Kako motivirati učenike

NE BACAJTE PETARDE, BACAJTE KOBASICE! (PSI)

Čarobnjakovi šegrti

utorak, 27. prosinca 2016.

Čarobnjaci su omiljeni likovi priča i filmova za malu i veliku djecu. Čarobnjaci su oni koji znaju više od drugih i mogu ono što obični ljudi ne mogu.

Čarobnjakovi šegrti

Walt Disney je 1940. u nezaboravnom filmu Fantasya ispričao i priču o čarobnjakovom šegrtu, lijenom, a nadobudnom momčiću koji je natukavši čarobnjakov šešir na glavu odjednom imao više moći nego pameti, pa su stvari izmakle kontroli. 

Priča o čarobnjakovom šegrtu neodoljivo podsjeća na klince koji bacaju petarde. Čini im se da imaju moć jer jednim pokretom ruke doista na trenutak ovladaju prirodom: osvijetle nebo i izazovu zaglušujući prasak. Ali to je tek jeftin trik. Kupiš petardu i ona obavi čaroliju: nebo bljesne i zagrmi. Usput zasmrdi, preplaši ljude i životinje, katkad nekoga ostavi bez oka ili bez pola šake, izazove požar... 

Kad čarobnjak u bilo koje doba godine pogleda vedro noćno nebo vidi Velikog i Malog medvjeda, Kasiopeju, Cefeja, Zmaja, Žirafu i Risa. Zimi, okrene li se prema svjeveru, uz njih vidi Pegaza (krilatoga konja grčkoga junaka Perzeja) i Andromedu, kraljevnu koju je čudovište zakovalo za stijenu, a Perzej ju je spasio. Pogleda li prema jugu, na zimskome nebu vidi Blizance, s Kastorom i Poluksom,  dvjema najsjajnijim zvijedama koje su imena dobile po Ledinim blizancima od kojih je jednomu otac bio Zeus pa je bio besmrtan, ali se odrekao svoje besmrtnosti da bi ostao sa svojim smrtnim bratom... i oba poginula prije nego je zbog njihove sestre Helene izbio trojanski rat... Najveća slika koju čarobnjak vidi na južnom dijelu zimskoga neba je zviježđe Oriona, mitskog razmetljivca koji se hvalio da će poubijati sve životinje na zemlji, pa je boginja Gea, da bi ga u tome spriječila, morala poslati škorpiona koji mu je došao glave. Uz Oriona vidi i Velikog psa u kojem blista zvijezda Sirius, jedna od najblistavijih zvijezda na nebu, najbliža našemu Suncu. Lako je bilo biti čarobnjak u starome Egiptu i ako si promatrajući prirodu povezao pojavu Siriusa na nebu s početkom  godišinjih poplava Nila...

Vidite li razliku? Čarobnjakova je tajna u znanju, znanje je moć da se pronikne u tajne prirode, vidi i razumije ono što je na prvi pogled nevidljivo, uoči princip, predvide posljedice... Kad čarobnjak pogleda u nebo vidi milijunima godina dugu priču o prirodi i tisućama godina dugu priču o ljudima. Čarobnjakov šegrt pogleda u nebo i ne vidi ništa i ne čuje ništa. Mora baciti petardu da stvori bljesak i tutanj.

Eto, zato je predivno biti učitelj. Učitelji odgajaju čarobnjake, uče ih vidjeti nevidljivo, razumjeti principe i činiti čudesa. Čarobnjakovi šegrti su obični opsjenari koji prave buku i galamu,  a njihova moć prestane čim utihne eksplozija petarde. Čarobnjakovi se šegrti pojavljuju kad odgoj djece preuzme ulica.

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Čestitajte si, pobijedili ste!

Čestitajte si, pobijedili ste!

Prvi put čestitajmo si što nismo odustali iako nije uvijek…

Školski portal: Oštrenje pile

Oštrenje pile

[ Piše: Dinka JURIČIĆ | 222 kolumna ] I mi…

Školski portal: Mahni repom

Mahni repom

Propustim li učiniti nešto što im se sviđa, sjednu pred…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Ovogodišnji su „Splitski pupoljci“ Mirja BIOČIĆ,…

Školski portal: Mića ribarska fešta

Mića ribarska fešta

Priredba je promovirala lokalne običaje, a…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…