Uživajte u zasluženom odmoru

Autor: Dinka Juričić

Uživajte u zasluženom odmoru

Plivanje i vožnja biciklom neke su od vještina koje nam nisu urođene: najprije ih moramo steći, a kad ih steknemo, uglavnom ih više nikad ne zaboravimo. S uživanjem kao da je drukčije, kao da nam se ta vještina s vremenom nekako izvitoperi. Sjetite se samo dojenčadi. Ona, doduše, ne predu kao mačke, ali cijelim svojim malim bićem isijavaju uživanje kad su sita, čista i mažena. Njima je lako: ne vuku za sobom vreće pune briga, poslova, rokova i problema koje treba riješiti.

Odraslim se ljudima, međutim, često dogodi da im misli iz SADA neprestano skaču između jučer i sutra, da se ne mogu opustiti i uživati u trenutku u kojem jesu. Ili još gore: dogodi im se da uživanje – umjesto u trenutku i u sebi – počinju tražiti u stvarima, mjestima ili drugim ljudima. Kupuju, putuju, ljubuju, luduju, ali užitak koji pritom osjećaju ostaje negdje plitko pod površinom, brzo blijedi i gladno traži još, još, još...

Ali najgore je kad čovjek toliko zaglibi u posao, obveze i životne rutine da o uživanju počne samo maštati: uživat će jednoga dana... kad otplati kredit, kad dobije na lotu, kad nađe pravu osobu, kad djeca odrastu, kad ode u mirovinu...

Ne čekajte „jednog dana“, darujte si ovo ljeto: odaberite ono što vas ispunjava, ono od čega rastete, što puni vaše baterije i čini vas boljom osobom. I uživajte u tome. Ne dajte da vas zavedu receptima o tome kako i u čemu treba uživati. Na svijetu nas živi više od sedam i pol milijarda, svi smo različiti.

Jedni uživaju u svojoj samoći, drugi je se užasavaju, jedni uživaju u prirodi, drugi se ne mogu odlijepiti od grada, neki uživaju u ljenčarenju pred televizorom, neki u trčanju ili okopavanju vrta, jedni čeznu za dobrom knjigom, drugi ne mogu bez tuluma, jedni uživaju u hrani, drugi u gladovanju, neki uživaju u svojoj obitelji, a nekima je potrebno da se malo od nje maknu kako bi ponovno prodisali... Nema recepta! Jedina osoba koja zna u čemu doista uživate upravo ste vi sami.

Sjetite se koliko ste malih duša obasjali i osvijetlili ove školske godine. Budite ponosni na posao koji ste obavili i trag koji ste za sobom ostavili. Sljedeće vas godine čeka isti takav izazov.

Zato iskoriste ovo ljeto za susret sa samim sobom, za odmor, opuštanje, punjenje baterija. Samo odmorni, opušteni i zadovoljni ljudi iscjeljuju svijet i čine ga boljim mjestom za život.

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Projekt Gospa od Zdravlja

Projekt Gospa od Zdravlja

…koja je pala u zaborav, a…

Školski portal: Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

Dragi učitelji, ne trebamo biti mučenici!

… negativne priče koje krive učitelje…

Školski portal: Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Zapravo ne trebate razlog za čitanje, ali evo ih deset!

Ove vještine poboljšavaju učiteljevu učinkovitost te…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…