Dinka Juričić:
LICITAR
Licitar je tradicijski kolač od slatkog tijesta, presvučen tvrdom i sjajnom crvenom glazurom te bogato ukrašen oslikanim bijelim ornamentima. Najčešće je u obliku srca, ali nekoć se jednako tako često pravio i u obliku konjića, ptice ili gljive, uvijek s končićem kako bi se mogao objesiti kao ukras. Starinska licitarska srca često su bila ukrašena i ljubavnim stihovima ispisanim oko ogledalaca koja su momci darivali svojim draganama. Sitni licitari različitih oblika bili su i omiljeni božićni i uskrsni ukrasi.
Tradicija pravljenja licitara jedno je od dobara hrvatske baštine upisano u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U srednjem se vijeku najprije proizvodio u samostanima koji su imali košnice s pčelama, ali kasnije je proizvodnja i prodaja licitara prerasla u obiteljski obrt: medičarstvo. Medičari su osim licitara proizvodili i začinjeno vino od meda (medicu ili gvirc), medenjake, paprenjake, voštane svijeće i zavjetne predmete od pčelinjeg voska. Sve su to prodavali na sajmovima i crkvenim proštenjima uglavnom u sjeverozapadnoj nizinskoj Hrvatskoj. Danas je licitar postao prepoznatljiv hrvatski suvenir i prodaje se posvuda: u darovnim prodavaonicama, suvenirnicama, knjižarama, na božićnim sajmovima...
KAKO NAPRAVITI LICITAR?
Nekoć se licitar pravio od meda, vode, kvasca i brašna. Danas se umjesto meda upotrebljava šećer.
Tijesto:
1 kg šećera
6 dl vode
3 dag licitarskoga kvasca
2 kg glatkog brašna
Rastopiš šećer u vodi, dodaš kvasac (može biti običan, krušni) i s brašnom zamijesiš glatko tijesto. Tijesto razvaljaš, a zatim ga s pomoću modli (kalupa, štehera) režeš u razne oblike i slažeš na lim za pečenje. Pečeš u pećnici na laganoj vatri dok kolači ne postanu žućkasti.
Pečenim i ohlađenim kolačićima treba dodati vrpcu za vješanje: možeš je zalijepiti za stražnju stranu kolača gustom smjesom vode i brašna ili je umetnuti između dva kolačića koja ćeš istom tom smjesom slijepiti.
Tunjkanje
1/3 kg želatine
1 l vode
jestive boje
Tunjkanje je umakanje licitara u smjesu za glaziranje. Ta se smjesa pravi tako da se listići želatine otope u vodi (prema naputku na vrećici želatine) te se u smjesu doda jestiva crvena boja (npr. ona za bojenje uskrsnih jaja). Kolačići se tunjkaju i zatim vješaju kako bi se osušili.
Cifranje:
Cifranje je ukrašavanje, tj. oslikavanje osušenih glaziranih licitara. Cifra se jestivom smjesom koju medičari zovu ajs, a možeš je napraviti i tako da pomiješaš otopinu želatine sa šećernim sirupom i na kraju dodaš malo krumpirovog brašna. Tom smjesom napuniš tuljac za ukrašavanje torti... i – cifraš. Pogledaj kako to radi najpoznatija hrvatska medičarka Vlasta Hubicki iz Marije Bistrice:
Za one koji žele detaljniji recept, evo još jedan, sa slikama:
Raspored online nastave za utorak, 17. ožujka 2020.
Isto kao i danas i u…
Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj
… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…
Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način
... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete
...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…
Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?
Zašto je važna dinamička akomodacija i…
Nadahnjujući citati o učiteljima
Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…
Uredništva Školske knjige
Teci! Budi voda, a ne stijena!
Hrvatski jezik
Dobri rezultati i zadovoljstvo počivaju na upornosti i vjeri u ono što radimo.
Sutra je novi dan.
„Usuditi se – to je cijena napretka.“
V. Hugo
Priroda
Život je kratak, prekrši pravila. Oprosti brzo, ljubi polako. Voli istinski. Smij se nekontrolirano i nikada nemoj žaliti ni za čime što te nasmijavalo.
Mark Twain
Svaki je trenutak zanosa duboko ukorijenjen u prošlosti i ne rađa se na jalovoj zemlji ni pukom slučajnošću, već je plod duboke brižnosti, razvoja i truda. -Anaïs Nin
Ako voliš ono što radiš, samo ti uspjeh može stati na put.
Politika i gospodarstvo,
Pravo,
Trgovina,
Turizam i ugostiteljstvo
„The limits of your language are the limits of your world.“
Ludwig Wittgenstein
Tek kad osjetiš da ti stopala više ne mogu dodirnuti tlo, na pravome si mjestu da napraviš nešto uzbudljivo.
David Bowie
Leti ko lišće što vir ga vije,
za let si, dušo, stvorena.Tin Ujević
Ujedinjena snaga je jača.
Glazbena umjetnost,
Priroda i društvo
Najljepše što možete doživjeti je zagonetnost. Ona je izvor svake istine, umjetnosti i znanosti.
Albert Einstein
Svi naši snovi mogu se ostvariti, ako ih imamo hrabrosti slijediti.
W.Disney
„Nikad nećete dobiti želju, a da pritom niste dobili i moć da je ispunite.“
Richard Bach
Osmijeh i lijepa riječ otvaraju sva vrata.
Docendo discimus. (Poučavajući (druge) učimo (i sami)).
„Carpe diem (Iskoristi dan).“
Horacije
Razredna nastava
„Ničega se u životu ne trebamo bojati. Samo trebamo razumjeti.“
Marie Skłodowska Curie
Bog je u detaljima.
Mies van der Rohe
Likovna umjetnost
Ako nešto ne možete objasniti jednostavno, onda to ne razumijete dovoljno dobro.
Albert Einstein
„A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi vedrina. Kristalna kocka vedrine.“
Tin Ujević
Uvijek činiti dobro ‒ sebi, drugima i prirodi!
Medicina,
Stomatologija
„Osim tišinom, ono čime se još jedino može izreći neizrecivo jest glazba.“
Aldous Huxley
Glazbena umjetnost
Prava radost ozbiljna je stvar.
Seneka Mlađi
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.
Mahatma Gandi
„Sine ira et studio (Bez mržnje i pristranosti).“
Publije Kornelije Tacit