Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa

 

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske do danas je upisalo devet mediteranskih jela u Registar kulturnih dobara RH (zaštićena dobra):

  1. priprema sira iz mješine s područja dalmatinske zagore, Velebita i Like
  2. priprema tradicijskog jela dolska torta hrapoćuša
  3. umijeće pripreme tradicijske slastice torta makarana
  4. priprema tradicijskog jela sinjski arambašići
  5. tradicionalna proizvodnja paškog sira
  6. priprema tradicijskog jela soparnik
  7. priprema tradicijskog jela brački vitalac
  8. umijeće pripreme tradicijske slastice starogrojski paprenjok
  9. mediteranska prehrana na Jadranu.

Prvih osam mediteranskih jela jasno su definirani i imaju svoju recepturu prema kojoj ih svatko tko ima potrebne sastojke i potrebne vještine može sam napraviti. Deveto zaštićeno dobro, mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine kao skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa, te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice. No mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih za ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama.

Mediteranska prehrana, dakle, nije samo kuharica s receptima za pojedina jela, nego ukupni način života. I to iznimno zdrav i dugovječan način života.

 

Male aktivnosti

ZA ZDRAVLJE I DUGOVJEČNOST

Mediteranska se prehrana temelji na upotrebi maslinovog ulja, mahunarki, nerafiniranih žitarica, voća i povrća, ribe i mliječnih proizvoda (uglavnom sira i jogurta), umjerene potrošnje vina i niske potrošnje neribljih mesnih proizvoda. Liječnici tvrde da takva prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i rane smrti. Istraži zašto je to tako. Istraži i suprotnu prehranu: brzu hranu, hranu zasićenu masnoćama i šećerom te njezine posljedice na zdravlje i dugovječnost. Pripremi potrebne podatke, potraži ilustracije i napravi infografiku „Za zdravlje i dugovječnost“.   

 

HRANA JE PRIČA O LJUDIMA

Na stranici http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=40404 tekst je zanimljivog predavanja Danijele Petričević-Golojuh o mediteranskoj prehrani na Jadranu s pričama o osam tradicijskih mediteranskih jela. To su vrlo zanimljive priče o povijesti, odnosima i tradicijama naroda povezanih Sredozemnim morem. Izdvoji te priče, prepričaj ih, poprati ilustracijama te napravi prezentaciju „Hrana je priča o ljudima“.

 

MALA MEDITERANSKA KUHARICA

Pronađi recepte za neka od jela s popisa zaštićenih mediteranskih jela u Hrvatskoj. Usporedi različite recepte, odaberi onaj koji ti se čini najjasniji. Ujednači način na koji su recepti pisani (popis sastojaka; naputci za pripremu jela). Pronađi i odaberi najbolje fotografije te napravi svoju malu mediteransku kuharicu, umnoži je i daruj ljudima koje voliš.

 

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…