacija te deset zagonetki koje su vodile do tragova. Učenici su pokazali natjecateljski duh te su velikom brzinom uspjeli skupiti sve tragove koje su pronašli kod bivših učiteljica iz nižih razreda, u školskoj knjižnici, kod ravnatelja i stručne službe te u gradu. Tragovi su se krili u Knjižnici i čitaonici Fran Galović, kinu Velebit, Pučkom otvorenom učilištu, Muzeju grada Koprivnice, Glasu Podravine, gradskim bazenima Cerine i Galeriji Koprivnica. Sve ove ustanove izašle su učenicima ususret i s veseljem se uključile u projekt.

Nakon skupljanja tragova, učenici su prionuli pisanju vijesti za rubriku Crna kronika. Najbolju vijest biralo je povjerenstvo sastavljeno od školske knjižničarke Adrijane Hatadi te učiteljice Renate Blažinec i nastavnika Hrvatskog jezika Slađana Mustača. Učenici su izradili i plakate za poticanje čitanja krimića i društvene igre.

Finale je bilo i više nego uzbudljivo, a završilo je, naravno, proglašenjem pobjednika. Najuspješnijima su se pokazali učenici 7. e razreda, drugoplasirana je bila ekipa 7. a, a trećeplasirani 7. c. Pobjednici su osvojili pohvalnice, besplatne ulaznice za kino i bazene te poklon-pakete Podravke. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glaspodravine.hr  ]