Digitalni sadržaj
20 CHROMEOVIH DODATAKA KOJI VAS ČINE VELEMAJSTOROM DIGITALNE NASTAVE
Pomoć učiteljima u stvaranju digitalnih sadržaja
objavljeno: 26. srpnja 2020.

U tekstu s mrežne stranice Bored Teachers, koji ovdje donosimo, naći ćete opise dvadeset Chromeovih dodataka kojima se možete poslužiti u kreiranju digitalnih sadržaja, bilo u svrhu izravne ili odgođene prezentacije na daljinu. Uz svaki opis nalazi se i poveznica na stranicu na kojoj možete preuzeti određenu aplikaciju.

Ovladavanje ponuđenim postupcima kreiranja mrežnih sadržaja, kao i sama izrada, zahtijevaju vrijeme i može se reći da je riječ o velikim malim kradljivcima vremena, no u slučaju da vam zatrebaju u vašem radu na stvaranju novih digitalnih sadržaja i obrazovnih materijala, nalaze se u nastavku i možete se njima poslužiti. 

Jeste li upotrijebili Googleove proizvode za vrijeme poučavanja na daljinu? Tražite načine kako uključiti učenike u novoj školskoj godini? Želite sebi olakšati život? Ako ste na samo jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, dodatci koje nudi Google Chrome promijenit će vam život.

Chromeovi dodatci (proširenja, ekstenzije) individualizirani su programi prilagođeni vašim potrebama. Na primjer, ako vam je dosadilo tipkati povratnu informaciju učenicima u dokumentu na Googleu ili u Googleovoj učionici, primijenite Mote kako biste snimili  audiozapis. Taj personalizirani dodatak savršena je pomoć učiteljima, a i učenici ga vole  iskusiti. Chromovi dodatci su na neki način digitalni trikovi koji učiteljima život čine podnošljivijim, osobito pri poučavanju na daljinu.

■  KAKO PREUZETI I KORISTITI SE CHROMEOVIM DODATCIMA?

  • Posjetite Chromeovu mrežnu prodaju – Chrome Web Store koristeći se Chromeovim pretraživačem.
  • Potražite dodatak koji želite preuzeti, zatim označite „add to Chrome“ (pridruži Chromeu). Preuzimanje će potrajati svega nekoliko minuta.
  • Nakon što je preuzimanje izvršeno, zapazit ćete ikonicu na vrhu ekrana, unutar alatne trake.
  • Označite ikonicu kako biste ju aktivirali. Nakon što ste to učinili, pratite upute koje će se pojaviti na ekranu.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć, posjetite Službu za korisnike [ Help Desk ].

20 BESPLATNIH DODATAKA KOJIMA SE UČITELJI MOGU KORISTITI PRI POUČAVANJU NA DALJINU ILI U UČIONICI

U nastavku možete pronaći poveznice na pojedine Chromeove dodatke koja će vas usmjeriti na stranicu na kojoj ga možete preuzeti.

 ✿ BITMOJI

Možete besplatno preuzeti OVDJE.

Smajlići i ostali osjećajnici [emotikoni] davno su zavladali virtualnom komunikacijom, a na ponuđenoj stranici naći ćete ponudu personaliziranih emotikona odnosno slikovnih likova, poznatijih pod imenom bitmoji. Možete ih uključiti u poruke na Gmailu, Googleove prezentacije, virtualne zadatke i gdje god vam srce poželi. OVDJE možete pronaći savjete kako kreirati učionicu obogaćenu personaliziranim emotikonima i likovima koje ste sami kreirali.

✿ GOOGLE KEEP [Googleov spremnik]

Preuzmite BESPLATNO dodatak koji je supermoderna i praktična usluga namijenjena vođenju bilježaka. Omogućuje vam spremanje slika, citata, mrežnih stranica, kao i vođenje bilježaka za svaku od njih u obliku audiozapisa ili teksta.

Bilješke možete označiti različitim bojama radi boljeg raspoznavanja i pristupiti im na bilo kojem uređaju s kojeg ste prijavljeni na svoj račun na Googleu.

✿ EMOJI KEYBOARD [Tipkovnica s emotikonima]

Baš kao i tipkovnica na vašem telefonu, ovaj dodatak olakšava umetanje emojija u obavijesti, prezentacije ili Googleovu učionicu. To će zasigurno zaokupiti učeničku  pozornost.

✿ KAMI

Učitajte dokument u PDF-u s vaše radne površine ili Google Drivea i jednostavno „pišite“ po njemu virtualnom olovkom, flomasterom ili markerom. Možete također učitati prazan dokument u PDF-u i upotrijebiti ga kao virtualnu bijelu ploču. Taj dokument možete izložiti za vrijeme lekcije uživo na Zoomu ili Google Meetu gdje ćete pisati po dokumentu kao po bijeloj ploči dok vas učenici prate uživo.

✿ DUALLESS [Dvojna slika]

Taj dodatak podijelit će vaš ekran na dva dijela tako da ćete na jednom dijelu biti vi, a na drugome vaši učenici u izravnoj komunikaciji. Možete pritom upravljati veličinom okvira  na ekranu tako da jedan prozor smanjite, a drugi uvećate.

✿ CUSTOM CURSOR [Prilagođeni usmjerivač]

Zainteresirajte učenike svih dobi za svoju prezentaciju koristeći se prilagođenim usmjerivačem dok učenicima na ekranu izlažete lekciju uživo.

✿ GIPHY [Gifovita aplikacija]

Potražite dokumente u GIF-formatu koje možete mišem premjestiti u Googleove  prezentacije, obavijesti ili zadatke. Moguće je i prilagoditi veličinu GIF-a po vlastitu ukusu kako biste i na taj način pridobili pozornost svojih učenika.

✿ MALI PDF

Uredite, promijenite format dokumenta, spojite, rastavite ili stisnite [komprimirajte, zgusnite] dokument uz pomoć aplikacije na poveznici. Mogućnost preoblikovanja dokumenta iz PDF-a u Word ili PowerPoint uvelike olakšava izradu zadataka jer izvorni dokument u PDF-u možete prilagoditi svojim potrebama.

✿ SCREENCASTIFY

Omogućuje snimanje zaslona i do pet minuta. Snimka se automatski sprema na Google Drive. Snimanje zaslona od velike je pomoći kada je učenicima ili roditeljima potrebno pokazati kako upravljati određenim programom na računalu. Jednostavno s Google Drivea pošaljete poveznicu na snimku, a učenici i roditelji moći će pregledati onoliko puta koliko im je potrebno.

✿ NIGHTSHIFT [Noćni pomak]

Zaštitite svoj vid pri virtaulnom poučavanju prilagodbom boja na ekranu u toplije nijanse. Možete postaviti mjerač vremena koji će aplikaciju aktivirati u točno određeno vrijeme, a vi ćete moći dodatno prilagoditi nijansu boja na ekranu.

✿ GOOGLE CALENDAR [Googleov kalendar]

Ova ekstenzija omogućuje brzi pristup dnevnim događanjima [aktivnostima]. Dugme na vašoj alatnoj traci omogućiti će vam uvid u dnevna događanja bez napuštanja stranice.

✿ TURN OFF THE LIGHTS [Isključivanje svjetala]

Tijekom prezentacije na YouTubeu, Zoomu ili Google Meetu, primijenite mogućnost zamagljivanja svega što se nalazi oko videozapisa kako biste povećali učeničku usredotočenost na prezentaciju. Primjerice, bočne trake na mrežnoj stranici mogu ometati učenike, a ponuđena „maglovitost“ pomoći će im u usmjeravanju pozornosti.

✿ MOTE

Dodajte glasovne komentare i povratne informacije učeničkim zadatcima. Glasovnu povratnu informaciju možete primijeniti u Googleovim dokumentima, prezentacijama, tablicama i učionici. Možete također dodati prijevodne podzapise [titlove] na petnaest jezika.

✿ NOD

Namijenjeno je učiteljima koji vode instrukcije na daljinu na Google Meetu. Utišani učenici mogu odgovarati u realnom vremenu slanjem emojia koje imaju na raspolaganju kao što je primjerice „palac gore“.

✿ SHARE TO CLASSROOM [Podijeli u učionici]

Jednim klikom miša možete prenijeti bilo koju mrežnu stranicu na ekrane svojih učenika u Googleovoj učionici. Na taj način pobrinut ćete se da učenici gledaju u pravu stranicu.

 WEB PAINT [Mrežno slikanje]

Koristeći se virtualnom olovkom, kapaljkom, tekstom ili crtačima linija, možete crtati oblike, podcrtavati i dodavati tekst na mrežnu stranicu uživo kao i snimati isječke zaslona kako biste ih sačuvali za kasniju upotrebu.

✿ RANDOM STUDENT GENERATOR FOR GOOGLE CLASSROOM [Nasumični izbor učenika u Googleovoj učionici]

Možete upotrijebiti raspored u Googleovoj učionici kako biste nasumično odabrali jednog učenika. Bilo da se radi o odgovaranju na pitanje za vrijeme nastave na daljinu ili sredstvu za provjeru uključenosti učenika, taj jednostavni alat potaknut će aktivnost vaših učenika.

✿ SUPER SIMPLE HIGHLIGHTER [Vrlo jednostavni označivač]

Aplikacija omogućuje pokazivanje zaslona za vrijeme sastanaka na mreži, tako da možete  posjetiti bilo koju stranicu i podcrtavati tekst dok vaši učenici čitaju. Dodatna funkcija omogućuje i sažimanje  istaknutoga ulomka u tekstu.

 CRAFTYLEVEL [Razina razumljivosti]

Prikazuje zamršenost teksta na engleskom jeziku, odnosno koliko ga je teško ili lako razumjeti prema Flesch–Kincaidovim pokazateljima. Jednostavno označite dio mrežne stranice, a zatim otvorite aplikaciju na alatnoj traci kako biste otkrili razinu razumljivosti izabranoga teksta na bilo kojoj mrežnoj stranici.

NAPOMENA: Flesch–Kincaidovi pokazatelji razumljivosti standardizirani su testovi čitljivosti zamišljeni tako da upućuju korisnika koliko je ulomak teksta na engleskom jeziku lako ili teško razumjeti.

✿ EXTENSITY [Dodatljivost]

Preplavljeni ste brojem dodataka koje ste preuzeli? Dodatak Extensity organizirat će sve druge dodatke u uredan i pristupačan popis.

Iznenadite svoje učenike na početku školske godine novim digitalnim vještinama koje ste naučili tijekom ljeta. Bit će zadivljeni što se sve može postići primjenom Chromeovih dodataka.

■ NAPOMENA ■ SAD: Bored Teachers – mrežne stranice namijenjene učiteljima koje nude različite sadržaje i pristupe, od stručnih do zabavnih  ■ izvornik: boredteachers.com