Kako motivirati učenike

BOLJE JE RADITI NA DOBROJ STAROJ IDEJI, NEGO NEUSPJEŠNO SMIŠLJATI NOVU

Uživanje u toploj vodi

petak, 6. listopada 2017.

Jedna od najvećih zabluda u koje nas nastoje uvjeriti jest da treba imati neku novu ideju. Neopisivo je opasno kad u takvu zabludu vjeruju ljudi na vlasti: počnu uistinu vjerovati da prije njih ništa nije postojalo, ništa valjalo...

Uživanje u toploj vodi

… da treba sve staro razoriti pa početi iznova - po njihovu.  Najopasnije su zablude neukosti. Zablude nečitanja. Zablude površnih znanja.

Treba čitati. O svemu je već netko razmišljao, sve je već netko zapisao. Ne moramo se složiti s onima prije nas, ali moramo pročitati i promisliti njihove idje prije nego li si uzmemo slobodu problematizirati i procjenjivati.

Zahvaljujući internetu i knjigama koje se mogu skidati u .pdf formatu, genijalne ideje cijele dosadašnje pismenosti čovječanstva ponuđene su nam na dlanu. Toliko ih je da svi naši životi zajedno nisu dovoljno dugi da ih proučimo i odaberemo one od kojih vrijedi krenuti u rješavanju novih problema.

Svi ponavljaju mantru da informatičko doba traži nove oblike nastave i učenja. OK, traži. Ali kad pitaš kakvi su to novi oblici nastave o kakvima dosad nikad nitko nije govorio ... nastane zbunjola. Pomiješaju se lončići: svi počnu govoriti o uporabi nove tehnologije, a ne o novoj ideji nastave. A recepata postoji bezbroj, treba ih samo otkopati i proučiti.

Tko će se normalan baciti na proučavanje dvjestotinjak i više godina starih zapisa njemačkoga filozofa i pedagoga Friedricha Herbarta da odgovori na pitanje o novim oblicima nastave i učenja? O, ima i takvih! Njegov zemljak, a naš suvremenik, pedagog Herbert Gudjons, iskopao je Herbartove prastare ideje. I gle čuda: suvremene su, primjenjive, kao da su jutros pisane za potrebe nekog novog kurikuluma.

Nastava se mora zasnivati na stalnom produbljivanju i osvješćivanju znanja. Učenje se odvija prema ova četiri stupnja nastave:

  • Stupanj jasnoće. Učenik mora jasno razumjeti o čemu se radi, mora imati jasnu predodžbu o objektima proučavanja (zornost), mora ih percipirati (npr. kad učimo o jabuci ne govorimo općenito: „jabuka je dobra za zdravlje“; na početku je gledamo, njušimo, predočujemo je, nabrajamo njene zapažene karakteristike, tumačimo je tako da je razlažemo na sastavne dijelove itd.).
  • Stupanj asocijacije. Najprije treba još izolirane dijelove spojiti, udružiti u cjelinu (npr. kora, meso, koštice – nastaje cjelina „jabuka“ i povezuje se sa sličnim dijelovima drugog voća). Bitno je da učenik može novo znanje (naučeno o jabuci) povezati sa starim znanjem (koje još voće ima slične karakteristike i dijelove).
  • Stupanj sustava. Znanje se poopćava, generalizira i dovodi u red. Sve naučeno se sistematizira (npr. hijerarhijski prikaz znanja ili mentalne mape). (npr. naučeno voće prema istim dijelovima svrstamo u određene skupine voća; jabuka, kruška, dunja, ... pripadaju skupini jezgričavog voća)
  • Stupanj metode. Ovakvu metodu (postupke) učenja dalje primjenjujemo – na isti način učimo nove stvari (npr. postupak učenja o jabukama primjenjuje se na drugo voće; na isti način učimo o orasima ili bilo kojem drugom voću).

Nema učitelja danas koji se ne bi složio da je to dobro razmišljanje o stupnjevima nastave i učenje.... Ali u praksi se često događa da učenici ne stignu ni do najnižega stupnja, stupnja jasnoće... jer ih dotad već zatrpamo brdima podataka koje moraju zapamtiti (ali ne nužno i razumjeti) - to je ono zloglasno, neplodno, „školsko“ znanje, učenje za ocjenu. Umjesto da ih dovedemo do toga da sami grade asocijacije i sustave, mi im ih – zamotane u blještavo ruho novih tehnologija -  nudimo gotove. A stupanj metode? Osposobljavamo li doista djecu za to da sutra budu sposobna sama učiti i nastave radosno učiti cijeloga života?

Čovjek ima pune ruke posla (i puna usta gorčine) ako ga sile da svakoga dana iznova otkriva toplu vodu. Ispada da je lakše ponovno izmišljati izmišljeno nego zaroniti u knjige, promisliti stare ideje, razraditi tih, kreativno se poigrati njima, prilagoditi ih, prenamijeniti i primijeniti... Htjedoh reći: Gubimo li vrijeme neprestano izmišljajući toplu vodu, nemamo vremena u njoj uživati... čitajući pritom neku dobru knjigu.

 

Piše: Dinka JURIČIĆ 

Vezani članci
Školski portal: Pobjednički duh

Pobjednički duh

Na glavnom zagrebačkom trgu okupila se osmina ukupnog stanovništva Hrvatske…

Školski portal: Lekcija hrvatske nogometne reprezentacije

Lekcija hrvatske nogometne reprezentacije

Ima sjajnih profača matematike, ima sjajnih učitelja razredne nastave s…

Školski portal: Devet vrsta tišine

Devet vrsta tišine

... u kakvom želim živjeti: empatičan, mudar, jednostavan, topao i…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U toj je konkurenciji i četvrtfinale uspjeh!

U toj je konkurenciji i četvrtfinale uspjeh!

U konačnici, od osam odigranih mečeva…

Školski portal: Problemi s robotom, ali ne odustajemo

Problemi s robotom, ali ne odustajemo

Natjecanje se ovaj put održava u…

Školski portal: Mladi informatičari  osvojili srebro i broncu

Mladi informatičari osvojili srebro i broncu

…održava od 12. do 18. kolovoza…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…