Kako motivirati učenike

NE BACAJTE PETARDE, BACAJTE KOBASICE! (PSI)

Čarobnjakovi šegrti

utorak, 27. prosinca 2016.

Čarobnjaci su omiljeni likovi priča i filmova za malu i veliku djecu. Čarobnjaci su oni koji znaju više od drugih i mogu ono što obični ljudi ne mogu.

Čarobnjakovi šegrti

Walt Disney je 1940. u nezaboravnom filmu Fantasya ispričao i priču o čarobnjakovom šegrtu, lijenom, a nadobudnom momčiću koji je natukavši čarobnjakov šešir na glavu odjednom imao više moći nego pameti, pa su stvari izmakle kontroli. 

Priča o čarobnjakovom šegrtu neodoljivo podsjeća na klince koji bacaju petarde. Čini im se da imaju moć jer jednim pokretom ruke doista na trenutak ovladaju prirodom: osvijetle nebo i izazovu zaglušujući prasak. Ali to je tek jeftin trik. Kupiš petardu i ona obavi čaroliju: nebo bljesne i zagrmi. Usput zasmrdi, preplaši ljude i životinje, katkad nekoga ostavi bez oka ili bez pola šake, izazove požar... 

Kad čarobnjak u bilo koje doba godine pogleda vedro noćno nebo vidi Velikog i Malog medvjeda, Kasiopeju, Cefeja, Zmaja, Žirafu i Risa. Zimi, okrene li se prema svjeveru, uz njih vidi Pegaza (krilatoga konja grčkoga junaka Perzeja) i Andromedu, kraljevnu koju je čudovište zakovalo za stijenu, a Perzej ju je spasio. Pogleda li prema jugu, na zimskome nebu vidi Blizance, s Kastorom i Poluksom,  dvjema najsjajnijim zvijedama koje su imena dobile po Ledinim blizancima od kojih je jednomu otac bio Zeus pa je bio besmrtan, ali se odrekao svoje besmrtnosti da bi ostao sa svojim smrtnim bratom... i oba poginula prije nego je zbog njihove sestre Helene izbio trojanski rat... Najveća slika koju čarobnjak vidi na južnom dijelu zimskoga neba je zviježđe Oriona, mitskog razmetljivca koji se hvalio da će poubijati sve životinje na zemlji, pa je boginja Gea, da bi ga u tome spriječila, morala poslati škorpiona koji mu je došao glave. Uz Oriona vidi i Velikog psa u kojem blista zvijezda Sirius, jedna od najblistavijih zvijezda na nebu, najbliža našemu Suncu. Lako je bilo biti čarobnjak u starome Egiptu i ako si promatrajući prirodu povezao pojavu Siriusa na nebu s početkom  godišinjih poplava Nila...

Vidite li razliku? Čarobnjakova je tajna u znanju, znanje je moć da se pronikne u tajne prirode, vidi i razumije ono što je na prvi pogled nevidljivo, uoči princip, predvide posljedice... Kad čarobnjak pogleda u nebo vidi milijunima godina dugu priču o prirodi i tisućama godina dugu priču o ljudima. Čarobnjakov šegrt pogleda u nebo i ne vidi ništa i ne čuje ništa. Mora baciti petardu da stvori bljesak i tutanj.

Eto, zato je predivno biti učitelj. Učitelji odgajaju čarobnjake, uče ih vidjeti nevidljivo, razumjeti principe i činiti čudesa. Čarobnjakovi šegrti su obični opsjenari koji prave buku i galamu,  a njihova moć prestane čim utihne eksplozija petarde. Čarobnjakovi se šegrti pojavljuju kad odgoj djece preuzme ulica.

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Podrezivači krila vs. učitelji mačevanja

Podrezivači krila vs. učitelji mačevanja

Katkad stigne i do četrdesete, a još ne razmišlja samostalno,…

Školski portal: Ikea efekt u poučavanju

Ikea efekt u poučavanju

...najlakši i najbrži način da bez puno muke obave zadano.…

Školski portal: Zamka digitalne nepismenosti

Zamka digitalne nepismenosti

Mehaničkim je svijetom čovjek mijenjao svoj okoliš, ali s digitalnim…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Nastavak uspješnog projekta 'Znanje je cool'

Nastavak uspješnog projekta 'Znanje je cool'

Grad Vukovar je u Proračunu za…

Školski portal: Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Knjižničari žele učenicima približili ljepotu pisane…

Školski portal: 4 zlata, 2 srebra i 2 bronce robotičara iz Austrije

4 zlata, 2 srebra i 2 bronce robotičara iz Austrije

Bilo je ovo zaista veliko međunarodno…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik jest predivan digitalni svijet koji…