Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske do danas je upisalo devet mediteranskih jela u Registar kulturnih dobara RH (zaštićena dobra):
- priprema sira iz mješine s područja dalmatinske zagore, Velebita i Like
- priprema tradicijskog jela dolska torta hrapoćuša
- umijeće pripreme tradicijske slastice torta makarana
- priprema tradicijskog jela sinjski arambašići
- tradicionalna proizvodnja paškog sira
- priprema tradicijskog jela soparnik
- priprema tradicijskog jela brački vitalac
- umijeće pripreme tradicijske slastice starogrojski paprenjok
- mediteranska prehrana na Jadranu.
Prvih osam mediteranskih jela jasno su definirani i imaju svoju recepturu prema kojoj ih svatko tko ima potrebne sastojke i potrebne vještine može sam napraviti. Deveto zaštićeno dobro, mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine kao skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa, te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja svake zajednice. No mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih za ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama.
Mediteranska prehrana, dakle, nije samo kuharica s receptima za pojedina jela, nego ukupni način života. I to iznimno zdrav i dugovječan način života.
Male aktivnosti
ZA ZDRAVLJE I DUGOVJEČNOST
Mediteranska se prehrana temelji na upotrebi maslinovog ulja, mahunarki, nerafiniranih žitarica, voća i povrća, ribe i mliječnih proizvoda (uglavnom sira i jogurta), umjerene potrošnje vina i niske potrošnje neribljih mesnih proizvoda. Liječnici tvrde da takva prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i rane smrti. Istraži zašto je to tako. Istraži i suprotnu prehranu: brzu hranu, hranu zasićenu masnoćama i šećerom te njezine posljedice na zdravlje i dugovječnost. Pripremi potrebne podatke, potraži ilustracije i napravi infografiku „Za zdravlje i dugovječnost“.
HRANA JE PRIČA O LJUDIMA
Na stranici http://www.sabor.hr/lgs.axd?t=16&id=40404 tekst je zanimljivog predavanja Danijele Petričević-Golojuh o mediteranskoj prehrani na Jadranu s pričama o osam tradicijskih mediteranskih jela. To su vrlo zanimljive priče o povijesti, odnosima i tradicijama naroda povezanih Sredozemnim morem. Izdvoji te priče, prepričaj ih, poprati ilustracijama te napravi prezentaciju „Hrana je priča o ljudima“.
MALA MEDITERANSKA KUHARICA
Pronađi recepte za neka od jela s popisa zaštićenih mediteranskih jela u Hrvatskoj. Usporedi različite recepte, odaberi onaj koji ti se čini najjasniji. Ujednači način na koji su recepti pisani (popis sastojaka; naputci za pripremu jela). Pronađi i odaberi najbolje fotografije te napravi svoju malu mediteransku kuharicu, umnoži je i daruj ljudima koje voliš.