Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Na kraju prvog razreda

ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Budući da sam majka prvašice, ova je kolumna kratak osvrt na proteklu školsku godinu. Svoju sam kćer pripremala za školu isključivo kod kuće (homeschooling) jer je njezin vrtić temeljen na odgojnim metodama da svatko radi kad želi i ako želi.

Na kraju prvog razreda

Svi su umjetnici čim umoče kist u boju. Moja kći nije usvojila osnovne elemente koji su bili potrebni za prvi razred.

Najvažniji je element koncentracija, odnosno pozornost – u prvom bi razredu djeca trebala biti dovoljno zrela da mogu slušati druge nešto dulje od 20 minuta. 

O našim sam pripremama za prvi razred već pisala:

  • ŠTO RODITELJI TREBAJU NAUČITI SVOJE PRVAŠIĆE?

https://www.skolskiportal.hr/kolumne/dnevnik-jednog-odrastanja/sto-roditelji-trebaju-nauciti-svoje-prvasice/

S mojom je prvašicom sve počelo, trajalo i završilo bez ikakvih problema. Priprema joj je omogućila da zna sve što je bilo potrebno kako bi samostalno krenula u prvi razred.

Od prvog je dana bila (i još je uvijek) jako samostalna.

Sama piše zadaće (dobila je dva-tri minusa zbog nenapisanih zadaća tijekom godine), sama sprema torbu, prije provjere sama traži dodatan materijal za vježbanje.

Međutim, ne pretrgne se od učenja.

Svakog dana ima dovoljno vremena za igru i dovoljno vremena da posjeti svoju virtualnu farmu. Isto tako vikendom ide s nama na organizirane izlete.

Učiteljica je zakon!

Tako ona doživljava svoju učiteljicu. Neopisivo obožava sve što učiteljica kaže. Ide na dramsku grupu jer baš tu grupu vodi njezina učiteljica. Ako ja kao mama kažem da treba vježbati pisanje, suprotstavi mi se i kaže: „Učiteljica kaže da lijepo pišem.“

 

Najveći sam napredak svoje kćeri uočila u matematici. Moje dijete ima ono nešto – apstraktno joj mišljenje nije strano, zna povezivati, mijenja mjesta znamenkama bez ikakvih problema. Kad joj postavim neku mozgalicu, ona kaže da jednostavno „vidi“ točan odgovor.

Suprug i ja provodimo s njom puno vremena u dvorištu/parku, pa je tako ove godine naučila voziti bicikl (i tada je bila jako samostalna), igrati badminton te loviti i bacati loptu (igra graničara).

Jedino smo malo zapostavili likovni izričaj jer je njezinu znatiželju u tom području potpuno zadovoljila nastava. Više je zanimaju brojke i čitanje nego tempere u rukama.

Čitanje i dalje vježba sama. Svaka dva mjeseca kupimo knjigu ili dvije. Isto tako posuđujemo knjige u knjižnici koje ona čita. Vrlo često čita nam naglas što zna biti zamorno. Međutim, potičemo je na to. Suprug i ja rado čitamo, pa je i ona razvila naviku čitanja.

Područje koje još nismo razvili do punog potencijala je pjevanje. Iznimno je dobra u slušanju – zapamti melodiju i tekst te ih točno reproducira. Nažalost, u našem malom mjestu ne postoji glazbena škola, pa je taj njezin talent još na čekanju. Samo slušajući glazbu, bez poznavanja nota, naučila je svirati njoj drage pjesme na usnoj harmonici i sintesajzeru.

Prijatelji iz škole postali su i naša obiteljska svakidašnjica jer se s njima druži i tijekom praznika.

Na kraju ove kolumne mogu zaključiti da moja kći jako voli školu, ali i dalje najviše voli s roditeljima dolaziti do novih spoznaja (upravo s tatom istražuje svemir) te da je njezina dobra pripremljenost za školu bila ključ uspjeha.

Ovog ćemo se ljeta pripremati za drugi razred i uživati u aktivnostima koje za nju pripremam. Bit će to samo naše vrijeme.

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/4bsvetanedelja/home  | UHURN Zvono

.................

Rođena je i školovana u Zagrebu, studij za učitelje završila je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Svih je godina (točnije 23) bila zaposlena u zagrebačkoj Osnovnoj školi Augusta Šenoe. Mentorica je na metodičkim vježbama za studente UFZG-a. Trenerica je i e-mentorica mnogim učiteljima u području korištenja IKT-a u nastavi. Sudjelovala je kao „kritički prijatelj” u izradi Nacionalnoga kurikuluma. Promovirana je u učiteljicu mentoricu.

Objavljuje stručne radove i članke, izlaže na međunarodnim i državnim stručno-znanstvenim skupovima te stalno sudjeluje u profesionalnom usavršavanju svojih kolegica i kolega u Hrvatskoj i izvan nje. Profesionalni rad nastavlja od rujna 2016. u Osnovnoj školi Sveta Nedelja, a daljnju edukaciju i usavršavanje usmjerava prema svim učiteljima koji su spremni za izazov poučavanja učenika 21. stoljeća. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.

...........

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.

 

Vezani članci
Školski portal: Malo edukacije (3. dio)

Malo edukacije (3. dio)

U suradnji sa svojim pripravnicama Lanom Jager i Nevenom Petrović…

Školski portal: Malo edukacije (2. dio)

Malo edukacije (2. dio)

Ljetos sam pronašla (dobila sam preporuku u grupi Grow with…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje za samoučenje, a u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…