Dinka Juričić:

LICITAR

Licitar je tradicijski kolač od slatkog tijesta, presvučen tvrdom i sjajnom crvenom glazurom te bogato ukrašen oslikanim bijelim ornamentima. Najčešće je u obliku srca, ali nekoć se jednako tako često pravio i u obliku konjića, ptice ili gljive, uvijek s končićem kako bi se mogao objesiti kao ukras. Starinska licitarska srca često su bila ukrašena i ljubavnim stihovima ispisanim oko ogledalaca koja su momci darivali svojim draganama. Sitni licitari različitih oblika bili su i omiljeni božićni i uskrsni ukrasi.

Tradicija pravljenja licitara jedno je od dobara hrvatske baštine upisano u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U srednjem se vijeku najprije proizvodio u samostanima koji su imali košnice s pčelama, ali kasnije je proizvodnja i prodaja licitara prerasla u obiteljski obrt: medičarstvo. Medičari su osim licitara proizvodili i začinjeno vino od meda (medicu ili gvirc), medenjake, paprenjake, voštane svijeće i zavjetne predmete od pčelinjeg voska. Sve su to prodavali na sajmovima i crkvenim proštenjima uglavnom u sjeverozapadnoj nizinskoj Hrvatskoj. Danas je licitar postao prepoznatljiv hrvatski suvenir i prodaje se posvuda: u darovnim prodavaonicama, suvenirnicama, knjižarama, na božićnim sajmovima...

 

 

KAKO NAPRAVITI LICITAR?

Nekoć se licitar pravio od meda, vode, kvasca i brašna. Danas se umjesto meda upotrebljava šećer.

Tijesto:

1 kg šećera 
6 dl vode 
3 dag licitarskoga kvasca 
2 kg glatkog brašna

Rastopiš šećer u vodi, dodaš kvasac (može biti običan, krušni) i s brašnom zamijesiš glatko tijesto. Tijesto razvaljaš, a zatim ga s pomoću modli (kalupa, štehera) režeš u razne oblike i slažeš na lim za pečenje. Pečeš u pećnici na laganoj vatri dok kolači ne postanu žućkasti.

Pečenim i ohlađenim kolačićima treba dodati vrpcu za vješanje: možeš je zalijepiti za stražnju stranu kolača gustom smjesom vode i brašna ili je umetnuti između dva kolačića koja ćeš istom tom smjesom slijepiti.

Tunjkanje

1/3 kg želatine 
1 l vode 
jestive boje

Tunjkanje je umakanje licitara u smjesu za glaziranje. Ta se smjesa pravi tako da se listići želatine otope u vodi (prema naputku na vrećici želatine) te se u smjesu doda jestiva crvena boja (npr. ona za bojenje uskrsnih jaja). Kolačići se tunjkaju i zatim vješaju kako bi se osušili.

Cifranje:

Cifranje je ukrašavanje, tj. oslikavanje osušenih glaziranih licitara. Cifra se jestivom smjesom koju medičari zovu ajs, a možeš je napraviti i tako da pomiješaš otopinu želatine sa šećernim sirupom i na kraju dodaš malo krumpirovog brašna. Tom smjesom napuniš tuljac za ukrašavanje torti... i – cifraš. Pogledaj kako to radi najpoznatija hrvatska medičarka Vlasta Hubicki iz Marije Bistrice: 

Za one koji žele detaljniji recept, evo još jedan, sa slikama:  

https://www.coolinarika.com/recept/licitarska-srca/.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…