Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Korak po korak do prvog razreda

ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Kako izgledaju pripreme za prvi razred? Danima sam tražila određenu literaturu, pa sam tako kupila i posudila knjige o plesu pisanja, jednorozima te NTC sustavu učenja.

Korak po korak do prvog razreda

Pronašla sam sve papire na kojima sam zapisivala informacije o različitim edukacijama za prvoškolce. Posudila sam i literaturu o općoj psihologiji jer su me posebno zanimale pripremne tehnike početnoga komuniciranja, uspostavljanja kontakta i predstavljanja – tzv. ledolomci.

Zatim sam istraživanje usmjerila prema početnom čitanju i pisanju (posebno prema pisanju). Pronašla sam mnoštvo materijala o tome da se diljem svijeta na različite načine vodi borba da pisanje ne nestane te o tome da palac i kažiprst nisu jedini koji su važni za pisanje.

Čak sam pronašla studije nekih vlada (australske) koje potiču početno opismenjavanje već od vrtića – držanje olovke, vježbanje rezanja s pomoću škarica, vježbe koncentracije, fokusiranja, izgovora…

Onda sam se prisjetila svih vježbi o tome kako potaknuti djecu na kretanje. Naime, te smo vježbe radili na edukacijama o NTC sustavu učenja u sklopu Hrvatske Mense, pa sam smišljala kako da kretanje učenika postane sastavni dio mojeg rada.

Kad sam sve te primjere s edukacija spojila u smislenu cjelinu sa svojim zamislima i onime što sam pročitala, počela sam uređivati razredne mrežne stranice.

NASLOVNICA

Na njoj se nalaze osnovne stvari koje su bitne za praćenje rasta i razvoja tih malih prvoškolaca i prije nego što krenu u prvi razred te poticajna pjesma i sadržaji koji će nas voditi i pratiti tijekom cijele godine. Isto tako, na naslovnici će svakodnevno pisati što učenici imaju za domaću zadaću, bit će objavljivane fotografije njihovih aktivnosti, projekata i stvaralačkih radova tako da roditelji budu pravodobno obaviješteni o svemu.

Za izgradnju dobroga razrednoga kurikula potrebno je sve sadržaje dobro isplanirati i povezati u cjelinu tako da učenik nema osjećaj da se pred njim nalazi nešto što ne može naučiti, nego da bude potaknut na aktivnosti – istraživanje, postavljanje pitanja i sudjelovanje u nastavi.

NAŠI PREDVIĐENI PROJEKTI:

 

 

Na razrednim stranicama nalazi se i popis potrebnoga pribora. To omogućuje roditeljima da prije početka nastave nabave taj pribor i pravilno ga označe te da u kutiju za likovni spreme  likovna sredstva.

Izrađujući razredne stranice, posebno sam se potrudila oko dviju stavki:

  • medijske kulture
  • kratkih stanki i različitih aktivnosti u tim stankama.

Većina filmova koje ćemo gledati u sklopu medijske kulture za 1. razred javno je dostupna na Carnetovu portalu Meduza ili se može pronaći na YouTubeu.

O kratkim stankama i kretanju te o tome kako je ono povezano s razvojem djeteta pisat ću u sljedećoj kolumni.

U iščekivanju prvašića napravila sam (smislila) i kratku vježbenicu za grafomotoriku i razvijanje koncentracije, propitkivanje glasova i analizu riječi…

Sve navedeno (a i puno više) pronađite NA NAŠIM RAZREDNIM STRANICAMA.

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

.................

Rođena je i školovana u Zagrebu, studij za učitelje završila je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Svih je godina (točnije 23) bila zaposlena u zagrebačkoj Osnovnoj školi Augusta Šenoe. Mentorica je na metodičkim vježbama za studente UFZG-a. Trenerica je i e-mentorica mnogim učiteljima u području korištenja IKT-a u nastavi. Sudjelovala je kao „kritički prijatelj” u izradi Nacionalnoga kurikuluma. Promovirana je u učiteljicu mentoricu.

Objavljuje stručne radove i članke, izlaže na međunarodnim i državnim stručno-znanstvenim skupovima te stalno sudjeluje u profesionalnom usavršavanju svojih kolegica i kolega u Hrvatskoj i izvan nje. Profesionalni rad nastavlja od rujna 2016. u Osnovnoj školi Sveta Nedelja, a daljnju edukaciju i usavršavanje usmjerava prema svim učiteljima koji su spremni za izazov poučavanja učenika 21. stoljeća. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.

...........

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.

 

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Djeca su djeca!

Djeca su djeca!

Svaki učenik nakon određenoga vremena jako dobro upozna stil rada…

Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome što sve trebam pripremiti…

Školski portal: Treći razred

Treći razred

Nažalost, škola u kojoj radim još nije potpuno obnovljena, stoga…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Štrajk i početak došašća

Štrajk i početak došašća

Nadam se da smo nešto pokrenuli…

Školski portal: ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

Drage učiteljice i dragi učitelji, i…

Školski portal: Zašto većina srednjoškolaca ne može odabrati zanimanje

Zašto većina srednjoškolaca ne može odabrati zanimanje

Većina učenika koji pohađaju deseti razred…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…