Dinka Juričić:

ZA KRIŽEN

 

 

Procesija Za Križen jedno je od 13 dobara hrvatske kulturne baštine upisanih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a na toj je listi od 2009. godine

Legenda kaže da je uoči velike bune hvarskih pučana 1510. godine jedan mali križ u Hvaru proplakao krvavim suzama. U spomen na taj događaj hvarski vjernici već 508 godina procesijom Za Križen idu ususret Uskrsu. Naime, na Veliki četvrtak u 22 sata iz šest hvarskih župnih crkava (u Jelsi, Pitvama, Vrisniku, Svirču, Vrbnju i Vrboski) kreću procesije na kružni put dug 22 kilometra. 

Prolaze kroz sva mjesta u krugu i u svakoj crkvi na tom putu zastanu kako bi se vjernici pomolili. Kantaduri otpjevaju nekoliko stihova srednjovjekovne glagoljaške korizmene molitve Gospin plač. Poslušajte kako zvuči kad kantaduri pjevaju: O, prislavni Sveti Duše, daj grišnikom da se skruše. Pojdi, Ive, k majci mojoj prižalosnoj, tetki tvojoj. Obazri se, zlato moje, Marija Te majka zove

Procesija zatim dolazi u sljedeće mjesto u kojemu njezini sudionici pjevaju i mole se, a ujutro na Veliki petak vrate se u svoju župnu crkvu. Pogledajte kratak video o procesiji na:

Središnja je osoba procesije križonoša koji cijelim putem bos ili u čarapama nosi 18 kg težak križ i nijednom ga tijekom cijele noći ne smije spustiti na pod. Velika je čast biti križonoša na Hvaru i momci katkad desetak godina čekaju da dođu na red kako bi nosili križ. Poslušajte priče križonoša u ovom videu: 

Male aktivnosti

1. Poslušaj priču hvarskoga križonoše ispričanu zavičajnim forskim govorom. Pokušaj je prevesti na hrvatski standardni jezik. Ako je ne uspiješ prevesti, pokušaj je barem prepričati prema onomu što si razumio/razumjela. 

2. Poslušaj kako molitvu Gospin plač izvodi ansambl Lado:  

Zapiši riječi, uoči melodiju i nauči pjevati osnovnu melodijsku liniju Gospina plača. Imaš li glazbeno nadarene prijatelje, pokušajte naučiti pjevati višeglasno.

3. Uskrs je pomični blagdan. Slavi se prve nedjelje koja pada nakon 14. dana mladog Mjeseca počevši s 21. ožujkom. Moglo bi se reći i ovako: Uskrs je prve proljetne nedjelje poslije prvog dana punog Mjeseca (uštapa). Tako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja. Na slici su Mjesečeve mijene. 


Kombiniraj običan kalendar za 2020. godinu i kalendar koji pokazuje datume pojave punog Mjeseca u 2020. godini. Izračunaj kojeg će datuma te godine biti Uskrs.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…