Kreativni kutak učionice

KREATIVNI KUTAK UČIONICE

Oblaci, oblaci putuju …

srijeda, 11. listopada 2017.

Nedavno sam pisala kako smo u četvrtom razredu učili o kruženju vode u prirodi. Uza sve slike, aktivnosti i pokuse koje smo odradili, jedan me učenik pitao što znam o oblacima.

Ne mogu reći da o oblacima znam baš sve poput nekakvog profesionalca, no smatram da znam dovoljno da napišem današnju kolumnu.

Slobodno vrijeme često provodim u prirodi, a jedna mi je od najdražih aktivnosti promatranje i „čitanje“ oblaka. Moja draga izviđačka prijateljica Goga i ja rado sjednemo na svoje udobne kamperske stolice u vrijeme odmora te „čitamo“ oblake.

„Vidi onoga! Poput dupina je!“

„A ovaj ovdje! Nalikuje psu koji leži na leđima.“

Naravno, uvijek se nađu i oni koji na nebu ne vide ništa više od običnih oblaka pa to daje dodatnu čar svemu.

No nisu oblaci samo za razvijanje kreativnih mozgovnih vijuga. Oblaci nam mogu reći mnogo o vremenu koje nas očekuje u bližoj budućnosti.

DESET JE VRSTA (RODOVA) OBLAKA

  ■  CIRUSI

To su oblaci čupavoga, vlaknastog izgleda s bijelim svilenkastim sjajem. Nakon zalaska sunca mijenjaju boju u spektar narančaste, žute, ružičaste i crvenkaste boje i na kraju poprimaju sivu boju. Ne nose oborine. I kondenzirani zrak koji ostavljaju zrakoplovi na velikim visinama zapravo su vrsta cirusa.

  ■  CIROKUMULUSI

Zovu ih i „ovčice“. Mali su to i ledeni oblaci sastavljeni od bijelih pjegica. Raspoređeni su u manje ili više pravilnim skupinama. Ne nose oborine. Kroz njih se vidi plavo nebo. Podsjećaju na čipku odnosno na mrežu ili pčelinje saće.

  ■  CIROSTRATUSI

To su tanki, ledeni i prozračni oblaci koji nebo prekrivaju potpuno ili djelomično. Budući da su tanki, na njima se pojavljuje krug oko Sunca ili Mjeseca, tzv. halo-pojava. To je skup optičkih fenomena u obliku prstena ili svjetlećih točaka poznatije kao „lažno sunce“.

  ■  ALTOKUMULUSI

Bijeli i sivi oblačići u kojima se miješaju voda i led. U sredini su gušći i deblji pa izgledaju tamnije. Ne nose oborine.

  ■  ALTOSTRATUSI

U oblacima je mješavina vode i leda te djelomično ili potpuno prekrivaju nebo. Vrlo su debeli i obično potpuno prekriju Sunce i ne prouzročuju halo-pojavu. Najavljuju naoblaku koja se snižava i donosi oborine.

  ■  NIMBOSTRATUSI

Snježnobijeli oblaci od vode i leda koji potpuno prekrivaju Sunce kao jednobojni, sivi ili čak tamnosivi sloj. Ispod nimbostratusa po pravilu se stvaraju maleni oblaci. To je tipični oborinski oblak iz kojeg pada mirna i jednolična kiša ili trajni snijeg.

  ■  STRATOKUMULUSI

Oblaci bijele ili sive boje. Po pravilu ne donose oborine, a ako ih donose, onda je riječ o slaboj kiši ili laganom snijegu. Najavljuju dolazak lošeg vremena.

  ■  STRATUSI

Stratusi su vodeni oblaci koji prekrivaju cijelo nebo kao jednolični sivi sloj s gotovo jednakom donjom granicom. Stratus na tlu nazivamo maglom.

  ■  KUMULUSI

Kumulusi pripadaju najljepšim oblacima. Sastavljeni su od vodenih kapljica, grudasti su i katkad rastrgani. Podsjećaju na biljku cvjetaču. Često ih obasjava sunce pa su blještavi i vrlo bijeli, dok im je osnova vodoravna i tamna zbog sjene u kojoj se nalazi.

  ■  KUMULONIMBUSI

Kumulonimbusi su teški i gusti vodeni oblaci koji se protežu daleko u visinu i po pravilu donose oluju i grmljavinu. Pojavljuju se u toplim sparnim danima kada nema vjetra, a isparavanja se gomilaju i idu uvis. Kumulonimbus nosi različite oborine kao jake pljuskove, ledenu kišu i grad, a iz njega se može razviti i pijavica, odnosno tornado. 

Izvor većeg dijela teksta o vrstama oblaka nalazi se OVDJE, a uz tekst možete naći i jako lijepe fotografije oblaka koji su opisani zanimljivim popratnim tekstom.

 Volim dati učenicima malo vremena za istraživanje. Najprije smo pročitali po nekoliko rečenica o svakoj vrsti oblaka, a nakon toga otkrili i neke zanimljive činjenica o oblacima.

Primjerice, oblak na nebu djeluje kao da je lagan poput perca, no, zapravo, oblaci su vrlo teški. Ipak, ne mogu pasti zbog strujanja toploga i hladnoga zraka u atmosferi.

Vrhovi planina obično su prekriveni ili okruženi oblacima jer su planine prepreka za slobodno kretanje zračne mase. Kada zračna masa naiđe na takvu prepreku, ona se počne uzdizati, a pri uzdizanju zrak se širi i hladi pa nastaje kondenzacija. Tako se stvaraju oblaci oko vrhova planina.

Nakon svega proučenoga, na internetu smo potražili fotografije svih oblaka te proučili i kratko komentirali na kojoj se visini nalazi pojedini oblak te smo ih podijelili u dvije skupine – skupina oblaka koji nose oborine i skupina oblaka bez oborina.

Tada smo izišli na školsko dvorište kako bismo imenovali oblake koji se trenutačno nalaze na nebu.

Za tu aktivnost već sam odavno izradila „MOTRITELJA OBLAKA“. Ideju sam dobila s internetskih stranica poput ove, no u vrijeme kada sam to pronašla, materijal nije bio besplatan. Sada vidim da jest. 

Pretraživala sam vrste oblaka i preuzela po jednu fotografiju od svake vrste (deset vrsta oblaka – deset fotografija). U dnu svake fotografije upisala sam naziv oblaka, a fotografije sam zatim posložila u obliku pravokutnika vodeći brigu o tome da u sredini ostavim prazan prostor kako bih mogla izrezati „prozor“ za motrenje.

  • Sve sam to radila u velikoj rezoluciji kako bi „motritelj“ bio što kvalitetniji.

Sve te oblake svrstane u oblik pravokutnika snimila sam na računalu kao fotografiju te prošetala do obližnje fotografske radnje kako bih zamolila da moje djelo pretvore u fotografiju što većeg formata. Tražila sam veličinu poput papira A4. Malo je dulje trebalo da se sporazumijemo, ali čovjek je ipak uspio učiniti ono što sam željela.

Gotovu fotografiju zalijepila sam na tvrdi karton, a na pozadinu sam nalijepila papir na kojemu sam napisala po nekoliko rečenica o svakoj vrsti oblaka.

Dijete kroz „prozor“ motri oblake na nebu te ih uspoređuje s fotografijama oblaka na „motritelju“. Kad pronađe sličnost, okreće „motritelja“ te nađe rečenicu o tom oblaku.

Uvijek dobivam pozitivne reakcije djece. Jako im se sviđa.

„Motritelja“ sam izradila prije pet-šest godina i još je kao nov. Spreman za nove izazove.

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske.

 

Vezani članci
Školski portal: Gusarsko množenje

Gusarsko množenje

Matematičku igru Gusarsko množenje osmisila sam za učenike kada smo…

Školski portal: Zaokruži broj

Zaokruži broj

Ideja za tu igru javila se kad su moji učenici…

Školski portal: Marljive pčelice

Marljive pčelice

Igra Marljive pčelice je matematička igra koju sam osmislila za…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

ADVENTSKI KALENDAR ZA RAZREDNU NASTAVU

Drage učiteljice i dragi učitelji, i…

Školski portal: Prirodoslovna učionica Ivan De Zan

Prirodoslovna učionica Ivan De Zan

… na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u…

Školski portal: Godina s „Vrlo gladnom gusjenicom”

Godina s „Vrlo gladnom gusjenicom”

„In the light of the moon…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…