Kako motivirati učenike

TEŠKO JE POBITI TIŠINU

Tajne dobroga razgovaranja

petak, 28. listopada 2016.

Jednostavno je uspješno razgovarati s nekim tko ima zdrave životne stavove, dobre komunikacijske vještine i komu je stalo do vas. Problem su, međutim, oni kojima nešto od toga nedostaje i namjerno čine sve što mogu kako bi izbjegli razgovor.

Tajne dobroga razgovaranja

Zatvore se u svoje emocionalne kaveze i što god kažemo kao da se odbija od njih, a na svaki naš pokušaj da im se približimo reagiraju grubostima ili ignoriranjem. Tužno je, međutim, što je baš takvima razgovor najpotrebniji i što su toga i sami svjesni, ali je ono što ih blokira jače od njihove logike. Nema ravne ceste do takvih sugovornika, kroz njihovu nam se tišinu valja probijati kozjim stazicama.

Ako nam je doista stalo prekinuti tišinu i razgovarati s teškim sugovornikom, moramo sebe pripremiti: razviti vještinu da ništa od onoga što kažu (i učine) – ma  kako to uvredljivo bilo – ne shvatimo osobno i ne reagiramo uzavrelih emocija. Bezbroj je razloga zbog kojih katkad kažemo (i činimo) ružne stvari koje uistinu uopće ne mislimo: obično to neki gnjev ili strah ili bol progovaraju iz nas.

Sljedeći korak jest da pripremimo sugovornika. Besmisleno je pokušavati uvući ga u razgovor dok je zaokupljen nečim drugim, u vremenskome škripcu ili nabijen negativnim emocijama. Treba pričekati pravi trenutak, posjesti sugovornika za stol, zajednički nešto gricnuti i popiti. Nevjerojatno je koliko se čovjek opusti nakon jela i koliko je spremniji razgovarati nakon toga.

Julian Treasure je čovjek koji je svoje poslovno carstvo izgradio proučavajući zvukove i savjetujući uspješnim tvrtkama kako da iskoriste zvuk i glas za povećanje profitabilnosti. Otkud on u ovoj priči? Zbog svojih knjiga i govora kojima objašnjava kako  navesti ljude da nas požele slušati. Treasureov recept uspješnoga govorništva ima četiri sastojka: iskrenost, autentičnost, integritet i ljubav.

Najbolji set praktičnih savjeta za uspješno razgovaranje čula sam od radijske voditeljice Celeste Headle:

 

U tom nadahnjujućem govoru, Celeste Headlee izdvojila je četiri dragocjena sastojka dobroga razgovora: iskrenost, sažetost, jasnoću i zdravu količnu slušanja. Svoja iskustava iz tisuća intervjua koje je vodila s najrazličitijim ljudima sažela je u deset praktičnih pravila.

Kad kao učitelj i/ili roditelj govorim teškom sugovorniku ili razgovaram s njim, moram na umu imati da je primjer najbolji učitelj. Ako iskreno razmislimo samo o temeljcima dobroga govorništva i pravilima dobroga razgovora spomenutim u ovom članku, zateći ćemo se u pogreškama o kojima uopće nismo razmišljali, a činimo ih.

Dobar razgovor započinje s nama. Vladamo li umijećem dobroga govorništva i dobroga razgovora, oni koje odgajamo kad-tad počet će zrcaliti model naših ponašanja. Dakako, ako ostanemo ustrajni, ako ne odustanemo...

Piše: Dinka JURIČIĆ

 

 

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Biti uspješan ne znači imati sve petice

Biti uspješan ne znači imati sve petice

… zapravo teško se nose sa…

Školski portal: Počela provedba novog projekta

Počela provedba novog projekta

Edukaciju na kojoj su glavne teme…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…