Kako motivirati učenike

ZALUD TI ALAT, AKO NE ZNAŠ ZANAT

Interaktivnost, molim

petak, 9. prosinca 2016.

Bezbroj je načina na koje se može blokirati rješavanje nekog problema. Vicmaheri tvrde da je najbolji način blokiranja rješenja taj da osnuješ komisiju. No, ide i bez komisija.

Interaktivnost, molim

 Čak ne treba napraviti jezičnu zbrku kao u kuli babilonskoj, dovoljno je već i to da svi koriste iste riječi, ali ih svatko tumači na svoj način. Jedna od danas najčešćih tako semantički zlostavljanih riječi je riječ – interaktivnost.

Klikanje na sličice, utipkavanje odgovora u kućicu, otvaranje ponuđenih linkova, prikupljanje bodova točnim odgovorima na pitanja, skidanje dokumenata... sve su to aktivnosti, ali nisu INTERaktivnosti. Koncept interaktivnosti je u kvalitetnom komuniciranju. Upravo to, kvalitetna komunikacija, nedostatak je koji obilježava većinu igrica, kvizova i mrežnih stranica... pretenciozno označenih interaktivnima. To nikako ne znači da takve igrice, kvizovi... nisu korisni, samo najčešće nisu  interaktivni. Odmah ću objasniti u čemu je riječ.

Komunikolozi, naime, govore o tri načina komuniciranja u učenju: push, pull i interactivity. Ta bismo tri termina radno mogli slikovito prevesti kao nabijanje, čupanje i suradničko učenje. To nisu ili/ili načini, pri učenju često koristimo sva tri. Ono na što upozoravaju, međutim, jest da bi za razvijanje kompetencija potrebnih današnjemu učeniku pretežiti dio učenja trebao biti interaktivno suradničko učenje.  U tehnološkome je smislu ono omogućeno brzom i jednostavnom dostupnošću podataka te mnoštvom jednostavnih, besplatnih online kolaboracijskih alata.

Interaktivnost je sama bit suradničkoga učenja. Obično se spominju tri tipa interaktivnosti: tekstualna, socijalna i tehnološka. A svaki od ta tri tipa ima po tri razine:

Kvaka je u tome što mogućnosti alata za interaktivnosti često premašuju vještine razmišljanja onih koji se njima služe. Vrlo je zgodan primjer bubbl.us, sjajan alat za pravljenje konceptualnih mapa i vizualiziranje znanja. Tim je alatom u izgrađena odlična konceptualna mapa koja objašnjava ideju takvih mapa u suradničkome rješavanju problema u ovome videu.

Što primjećujete? Nekad se govorilo da bez alata nema zanata. Danas bi se moglo reći da su alati uzaludni ako nema zanata tj. vještina razmišljanja. Besmisleno je nekome nuditi alat i objašnjavati mu kako se njime radi, ako ga prethodno nismo naučili  da znanje nije samo gomila podataka, da podatak nije isto što i ideja, da ideja nije isto što i koncept... ako od učenika očekujemo kreativni istraživački pristup, a nismo ih naučili što takav pristup podrazumijeva. Ako im tumačimo, umjesto da njima damo vremena iznijeti vlastite ideje o problemu kojim se bavimo  pa ih potaknemo da sami istraže u te  ideje, prikupe podatke i oblikuju vlastite koncepte da bi ih na kraju oni nama objasnili uspoređujući ono što su saznali od drugih s onim do čega su sami došli...

Znaš samo ono što možeš protumačiti drugima. Svi se s tim slažemo, ali ne slažemo se uvijek u tome tko je taj koji treba tumačiti drugima. Danas taj netko više nije učitelj, nego učenik! Zato kad razmišljamo o interaktivnostima, besmisleno je razmišljati kako da pomoću interaktivnosti mi učenicima nešto bolje objasnimo. Ne.

Pitanje koje si kao učitelj danas trebam postaviti je ovo:  Kakve probleme da ponudim učenicima, kakva pitanja i koje alate kako bi BEZ MOJIH TUMAČENJA nabolje stigli do zadanih postignuća te prenijeli svoja znanja jedni drugima? Eto, takva razmišljanja vode ka interaktivnosti. Sva ostala, u najboljem slučaju, vode samo do aktivnosti.

Piše: Dinka JURIČIĆ

 

Vezani članci
Školski portal: Otkompliciravanje

Otkompliciravanje

Golema je razlika između pojednostavljivanja i otkompliciravanja. Pojednostavljuješ odbacivanjem onoga…

Školski portal: Stres i emocionalna higijena

Stres i emocionalna higijena

...A treba. Zapuštene rane nastale od emocionalne ozljede mogu biti…

Školski portal: Zamke informacijskoga doba

Zamke informacijskoga doba

...lako dostupnima i omogućilo je stvaranje golemih i dobro organiziranih…

e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Uloga učitelja je nezamjenjiva

Uloga učitelja je nezamjenjiva

Od tada, tijekom puna četiri stoljeća…

Školski portal: Što napraviti kad vaše dijete ima osrednjeg učitelja?

Što napraviti kad vaše dijete ima osrednjeg učitelja?

Pretvara li se školska godina vašeg…

Školski portal: Tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje djece

Tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje djece

Ovisno o ozbiljnosti poremećaja raspoloženja, vježbanje…

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik jest predivan digitalni svijet koji…

Neke su stvari važnije od petica!

Neke su stvari važnije od petica!

Oduvijek se divim vrijednoj, posvećenoj djeci…