DVOGLASJE TIJESNIH INTERVALA – AKTIVNOSTI

Autor: Dinka Juričić

Mali STEM, STEAM, STEAMM i STREAM PROJEKTI

Obilježavanje godine duhovne baštine zgodno je spojiti i s trenutačno najsnažnijim edukacijskim pojmom – STEM-om.

Zbog nekog nepoznatog razloga u mnogim našim školama pojam STEM uglavnom obuhvaća samo biologiju, kemiju, fiziku i geografiju, a to je zapravo samo dio onoga što podrazumijeva STEM obrazovanje. Riječ STEM akronim je engleskih riječi science, technology, engineering i math – znanost (prirodoslovna), tehnologija, inženjerstvo i matematika. STEM je primijenjeni, integrirani pristup tim četirima područjima u rješavanju problema u stvarnom svijetu.

Akronimu STEM često se, ovisno o projektu u kojemu učenici sudjeluju, dodaju i slova koja označuju i druga područja: STEAM (ako je uključeno likovno, literarno i dramsko područje), STEAMM (ako je uz to uključena i glazba), STREAM (ako je osim toga uključeno čitanje i kritičko mišljenje)... Svrha je svih tih STEM projekata pomoći učenicima da shvate kako se tehnički koncepti odnose na situacije u stvarnom svijetu i u praktičnim im projektima pružiti priliku da ih primijene u novim kontekstima. Umjesto linearnosti i reproduktivnih vještina karakterističnih za klasičnu nastavu, STEM obrazovanje temelji se na njegovanju znatiželje, kritičkoga mišljenja, kreativnosti i vještinama rješavanja problema. Zamisao je da se učenik, zahvaljujući radu u STEM projektima, uvjeri koliko je zaista važno kritički razmišljati, razvijati kreativnost, učiti i praktično raditi ne bi li se iznjedrila kakva zanimljiva ideja, način rada, alat, proizvod... za rješavanje bilo kojeg problema iz stvarnog života.

Slijedi niz prijedloga za male STEM, STEAM, STEAMM i STREAM projekte.

 

POPIS MALIH PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

 

1. Prikupi što više podataka o dvoglasju tijesnih intervala.

Otkrij što je dvoglasje tijesnih intervala, za koje je dijelove Hrvatske karakteristično, kako zvuči, kako se i na čemu izvodi, koji se narodni nazivi za to upotrebljavaju... Sredi pronađene podatke te sastavi jednominutni govor (ili dvominutnu multimedijsku prezentaciju) kako bi svaki učenik u razredu koji te bude slušao lako shvatio što je dvoglasje tijesnih intervala.

2. Zajedno smislite i uvježbajte mali solmizacijski mjuzikl po uzoru na onaj iz filma Moje pjesme, moji snovi.

Pogledajte video s engleskim riječima pjesme na stranici https://youtu.be/k33ZQ4I4p24 i poslušajte kako je Maria (Julie Andrews) učila pjevati sedmero braće i sestara von Trapp. Ako ne razumijete sve riječi, otkrijte što znače s pomoću Googleova prevoditelja. Za mjuzikl je potreban zbor od osam učenika i učenica: Jedna će učenica pjevati Marijine dionice, a ostali će, poput sedmero djece iz obitelji von Trapp, predstavljati po jednu notu solmizacije. Kako je to izgledalo u filmu, pogledajte na stranici https://youtu.be/PEodUg43Zpo .

Upoznajte generala von Trappa i njegovu raspjevanu djecu, junake filma Moje pjesme, moji snovi (The Sounds of Music), najpoznatijega glazbenog filma svih vremena. Saznajte tko je bio stvarni von Trapp i kakve on veze ima s Hrvatskom. Proučite njegov životopis na stranici http://www.hkv.hr/hkvpedija/jucer-danas-sutra/5922-pria-o-obitelji-von-trapp.html. Ispričajte publici priču o njemu i time najavite nastup skupine koja će na engleskom otpjevati pjesmu „Do, re, mi” na školskoj priredbi.

3. Malo natjecanje u dvoglasnom pjevanju istarske ljestvice

Pogledaj video o mićoj i veloj sopeli na stranici https://youtu.be/SNTVuGlFw9o i poslušaj kako zvuče ta glazbala te kako zvuči dvoglasje tijesnih intervala. Obrati pozornost i na obilježja istarskoga govora svirača. Zatim usporedi dvije ljestvice na slici.

 

 

Usporedi C-dur ljestvicu s istarskom ljestvicom. Što zapažaš? Pronađi partnera pa naučite dvoglasno pjevati istarsku ljestvicu. Organizirajte natjecanje u razredu i procijenite koji je duo bio najuspješniji.

4. Karaoke s improvizacijama dvoglasja tijesnih intervala

Poslušaj pjesmu Delaj, delaj Tamare Obrovac na stranici https://youtu.be/sW9JZl_i63Y. Uoči kako je spojila tradicijsku glazbu sa suvremenom. Pokušajte u razredu smisliti i uvježbati nešto slično. Organizirajte karaoke i dobro se zabavite.

5. Tanko i debelo – audiomiks

Čuli ste kako zvuči tanko i debelo na sopelama. Uzmite svoje mobitele i prošetajte prirodom. Snimite „tanke” i „debele” zvukove u prirodi, npr. glasanje životinja, šum kiše, vodopada, grmljavinu... Kombinirajte ih i napravite od njih neobičan jednominutni audiomiks. Poslušajte što su drugi snimili pa odaberite najneobičniji, najšašaviji...

6. Konstruiraj vjetreno zvono od šupljih cijevi.

Pročitaj sve za što ti se čini da je važno znati o zvuku, o tome kako nastaje, kako se širi, o čemu ovisi njegova jačina i boja. Pronađi na internetu slike vjetrenih zvona. Uoči od kojih su elemenata sastavljena. Sve što si saznao iskoristi u izradi svojega vjetrenog zvona od šupljih cijevi. To mogu biti stare metalne cijevi raznih debljina i duljina (npr. ostatci bakrenih cijevi od centralnoga grijanja), komadi izrezanoga bambusova štapa raznih debljina... S pomoću sušila za kosu (ako nema vjetra) provjeri zvuk svojega vjetrenog zvona i pokušaj kraćenjem cijevi dobiti još bolji zvuk. Snimi zvukove svojih zvona i usporedi ih sa snimkama drugih u razredu.

7. Napravi glazbalo od staklenih boca i nauči na njemu svirati neku jednostavnu melodiju.

Istraži zašto jednake staklene boce u kojima je različita količina vode stvaraju različite zvukove. Uzmi sedam boca za sedam tonova. Eksperimentiraj s količinom vode u njima sve dok ne dobiješ sedam tonova ljestvice. Zatim nauči odsvirati neku jednostavnu melodiju udarajući drvenim ili plastičnim štapićem po bocama. Ponesi svoje boce u školu, a na Projektnom danu organizirajte i koncert na staklenim bocama.

8. Nauči svirati jednu pjesmu na blok-flauti.

Pretraži YouTubeov kanal YOUCANPLAYIT.COM. Odaberi iz njegove ponude pjesmu koja ti se najviše sviđa i nauči je svirati na blok-flauti prema videonaputcima koje ti nude. Možeš, na primjer, naučiti svirati temu iz filma Titanic (https://youtu.be/PjkmmTZXRjU), ili Tihu noć (https://youtu.be/aYqvMXWuh_0), ili Happy Birthday (https://youtu.be/BVpVIoM9o_s), ili pak Mozartovu Malu noćnu muziku (https://youtu.be/AAgAow4imeM)... Napravite mali koncert glazbe za blok-flautu, snimite o tome video i stavite ga na YouTube.

9. Priča o Noelu Šuranu

Pronađi na Googleu tekstove o Noelu Šuranu, istinskom zaljubljeniku u istarsku zavičajnu tradiciju. Saznaj što više o njemu, potraži ga i na Youtubeu. Poslušaj kako govori, saznaj čime se bavi i u kojim aktivnostima vezanim za tradicijsku baštinu sudjeluje. Sastavi nekoliko zanimljivih pitanja za njega, potraži njegovu adresu pa mu pošalji e-poruku i zamoli ga da ti odgovori. Napravi malu priču o njemu i ispričaj je u razredu.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…