Dnevnik jednog odrastanja

Ljetne aktivnosti za prvašiće

ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

Ljeti škole „spavaju“ iako u njima učitelji pišu, ispisuju i svakodnevno borave, jer između školskih zidova ne čuje se dječji žamor.

Ljetne aktivnosti za prvašiće

Učenici provode svoje dane u različitim aktivnostima, netko odlazi na more, netko provodi dane kod bake i djeda, drugi putuju, treći grade mali grad u svom dvorištu, neki ih provode u parku…

TREBA ISPUNITI SEDAMDESET DANA BEZ ŠKOLE

  • Sunce je izašlo, vrijeme je za igru, krenimo zajedno u istraživanje…

a) Odaberi neku malu životinju, recimo pčelu, i kreni u šetnju. Pokušaj nabrojiti koliko si vidio pčela od kuće do parka. Kad dođeš u park, otvori svoju bilježnicu (nazovimo je SVAŠTARA) i upiši broj. Pokušaj ju nacrtati (onu stvarnu pčelu, ne onu iz crtića ;), što misliš kako pčele žive, bi li mogao/mogla zamisliti jedan dan kao pčela. Ako ti se svidi to o čemu maštaš, napiši priču ili nacrtaj strip o pčeli.

b) Voliš sladoled, zar ne? Skupljaj drvene štapiće. Napiši u svoju bilježnicu koje sve okuse sladoleda poznaješ, a ako ih ne poznaješ, prošeći se do prodavaonice sa sladoledima i pogledaj. Ispiši sve okuse (npr. čokolada, banana, jagoda, karamela…). Neku drugi dan, recimo kad pada kiša, poredaj okuse abecednim redom. Otkrij koje je slovo najčešće u riječima, a koje se najmanje koristi. Zapiši to u bilježnicu.

c) Želiš imati svoj mali šator, svoj mali prostor? Razmisli o tome što ti sve treba za gradnju suvremenog, drugačijeg šatora. Napravi ga u svojoj sobi. Koristi se stolicama, dekama, plahtama. Prije nego što kreneš u tu avanturu obavijesti mamu da ćeš taj dan biti mali izviđač. Ako ti se svidi, zamoli roditelje da te upišu u Male izviđače i saznaj kako oni logoruju i kako se druže.

d) Kružna priča. Pozovi prijatelje na druženje (mogu to biti i bratići i sestrične) i zajedno osmislite priču. Prije nego dođu napiši riječi na isjeckani papir i postavi na mjesto oko kojeg ćete sjediti. Svatko izvlači jednu riječ. Od riječi mora osmisliti rečenicu, a rečenice moraju biti vezane uz priču. Na kraju zadnji koji igra mora ispričati cijelu priču (riječi koje ti mogu pomoći u igri su: gusar, kuka, blago, dječak, otok, more, spas, pomoć, brod).

e) Vrlo sličan dan možeš provesti u društvu roditelja osmislivši igru s blagom. Roditelji neka sakriju „blago“ negdje kod bake ili djeda u kući, a tebi neka predaju kartu s blagom. Pokušaj naći blago. Sve što nađeš pripada tebi. Pusti neka se i roditelji zabave crtajući ti različite slike koje će ti pomoći u traženju.

f) Posjeti knjižnicu. Pogledaj različite naslovnice. Neke će te privući, neke ćeš uzeti u ruku i pogledati. Pitaj knjižničarku što bi ti ona preporučila. Zapiši naslov pročitane knjige/slikovnice u bilježnicu. Potraži tko je napisao knjigu. Svidi li ti sadržaj knjige, zapiši nekoliko rečenica o tome što ti se svidjelo, tko je glavni lik, o čemu se u knjizi radi, ima li u njoj nešto neobično. Jedan od glavnih zadataka ovoga ljeta je da čitate, bilo slikovnice, stripove ili knjige.

g) Režemo i stvaramo. Uzmi novine koje su roditelji pročitali i izreži više riječi, od kojih sastavi nove rečenice. Prepiši ih pisanim slovima u svoju bilježnicu. Pokušaj sastaviti i neku pjesmicu ili rimu, igraj se riječima i stvori nešto novo. Možeš od izrezanih riječi napraviti i sliku. Recimo grad. Slaži i kombiniraj različite plohe izrezanih riječi i napravi moderan i nov grad.

h) Nebo iznad nas. Ljeti noći znaju biti bistre, prepune zvijezda. Što vidiš kad pogledaš u nebo? Pokušaj naslikati vodenim bojama nebo i zvijezde. Želiš li saznati više o zvijezdama, posjeti Tehnički muzej, potraži na internetu informacije o zvijezdama, a najljepše zvijezde vidjet ćeš 27./28. srpnja i 12./13.kolovoza, kad se očekuje „kiša meteora“.

i) Vodi dnevnik. Dnevnik je zapis tvojih događaja u bilježnicu. To je dobra vježba pisanja pisanim slovima. Dobra vježba za kratke zapise o tome što ti se u nekom danu dogodilo. Možeš u dnevnik zalijepiti, recimo, ulaznicu s nekog koncerta, muzeja ili ZOO vrta. Možeš i crtati. Možeš zapisivati sva mjesta, sela i gradove koje si posjetio. U dnevniku je jedino važno da se PIŠE.

j) I na kraju, kad počne kiša, kad nema prijatelja za igru, kad mama i tata rade i dosadno ti je, možeš ponoviti gradivo prvog razreda uz VJEŽBENICU.

Ne trebaš ju rješavati nekim redom, nego ono što ti se svidi, i kad poželiš, jer nitko te neće kontrolirati ;)

Uživajte u ljetu, svi zajedno!

.................

OŠ Augusta Šenoe Sandra VUK

Zagreb

UHURN Zvono

Vezani članci
Školski portal: Malo edukacije (3. dio)

Malo edukacije (3. dio)

U suradnji sa svojim pripravnicama Lanom Jager i Nevenom Petrović…

Školski portal: Malo edukacije (2. dio)

Malo edukacije (2. dio)

Ljetos sam pronašla (dobila sam preporuku u grupi Grow with…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje za samoučenje, a u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…