Dnevnik jednog odrastanja

SANDRINA UČIONICA

Malo edukacije (2. dio)

ponedjeljak, 26. kolovoza 2019.

Ono što razlikuje kreativne ljude od ostalih jest neprestano učenje. Naime, kreativni ljudi uče u svakoj životnoj situaciji i od svake osobe.

Malo edukacije (2. dio)

Ljetos sam pronašla (dobila sam preporuku u grupi Grow with Google) usavršavanje koje me potaknulo na to da kupim bilježnicu i zapisujem ideje i sadržaje koje čitam i proučavam. Na temelju svojih bilješki zaključila sam da sam nekako intuitivno otkrila, odnosno pronašla načine usavršavanja i prije pronalaska navedene stranice.

Sveučilište The Open University nalazi se u Londonu, ali je više online sveučilište nego dio londonskih fakulteta. Zahvaljujući novčanoj podršci koju mu daje Google, to sveučilište ima više od 900 tečajeva usavršavanja za besplatno usvajanje novih vještina i znanja. Tri su razine tečajeva: za početnike, za poznavatelje i za majstore.

Tečajevi obuhvaćaju teme za poučavanje i teme za istraživanje. Nakon svake cjeline polaznici imaju mogućnost iskazati svoje mišljenje, a na kraju se (na srednjoj razini) različitim kvizovima ispituje njihovo razumijevanje tema.

Teme su dosta različite, ali najviše se temelje na usvajanju soft skills vještina: komunikacija, suradnja, rad u skupinama, online učenje i suradnja, digitalno doba... Polaznik na kraju dobiva i potvrdu (ili badge) s točno navedenim vještinama koje je usvojio.

Druga ustanova za učenje jest platforma The Cat Cat. To je ponajprije online baza sadržaja za učenje i poučavanje. Ima 180 besplatnih tečajeva, a taj se broj povećava svakoga dana.

Svaki polaznik može pratiti svoj napredak, označiti s kojim je sadržajima gotov (označi bojom), ali se ne dobiva nikakva potvrda ni badge, stoga je pitanje bi li nam tko priznao takvo učenje. Međutim, ja i na taj način učim. Isto tako, želim i vas upoznati s tim načinom učenja.

Treći izvor koji želim preporučiti na hrvatskome je jeziku ꟷ to je podcast Surove strasti. Podcasti su teme o kojima razgovaraju jedan, dva ili tri sudionika ili o kojima tko iznosi svoje mišljenje. Sudionici se međusobno slušaju, a mogu se i gledati, ako to žele i ako ih koja tema baš jako zanima. Ljetos sam poslušala stotinjak epizoda hrvatskoga podcasta Surove strasti.

Kakve veze ima taj podcast sa školstvom? Velike. Naime, možete slušati različite uspješne ljude koji govore o tome kako su se školovali, profilirali, koja ih je to strast vukla prema vlastitome ostvarenju, kako uče i dalje i kako učenje nikada ne prestaje…

S tom sam rečenicom počela, stoga je u redu da i završim ovu kolumnu. Učimo u svakoj situaciji, učimo svaki dan. Stavite slušalice u uho: učit ćete, a istodobno možete i raditi što drugo.

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja ■ Moj web https://xn--sandrinauionica-z3b.weebly.com/  ■ Razredna stranica 3. B https://sites.google.com/view/svetanedelja3b/  ■ Webučionica i web alati za rad u nastavi https://webucionica.weebly.com/ 

..........

Kolumna je utemeljena na osobnome iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskoga portala i Školske knjige. 

Vezani članci
Školski portal: Nahrani soba i zalij cvijeće

Nahrani soba i zalij cvijeće

Na pitanje si je, kako to djeca već znaju, sama…

Školski portal: Međupredmetna tema Građanski odgoj i obrazovanje [2.]

Međupredmetna tema Građanski odgoj i obrazovanje [2.]

U radionicama o kojima sam pisala u prethodnoj kolumni učenici…

Školski portal: Malo edukacije (3. dio)

Malo edukacije (3. dio)

U suradnji sa svojim pripravnicama Lanom Jager i Nevenom Petrović…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…