Dinka Juričić

Male projektne aktivnosti uz temu:

Ophodnici u pokladnoj magiji – godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine

 

Mali uvod: priča o maskama

Priča o maskama starija je od povijesti: zapisana je na špiljskim crtežima nastalima prije desetak tisuća godina. Na njima vidimo naše pradavne pretke koji su maskama pridavali magijska svojstva: lovci su se oslikavali bojom i ogrtali krznom i perjem prije polaska u lov kako bi maskom prevarili i nadmudrili životinje, a sebi ulili dodatne hrabrosti i snage da ih ulove i ubiju. Ratnici su se maskirali iz istih razloga. Šamani i svećenici maskirali su se da prevare i nadmudre prirodu, zle sile, nesreće, bolesti i smrt... 

Te dvije uloge maske ostale su do danas: njome varamo druge, a sebe štitimo, ohrabrujemo ili osnažujemo. Maske koje danas nosimo suptilnije su od onih iz špiljskih vremena pa ih katkad i nismo svjesni. Naša šminka i markirana odjeća zapravo su maske kojima smo se naoružali kako bismo vodili neke svoje bitke, glumili u nekim svojim predstavama. Maskirati se može i bez šminke i kostima, samo svojim ponašanjem. Takve maske obično zovemo društvenim maskama: glumimo da smo netko drugi, na primjer glumimo veseljake skrivajući tom maskom svoju unutrašnju tugu, glumimo dobrice skrivajući tom maskom svoje sebičnosti, ljubomore, zavisti, glumimo loše momke, a zlostavljajući druge zapravo skrivamo svoje nesigurnosti i strahove. Društvene mreže vrve društvenim maskama: svi se na Fejsu nastojimo predstaviti onako kako bismo željeli da nas drugi vide... Psiholozi kažu da je maska naše lažno lice koje nosimo kako bismo ostavili određeni dojam i sakrili osjetljive dijelove sebe.

Poklade

 

Natuknica o pokladama u Hrvatskoj enciklopediji (http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=49035 ):

poklade, kalendarski običaj smješten u razdoblje između Bogojavljenja (6. I.) i korizme. Obilježavaju ga maskirani ophodi i zabave, veselje, ludovanje i razuzdanost te obilje jela i pila. Vrhunac je događanja u posljednju nedjelju, ponedjeljak i utorak (pokladni utorak) prije Pepelnice (Čiste srijede). Korijeni su običaja pretkršćanski i u prvom redu magijskoga, apotropejskoga značaja: prerušavanjem, oblačenjem odjeće s naopake strane, zaglušnom bukom, sipanjem pepela i sl. trebalo je otjerati zimu, demone i zle sile te odbiti njihovo djelovanje od ljudi, stoke, domova i usjeva.

... Unatoč otporu Crkve običaj poklada nastavio se i nakon kristijanizacije, ali su taj neposluh društvenim i vjerskim sponama, ludovanje te nepoštovanje spolnih i drugih društvenih tabua ipak bili kalendarski smješteni u razdoblje neposredno prije korizme, kao razdoblje »toleriranoga« grijeha na koje se odmah nastavljalo razdoblje pokore i pokajanja.

... Od kasnoga srednjeg vijeka priređivanje pokladnih povorki širilo se u gradovima katoličke Europe, najprije u Italiji, gdje je nastao talijanski karneval (Rim, Venecija), a zatim u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i dr. Ophodi s pokladnim maskama nisu bili samo prigoda za zabavu, već su ruganjem i kritiziranjem javnih osoba i aktualnih događaja stekli kritički naboj u predstavljanju obrnutoga svijeta i odnosa među ljudima. Po otkriću Novoga svijeta karnevali su se uobičajili i na američkom tlu; najveći je u Južnoj Americi u Rio de Janeiru, a u Sjevernoj Americi u New Orleansu... 

 

Dva tipa pokladnih događanja u hrvatskoj folklornoj tradiciji

a) Ruralnom tipu pokladnih događanja svrha je bila duhovno „očistiti“ cijeli kraj, zaštititi ga od zlih duhova i donijeti plodnost i zdravlje. U Hrvatskoj enciklopediji taj je tip pokladnih događanja opisan ovako:

... Sudionici su skupine muškaraca odjevenih u životinjske kože (krzna), sa zvoncima obješenima na tijelu ili nošenima u ruci: zvončari u okolici Rijeke, baukači u Međimurju, bušari u Slavoniji, buše u Baranji, didi u Dalmatinskoj zagori i okolici Sinja, didići u Lici. Iako se razlikuju u pojedinostima, osobito u maskiranju glave (kožne, krznene i drvene maske, životinjski rogovi), povezuje ih njihovo ponašanje: brzo se i agresivno kreću u skupini, gdjegdje u posebnom ritmu, stvaraju buku zvonima, rogovima, klepetaljkama, vitlaju štapovima i toljagama, plaše djecu i proganjaju mlađe žene, nastojeći ih posuti pepelom ili namazati čađom. Uz njih su redovito likovi djeda/dida i babe (oba u izvedbi muškaraca, odjevenih u staru i otrcanu odjeću), koji izvode opscene prizore, oponašaju spolni čin, pa je u djedovoj opremi često poseban rekvizit u obliku falusa ili pak tikve koje predstavljaju testise. U ophodima sudjeluju i osobe prerušene u medvjeda, konja, devu s goničem, Ciganina, vraga, lopova, putujuće trgovce i sl. Pridružuju im se glazbenici i lijepo odjevene maske koje kadšto predstavljaju svatove, ali s komikom izvrnutih uloga, pa je mladoženja sićušan, a mladenka muškobanjasta, krupna i često trudna (oboje u izvedbi muškaraca). Upriličuju se porođaji s već odraslim čedom, pogrebi s oživljavanjem mrtvaca i sl. Obilje seksualnih aluzija, igre u kojima smrt zamjenjuje novi život, kao i ostala obilježja toga tipa poklada upućuju na ostatke drevnih magijskih postupaka za izazivanje plodnosti i odbijanje zlih sila... 

 

b) Gradski tip pokladnih događanja usmjeren je na zabavu i društvenu kritiku. U Hrvatskoj enciklopediji opisan je ovako:

... Značajna im je sastavnica lutka (mesopust, pust u Primorju, krnje u Dalmaciji, poklad na Lastovu, fašnik u Samoboru, princ-karneval u Zagrebu i sl.), izložena cijeloga pokladnog razdoblja u javnome prostoru ili nošena kao centralna figura u pokladnom ophodu, koju se osuđuje kao krivca za sve nevolje u protekloj godini. U središnjem dramskom prizoru sudjeluju tužitelj, sudac, branitelj i tugujuća rodbina optuženog, a nakon završetka sudskoga postupka osuđena se lutka pogubljuje (spaljivanjem, utapanjem, vješanjem).

Pokladna je lutka simbolično dežurni krivac za sve nedaće i zla iz protekle godine, zato joj se sudi i zato – kad prizna svoju krivnju – mora biti javno pogubljena, najčešće spaljivanjem. Njezinim spaljivanjem u dim simbolično odlaze i svi problemi koji su nas mučili i najavljuju se bolji dani. 

Za gradski je tip pokladnih običaja uobičajen i pokladni korzo: karneval s povorkama maskiranih skupina i alegorijskih kola te kostimirani balovi (krabuljni plesovi). Najstariji takav karneval u Hrvatskoj je Riječki karneval: tradicija mu seže u 16. stoljeće (najavu događanja na ovogodišnjem Riječkom karnevalu pogledajte na http://www.rijecki-karneval.hr/ ). Dugu i bogatu tradiciju imaju i Samoborski fašnik, Turopoljski fašnik, Dubrovački karnévô, karneval u Opatiji... 

 

PRIJEDLOZI MALIH AKTIVNOSTI

I. MALE KREATIVNE I ZABAVNE AKTIVNOSTI

1. Odaberi jedan književni ili filmski lik koji ti se posebno sviđa pa osmisli i nacrtaj, a kasnije i napravi masku kojom ćeš ga predstavljati na školskome maskenbalu.

2. Sastavi popis svih učenika u razredu pa pretraži slike na internetu i za svakoga odaberi masku koja bi mu po tvojemu mišljenju najbolje pristajala. Objedini sve to na blogu poput ovoga:http://majezmaje.blogspot.hr/2014/10/inspiracija-idemo-na-maskenbal-40-ideja.html.

3. Zabavi se igricom kojom ćeš odabirom šminke i maske od obične djevojke napraviti „partijanericu“ http://igre247.net/game/1862/Sminkanje-Maskiranje-Partijanerice.html. Uoči koji se sve dijelovi tijela u toj igri mogu „poboljšati“ novima. Probaj i ti nacrtati neki običan ženski ili muški lik te mu dodati gomilu pomagala kojima će se moći pretvarati u neku novu ili drukčiju osobu.

II. MALE AKTIVNOSTI ZA UPOZNAVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

1. Pogledaj video o halubajskim zvončarima na https://www.youtube.com/watch?v=z9-q08GpyRY. Video ima samo zvučnu podlogu, ali nema teksta. Budi komentator i narator: objasni što su to halubajski zvončari, što oni zapravo rade i zašto te zašto je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U pripremanju komentara i naracije kreni od podataka na linku: http://www.halubajski-zvoncari.com/.

2. Pročitaj članak o brgudskim zvončarićima na http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1585/Usred-zime-u-kratkim-rukavima-Pogledajte-kako-je-bilo-na-Micoj-zvoncarskoj-smotri-u-Velom-Brgudu?meta_refresh=true. Posebnu pozornost obrati na priču dječaka Iana Brecoja. Od podataka koji ti se čine važni sastavi kratki govor o tome kako se čuva i prenosi nematerijalna baština.

3. Najatraktivniji dio karnevalske povorke su alegorijska kola. To su posebno dograđena i okićena vozila koja sudjeluju u završnoj karnevalskoj povorci prikazujući simbolično neku karnevalsku temu. Pogledaj videovijesti na stranici http://rijecanin.rtl.hr/video-pripreme-za-karnevalsku-povorku-stare-gedore-spremne-ulaze-se-puno-no-koliko-cemo-od-karnevala-dobiti/. Dogradi neki stari automobil, vlakić, brodić... ili neku drugu igračku i od nje napravi alegorijska kola.

 

III. MALE AKTIVNOSTI ZA RAZVIJANJE FINANCIJSKE PISMENOSTI

1. Pronađi neki dobar naputak o šminkanju za maškare i dobro ga prouči. Provježbaj svoje umijeće šminkanja prvo na nekome svojem strpljivom prijatelju ili prijateljici, a kad svladaš tajne šminkerskog zanata, osmisli nekoliko atraktivnih oslikavanja lica za maškare. Odredi cijenu jednog šminkanja (uračunaj troškove šminke, potrebnog vremena i rada...) Snimi svoja najuspješnija oslikavanja lica, napravi dobru reklamu i šminkanjem zaradi svoj džeparac.

2. Nematerijalna baština može biti sjajna turistička atrakcija i prigoda za odličnu zaradu. Pročitaj članak o Riječkom karnevalu i obrati pozornost na troškove karnevala i na zaraduhttp://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ludi-vikend-maskaranih-nemotarija-Sve-sto-trebate-znati-o-finalu-Rijeckog-karnevala. Kad biste ti i tvoji prijatelji željeli organizirati tradicijski karneval ili neko slično događanje iz zavičajne nematerijalne baštine, morali biste prvo dobro proučiti što sve morate platiti da biste mogli sastaviti troškovnik. U općini i turističkoj zajednici morali biste doznati što treba platiti gradu, morali biste izračunati troškove oglašavanja i reklamiranja događaja, izrade kulisa, plaćanje glazbe... Pokušajte osmisliti ludo atraktivno događanje, dobro izreklamirano i toliko raskošno da privuče golemi broj gostiju. Sastavite za njega troškovnik. Iz članka o Riječkom karnevalu doznali ste da je omjer ulaganja i zarade otprilike 1 : 5. Predvidite i izračunajte tko bi sve u vašemu mjestu mogao dobro zaraditi događajem koji organizirate i kako biste to mogli iskoristiti da smanjite svoje troškove.

 

 

IV. MALE ISTRAŽIVAČKE AKTIVNOSTI ZA RAZVIJANJE INFORMACIJSKE PISMENOSTI

1. Pročitaj početak enciklopedijske natuknice koja objašnjava pojam MASKA. Koje NOVE podatke o tom pojmu doznaješ iz natuknice? Doznaj još više o maskama tako da možeš dopuniti natuknicu u tekst od 200 riječi.

Obrazina, krinka, krabulja, prekrivalo za lice izrađeno od kartona, kože, krzna, drva, različitih vrsta tkanina i dr. materijala. Termin maska može se odnositi i na cijeli maskirani lik (uključujući šminku, frizuru, kostim), pa i na složene likove u kojima sudjeluje više ljudi (maske zmajeva, četveronožaca i sl.). Nošenjem maske privremeno se prikriva i mijenja ne samo lice već i cijelo tijelo. 

2. Pročitaj natuknice koje objašnjavaju pojam maskiranje. Uoči koje se vrste maskiranja spominju u tim natuknicama. Malo razmisli: možeš li se dosjetiti još situacija u kojima bi se mogao koristiti pojam maskiranje? Istraži na internetu pa dopuni natuknicu.

Enciklopedijski rječnik: maskiranje 

(prema maskirati < njem. maskieren) (engl. i franc. camouflage), u vojništvu, prikrivanje lažnim oblicima radi zavaravanja, iznenađivanja, zbunjivanja ili izigravanja protivnika. Napose, mijenjanje vanj. izgleda osoblja, oružja, taktičkih postrojba, objekata i položaja kako bi se stopili s izgledom okoline i tako postali teže uočljivi (taktičko maskiranje). Operativno i strategijsko maskiranje odnosi se na sveukupne oružane snage ili državu, a provodi se radi skrivanja planova, namjera i dr. Maskiranje obuhvaća i djelovanja kojima se protivnik navodi na pogrješno zaključivanje manipuliranjem, iskrivljavanjem ili lažiranjem informacija.

Prehrambeni rječnik: maskiranje 
Maskiranje – pojam koji označava prekrivanje nepoželjnog mirisa, boje i okusa namirnica, dodavanjem drugih namirnica, začina ili dodataka s jačim mirisima, svojstvima i svježijom bojom. Na primjer: češnjak u kobasicama može pokriti blago užegli miris masnog mesa, dodavanje rajčice voćnim marmeladama daje ljepšu boju... 

3. Pročitaj natuknice o ophodnji. Uoči koje se vrste ophodnji spominju u tim natuknicama. Istraži i druga značenja pojma OPHODNJA koja nisu spomenuta u tim natuknicama. Ukratko ih objasni i dodaj u rječnik.

Posebnu pozornost obrati pučkim ophodnjama: uskrsnoj, božićnoj i pokladnoj. Istraži pa sastavi popis gradova poznatih po pučkim ophodnjama, ukratko opiši običaj. Za ophodnje u kojima su ophodnici kostimirani opisima dodaj i fotografiju.

Enciklopedijski rječnik: ophodnja.

1. U vojništvu, izdvojeni dio kopnenih, pomorskih ili zračnih vojnih snaga koji prikuplja obavijesti, uništava ili uznemiruje neprijatelja, te čisti ili osigurava neko područje ili objekt...

2. U šumarstvu, trajanje proizvodnoga procesa kojim se osiguravaju što deblji i vrjedniji primjerci određenih tipova stabala; broj godina koji prođe od postanka do sječe drveća u održivu gospodarenju šumama. Npr. hrast lužnjak vrsta je drveća duga vijeka i može doživjeti i više od 1000 godina, pa se zato uzgaja u dugim ophodnjama.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…