Zanimljivosti
OŠ DONJI KRALJEVEC
Potpisan ugovor o energetskoj obnovi dvorane
objavljeno: 18. travnja 2018.

Potpisnici ugovora su ravnateljica Osnovne škole Donji Kraljevec Sandra Vlahek i direktorica trgovačkog društva Đurkin d.o.o. Maja Đurkin Međimurec. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su međimurski župan Matija Posavec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, direktor MENEA-e Međimurske energetske agencije d.o.o. Alen Višnjić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec i pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Goran Gotal.

Na samom početku ravnateljica Sandra Vlahek istaknula je važnost potpisivanja ovog ugovora te što on znači za 108 učenika OŠ Donji Kraljevec.

Naša škola ovaj tjedan obilježava ekotjedan te je samo potpisivanje ugovora za energetsku obnovu škole iznimno važno. Zahvaljujem svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.”

Danas je potpisan IV. ugovor o energetskoj obnovi odgojno-obrazovnih ustanova u sklopu I. ciklusa energetske obnove u Međimurskoj županiji. Ukupna se vrijednost Projekta određuje na 4 221 696,26 kuna, što osim energetske obnove uključuje i izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, izradu energetskog certifikata nakon obnove, troškove promidžbe i vidljivosti te usluge vođenja projekta.

Bitno je spomenuti da energetska obnova uključuje građevinski dio koji će osigurati 50 posto uštede, a ujedno će biti sanacija vanjske ovojnice zgrade. Tehničkim je rješenjem predviđena izvedba dodatne toplinske zaštite na građevinskim dijelovima, a u koje pripada pročelja zgrade koje se oblažu toplinskim sustavom od kamene vune ETICS, stropovi prema negrijanim ili vanjskim prostorima oblažu se slojem kamene vune te će se postojeća stolarija zamijeniti novom”, opisao je direktor MENEA-e Alen Višnjić. 

Bitno je napomenuti da će se nakon radova iz glavnog projekta godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade za stvarne klimatske podatke u odnosu na postojeće stanje smanjiti za 430 465,50 kWh/a, odnosno 74,26 posto. Ujedno, napravit će se kompletna rekonstrukcija sustava ventilacije dvorane te će se ugraditi kondenzacijski bojler koji će vlastitom automatikom voditi i pripremu PTV, dok će se rasvjeta zamijeniti novom LED tehnologijom.

Maja Đurkin Međimurec obećala je da će radovi početi u roku od osam dana od današnjeg potpisivanja ugovora te je zahvalila na povjerenju, što je dokaz da se brine o sinergiji gospodarstva i obrazovanja u Međimurskoj županiji.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat istaknuo je zadovoljstvo investicijskim ulaganjem u osnovnu školu te dobru suradnju s ravnateljicom i djelatnicima škole, a ujedno spomenuo važnost ulaganja u mlade i u njihovu budućnost u Međimurju, što je dokaz ovoga današnjeg potpisivanja.

Župan Posavec naglasio je kako je ovo još jedno u nizu ulaganja u veliki investicijski ciklus obrazovanja u županiji, a koristeći pritom model energetske učinkovitosti i korištenje sredstava iz europskih fondova.

Obnovit ćemo velik dio naših osnovnih i srednjih škola te pripremiti zajednički i nove prijave za natječaje koji će biti krajem lipnja. Pritom ćemo osigurati bolje uvjete za sve naše učenice i učenike, a to je naša misija i svrha ulaganja u obrazovni sustav Međimurske županije”, zaključio je Posavec. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]